20 meseci od ubistva Ivanovića: Istraga tapka u mestu, SDP u rasulu

Oliver Ivanović

Dvadeset meseci nakon ubistva lidera GI SDP, Olivera Ivanovića, pomaci u istrazi su skromni, a politička zaostavština Ivanovića u vidu njegove građanske inicijative nalazi se pred ogromnim izazovima, možda i rascepom.

Prva polovina septembra bila je turbulentna za političku scenu Srba sa Kosova koju je uzdrmala vest da će se dugogodišnja saradnica i partijska koleginica Olivera Ivanovića, Ksenija Božović, zajedno sa još jednim članom SDP-a, Svetislavom Jokićem naći na listi Srpske liste za kandidate za poslanike kosovske skupštine.

Odluci Božović usprotivila su se dva odbornika GI SDP u skupštini opštine Severna Mitrovica, Dušan Milunović i Igor Rajčić, navodeći da se radi o individualnoj odluci Božović, ne i čitave stranke, ali više od nedelju dana nakon ove objave, ostali članovi SDP-a se nisu izjasnili po ovom pitanju u javnosti.

Ovoj vesti prethodila je objava same Božović da je po četvrti put ukupno, a po treći put pred Specijalnim tužilaštvom, pozvana da da iskaz u vezi sa ubistvom Ivanovića što je sama označila kao vid pritiska na nju. Po objavljivanju vesti da će se naći na listi Srpske liste, u intervjuu za N1 je izrazila nadu da će joj srpski predsednik, Aleksandar Vučić, sada pomoći kako bi ispitivanja prestala.

Međutim, osim ponovnog ispitivanja Božović i ranije bivše sekretarice Olivera Ivanovića, Silvane Arsović od kosovskog Specijalnog tužilaštva koje je pre godinu i po dana preuzelo ovaj slučaj od Osnovnog tužilaštva u Mitrovici, nema značajnijih informacija o napretku istrage.

Bez saopštenja za KoSSev po prvi put

Ostali mediji kao i svakog 16. u mesecu, nakon ubistva, preneli su reagovanje, kako je predstavljeno, GI SDP. Po prvi put, ovo saopštenje koje je do sada stizalo sa adrese Informativne službe GI SDP, nije dostavljeno KoSSevu.

Od ukupno pet osumnjičenih, čija imena su poznata i među kojima je i Arsović, u pritvoru su i dalje policajac Nedeljko Spasojević i Marko Rošić, dok je Dragiša Marković pušten na slobodu. Istovremeno, kosovski istražni organi i dalje tragaju za potpredsednikom Srpske liste, Milanom Radoičićem, za kojim su raspisali „domaću“ poternicu, ali i, kako tvrde, predali UNMIK-u dokumentaciju za raspisivanje međunarodne poternice koju treba dalje proslediti INTERPOL-u.

U svojstvu osumnjičene za ovo ubistvo više puta je saslušana i sekretarica Olivera Ivanovića, Slivana Arsović koja je novembra provela noć u pritvoru.

Istraga je, kako je u aprilu saopštio predmetni tužilac Sulj Hodža proširena na još dva lica, ali on nije govorio o imenima. Kasnije, srpski portal KRIK preneo je da se radi o Zvonku Veselinoviću i Milanu Mihailoviću.

Oliver Ivanović ubijen je ispred prostorija svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici sa šest hitaca u leđa, tri meseca nakon lokalnih izbora u kojima je medijski i politički označen kao izdajnik i rušitelj srpskog jedinstva. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, ispraćen velikim brojem građana, bez komemorativne sednice lokalne skupštine čiji je odbornik kratko pred smrt bio.

Dvojica predsednika – Vučić i Tači više puta su izlazili sa obećanjima i konkretnim rokovima za informacije, odnosno rešenjem slučaja, ali se to još uvek nije dogodilo.

U nastavku donosimo pregled svih događaja vezanih za formalni tok istrage o ubistvu Ivanovića u poslednjih 20 meseci.

