Obeležena ktitorska slava u manastiru Devič

Vladika Teodosije, Devič
FOTO: RTK2

Obeležavanje ktitorske slave u manastiru Devič započelo je liturgijom koju je služio episkop raško–prizrenski, vladika Teodosije. On je u besedi poručio da je drevni manastir simbol istrajnosti i opstanka.

„Današnji praznik ove svete obitelji i svetost ovoga mesta sabrali su nas ovde sve zajedno, ne samo iz okoline, jer u okolini nema naših sunarodnika, Srba, pravoslavaca. Nekada su samo oni živeli na ovim prostorima, ali tokom istorije, zbog mnogih nevolja i proganjanja, napustili smo ove prostore, osim ove svetinje ovog manastira i groba Svetog Joanikija, koji se ovde nalaze. Upravo svetost ovog mesta nas privlači, jer je Gospod ovu svetinju postavio kao svećnjak“, rekao je u besedi episkop raško–prizrenski.

Uprkos hladnom vremenu mnogobrojni vernici posetili su ovaj, kako se u narodu veruje, isceliteljski manastir.

Manastir Devič sagrađen je 1455. godine i nalazi se u šumi, podno venca Devičke planine, pet kilometara južno od Srbice. Sagrađen je na mestu gde je u šupljoj bukvi boravio podvižnik iz 15. veka Sveti Joanikije Devički, koji je tu prešao iz Crne Reke i ostao do svoje smrti gde se i danas čuvaju njegove mošti.

RTK2

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.