Hronološki kalendar

Nešto posle 8 časova u utorak, 16. januara 2018. lider GI SDP, Oliver Ivanović, ubijen je sa šest hitaca u leđa ispred stranačkih prostorija u ulici Sutjeska u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Na dan ubistva, u ulici Vojvode Putnika u Kosovskoj Mitrovici, pronađeno je zapaljeno putničko vozilo za koje Kosovska policija veruje da ima veze sa ubistvom Ivanovića. Vozilo nije imalo registarske oznake, ali su iz KP saopštili da ima dovoljno informacija kako bi se utvrdilo poreklo i vlasništvo vozila.

Osnovno tužilaštvo u Mitrovici saopštilo je da su dva tužioca zadužena za slučaj ubistva Ivanovića, Nijazi Redža i Jova Radović.

Dan nakon ubistva, kosovsko Ministarstvo pravde primilo je zvaničan zahtev srpske ministarke pravde, Nele Kuburović, za uključivanje Srbije u istragu, međutim njen kosovski kolega, Abeljard Tahiri, odbacio je mogućnost da vlasti u Beogradu budu deo istrage.

Prve detalje istrage Kosovska policija je saopštila 17. januara – na Ivanovića je pucano oružjem kalibra 9X19 milimetara sa, veruje se, prigušivačem. Tada je saopšteno i da je „ispitano više svedoka“ kao i da su preuzeti snimci nadzornih kamera.

Ivanović je sahranjen 18. januara u Aleji zaslužnih građana u Beogradu.

Paralelno sa istragom kosovskih istražnih organa, pokrenut je i predistražni postupak Tužilaštva za organizovani kriminal u Beogradu. Srpska policija je i prva saopštila informacije o vlasniku automobila koji je pronađen zapaljen u blizini mesta ubistva Ivanovića – radilo se o vozilu koje je pripadalo preminulom Srbinu iz Austrije a koje je više puta prodavano.

Kasnije istog dana, 18. januara, Kosovska policija saopštava da je identifikovala broj šasije zapaljenog automobila i dodaje da je došla do podataka kome je automobil prodat 2017. godine.

Nekoliko dana nakon ubistva, 20. januara, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, posetio je Kosovo i položio venac na mesto ubistva Ivanovića. Tom prilikom najavio je „borbu protiv kriminala i korupcije u sopstvenim redovima“.

Početkom februara razmenjena je prva dokumentacija po zamolnici Ministarstva pravde Srbije između mitrovičkog Osnovnog tužilaštva i beogradskog Tužilaštva za organizovani kriminal. Dokumentacija je sadržala obdukcioni nalaz i zapisnik sa uviđaja, saopštilo je srpsko ministarstvo, dok je iz kosovskog pristigla informacija da je pored navedenog, dokumentacija sadržala i balistički nalaz i izveštaj i fotografije s lica mesta.

Do prvog hapšenja u vezi sa slučajem došlo je 11. februara, kada su u Severnoj Mitrovici uhapšena dva policajca Kosovske policije – D. M. (1970) i Ž. J. (1970). Oni su bili osumnjičeni da su na dan ubistva Olivera Ivanovića manipulisali dokazima time što su sa lica mesta uzeli čauru. Osnovno tužilaštvo u Mitrovici je tražilo njihov pritvor, ali je Osnovni sud u Mitrovici taj zahtev odbio. Na ovu odluku suda, tužilaštvo je uložilo žalbu, ali su iz suda naveli da snimak sa sigurnosnih kamera ne dokazuje da su policajaci koji su se prvi našli na licu mesta manipulisali dokazima i da istragu treba nastaviti, ali da osumnjičeni imaju pravo da se brane sa slobode. Tužilac Osnovnog tužilaštva u Mitrovici, Šućuri Sulja s druge strane, tvrdio je da snimak pokazuje da su policajci uzeli čauru sa lica mesta i „sve vreme bili na telefonu s nekim“. Dvojica policajaca međutim, koja su nakon hapšenja suspendovana, na posao su vraćena u julu, ali će D. M. ponovo biti uhapšen novembra 2018.

Prvu dokumentaciju u vezi sa istragom Ivanovića, srpsko Tužilaštvo za organizovani kriminal i Ministarstvo pravde prosledili su kancelariji EULEX-a 14. februara. Informacije o prosleđenim dokumentima bile su šture, srpsko ministarstvo je prištinskim organima prosledilo „podatke i obaveštenja koja se odnose na istragu ubistva Ivanovića, a koje je to tužilaštvo prikupilo u saradnji sa nadležnim organima u Srbiji, u cilјu otkrivanja počinioca“.

Marta 2018. istragu o ubistvu Ivanovića od Osnovnog tužilaštva u Mitrovici je preuzelo prištinsko Specijalno tužilaštvo zbog „složenosti slučaja“. Slučaj je preuzeo tužilac Sulj Hodža.

Uprkos obostranim optužbama zbog nesaradnje i nedostavljanja tražene dokumentacije od strane srpskih i kosovskih istražnih organa, Kosovska policija i Policija Srbije sastali su se početkom jula 2018. posredstvom EULEX-a sa namerom da dođe do povećanja „razmene informacija i saradnje između policijskih službi u istrazi ubistva Olivera Ivanovića“.

Krajem septembra 2018. kosovsko Specijalno tužilaštvo je ispitalo crnogorskog državljanina, Maria Miloševića, u vezi sa ubistvom Ivanovića. Kako je pojasnio tužilac Sulj Hodža, „Milošević je saslušan u sklopu prikupljanja dokaza, a ne kao okrivljeni“. Kako su kosovski i crnogorski mediji naveli, Milošević je priznao da je poznavao Ivanovića, ali je negirao da je imao bilo šta sa njegovim ubistvom. Milošević je inače sredinom 2018. uhapšen u Prištini po poternici podgoričkog INTERPOL-a zbog sumnje da je zajedno sa Igorom Mašanovićem i Vukanom Vujačićem učestvovao u ubistvu Cetinjanina, Radomira Đuričkovića, pre dve godine.

Specijalne jedinice Kosovske policije rano ujutru, 23. novembra 2018. u severnom delu Kosovske Mitrovice sprovele su akciju hapšenja osumnjičenih u slučaju ubistva Olivera Ivanovića. Uhapšeni su pripadnici Kosovske policije Dragiša Marković (1970) i Nedeljko Spasojević (1976), kao i Marko Rošić (1993). Četvrti osumnjičeni, Milan Radoičić, potpresednik Srpske liste, izbegao je hapšenje tog jutra.

Specijalni tužilac Sulj Hodža tada je najavio da postoje dokazi za hapšenje još dve osobe u vezi sa ovim slučajem.

Hodža je tog dana takođe otkrio da je specijalno tužilaštvo “saslušalo preko 40 svedoka uglavnom sa Severa” u istrazi ovog slučaja.

Kosovska policija istog dana se oglasila sa detaljima i fotografijama zaplenjenog materijala tokom akcije hapšenja osumnjičenih: Automatska puška AK47 sa četiri šaržera i 106 metaka, ručna bomba, tri metka kalibra 7,62 mm, gumena palica, 76 grama supstance za koju se sumnja da je narkotik, bez preciziranja koja supstanca je u pitanju, dokumenta.

Istog dana, tada opozicioni lider Saša Janković otkrio je da je dan ranije u prostorijama srpskog Tužilaštva za organizovani kriminal, po zamolnici suda u Prištini dao izjavu u svojstvu svedoka u istrazi ubistva Olivera Ivanovića.

Prema njegovim rečima, prištinsko pravosuđe tražilo je da svedoči zato što je došlo u posed njegovih razgovora s Ivanovićem, u kojima je lider PSG-a razgovore više puta završavao rečima da je život Ivanovića u opasnosti, i da treba da „pazi na sebe i svoju porodicu“.

Osnovni sud u Prištini 24. novembra 2018. odredio je jednomesečni pritvor trojici uhapšenih Srba, koji je od tada redovno produžavan.

Spasojevića, istražitelja u policiji na Severu Kosova, tužilaštvo sumnjiči da je pomogao izvršiocu pre ali i posle učinjenog krivičnog dela, tako što mu je olakšao da pobegne sa lica mesta službenim vozilom policije.

Rošić je pod istragom zbog parčeta papira pronađenog u Ivanovićem džepu u kom je napisan registarski broj džipa u vlasništvu Rošićeve porodice, svedočenja Ivanovićevog brata da ga je Rošić nakon ubistva navodno pratio, kao i fotografija vozila u telefonu pokojnog Ivanovića.

Za Markovića, takođe policajca sa Severa Kosova, veruje se da je sa lica mesta prenosio podatke jednom policijskom službeniku u Srbiji.

„Nisam bio najbliži prijatelj sa Oliverom Ivanovićem, ali nisam ubica i nikakve veze sa ubistvom nemam“, oglasio se potpredsednik Srpske liste, Milan Radoičić, 25. novembra 2018. poručio da se neće predati kosovskim organima, te da je akcija hapšenja za cilj imala njegovu likvidaciju.

Sekretarica ubijenog Ivanovića, Silvana Arsović, privedena je 26. novembra i po treći put ispitana u vezi sa nadzornim kamerama „osumnjičena da je pomagala u izvršenju ubistva“. Određen joj je 48- časovni pritvor, međutim već sutradan je puštena na slobodu.

Saslušan je i Milan Radoičić istog dana ali u Beogradu, na nalog srpskog tužilaštva.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, kasnije tog dana saopštio je da je Radoičić sam hteo da ide na poligrafsko testiranje, da je prošao poligraf, te da Radoičić „ne samo da nije ubio Ivanovića, nego nije učestvovao ni u organizaciji, logistici, pomaganju, podstrekivanju,“.

Vučić je otkrio i da je Radoičić ispitan neformalno od strane Kosovske policije još 21. februara prošle godine u Kosovskoj Mitrovici.

Sutradan, 27. novembra, oglasila se i ministarka pravde Srbije, Nela Kuburović, koja je izjavila da su prištinski organi odbili da zajednički sa Beogradom sprovode istažne radnje ali i EULEX. Dodala je i to da Priština nije odgovorila na sve zamolnice koje su, prema njenim rečima, još u februaru mesecu upućene.

„Dugo smo čekali i zapisnik sa uviđaja. To je prvi dokaz koji se nalazi u jednom predmetu. Tek nakon nekoliko meseci je dostavljen Beogradu, a nakon toga, po drugim zahtevima Tužilaštva za organizovani kriminal, nije ni postupljeno. Tražili smo i čaure sa mesta uviđaja i to nije dostavljeno iako su postojale lažne tvrdnje da takav zahtev Prištini nikad nije upućen. Nakon naše urgencije i dokaza da je to bilo prosleđeno još tokom februara, Priština apsolutno nije odgovorila.“ – Kuburović.

S druge strane, 4. decembra kosovsko tužilaštvo optužilo je Srbiju da nije pružila odgovore u vezi sa IMEI (International Mobile Equipment Identity), SMS, kartografiji i ulascima i izlascima iz brojeva telefona koje je koristio pokojni Ivanović.

Kosovsko tužilaštvo je negiralo navode ministarke pravde Srbije da su institucije Kosova odbile da izvrše istražne radnje zajedno s Beogradom.

Srpska strana je od Kosova zatražila i dobila čaure s lica mesta, ali kosovsko tužilaštvo još nije dobilo izveštaj o njihovom veštačenju, tvrde.

Dodali su i to da je policija Srbije ispitivala osumnjičenog Milana Radoičića bez zahteva kosovskog tužilaštva i pored činjenice da su na sastancima predstavnika Policije Kosova i Srbije, predstavnici Srbije kazali da ne poznaju Radoičića sa obrazloženjem da je državljanin Kosova.

Krajem decembra, Tužilaštvo za organizovani kriminal Srbije, po čijem je nalogu saslušan Milan Radoičić, odbilo je da novinarima KRIK-a dostavi zapisnik o saslušanju navodeći da je policija na dokument stavila oznaku tajnosti.

Ministarka pravde, Nela Kuburović saopštila je 9. januara da je ovo ministarstvo prosledilo Prištini na njihov zahtev, detaljan izveštaj i zapisnike sa saslušanja u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića.

Kosovski specijalni tužilac, Sulj Hodža, demantovao je Kuburović istog dana, navevši da su srpske vlasti kosovskim prosledile zapisnik samo jednog saslušanja supruge Ivanovića, Milene Popović koji je, kako je naveo, dostavljen još decembra.

Hodža je izjavio i da Srbija nije pružila Kosovu druge podatke o ovom pitanju, iako je kosovska strana podnela takav zahtev.

Supruga Ivanovića Milena Popović sutradan je pozvala Hodžu da dođe u Beograd sa “čitavom svojom ekipom” i da je zajedno sa srpskim istražnim organima ponovo “po, eto, četvrti put ispitaju”.

Srbija je 9. januara odgovorila na osam zahteva za pravnu saradnju Specijalnog tužilaštva u Prištini, dok su Beogradu dostavljeni samo „klonovi plastičnih čaura“ sa lica mesta ubistva Olivera Ivanovića koji su „nedovoljno dobri“ kako bi srpsko Tužilaštvo za organizovani kriminal moglo da potvrdi ili otkloni sumnje o vrsti oružja koje je korišćeno pri ubistvu Olivera Ivanovića, dva dana kasnije rečeno je na konferenciji za novinare u Beogradu.

U međuvremenu, 15. januara u javnosti su se pojavile fotografije sa nadzornih kamera za koje se već godinu dana tvrdi da su u vreme ubistva bile isključene. Specijalni kosovski tužilac, objasnio je da su fotografije autentične, da su nastale nakon ubistva, ali da ne zna kako su se našle u novinama.

Kosovsko tužilaštvo saopštilo je 18. januara da su dobili nekoliko odgovora na pitanja koja su bila upućena nadležnim organima Srbije u vezi sa istragom ubistva Ivanovića, ali i da nije dostavljen listing sa Ivanovićevog telefona.

Na zahtev kosovskog tužilaštva, 21. januara izdat je nalog za hapšenje Radoičića, a kako je još tada izjavio tužilac Hodža, izdavanje međunarodne poternice trebalo je da usledi ubrzo.

Osim što se sumnjiči da je uključen u ubistvo Ivanovića, protiv potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića podneta je i krivična prijava za organizovani kriminal i trgovinu narkoticima, saopštio je 15. februara specijalni kosovski tužilac Hodža.

Samo nedelju dana nakon toga, 22. februara saopšteno je da je protiv trojice osumnjičenih, Radoičića, Spasojevića i Rošića istraga proširena na još osam krivičnih dela među kojima su organizovani kriminal, krijumčarenje droge, teško ubistvo, napad na osoblje UN i nanošenje teških telesnih povreda.

U predlogu za određivanje pritvora stoji i da su njih trojica delovali kao organizovana kriminalna grupa od 2011., da su pod kontrolom držali firme na severnom delu Kosova i da su vršili kontrolu nad političkim subjektima u tom delu, rekli su advokati Rošića i Spasojevića.

Istog dana, ukinut je pritvor Dragiši Markoviću, jednom od osumnjičenih za učestvovanje u ubistvu Ivanovića, uz obavezu da se redovno javlja policijskoj stanici.

Zamenu mere kućnog pritvora sa obaveznim redovnim javljanjem policijskoj stanici za osumnjičenog Markovića, kako su prištinski mediji preneli, zatražilo je tužilaštvo zbog nedostataka novih dokaza.

intervjuu za nedeljnik NIN, objavljenom početkom aprila, specijalni tužilac Hodža je saopštio novi detalj u istrazi. Pored poznatih osumnjičenih, akteri negativne medijske kampanje protiv Ivanovića, koja je prethodila kosovskim lokalnim izborima na jesen 2017, takođe su deo istrage kosovskih pravosudnih organa, otkrio je Hodža.

Tužilaštvo Kosova je 12. aprila donelo rešenje o proširenju istrage protiv Zvonka Veselinovića i Milana Mihailovića, a oni se sumnjiče za učešće u organizovanju kriminalne grupe, ugrožavanje osoblja Ujedinjenih nacija i pomoćnog osoblja, izazivanje opšte opasnosti i teško ubistvo, otkrio je KRIK 19. aprila.

23. aprila Rošić i Spasojević su stupili u štrajk glađu zato što im nije odgovoreno na zahtev za premeštaj u zatvorsku jedinicu u Kosovskoj Mitrovici. Nakon dve nedelje, usled iznemoglosti, kako je rečeno, prekinuli su štrajk.

Advokat Rošića, Mahmut Haljimi, 26. aprila je naveo da postoji zaštićeni svedok u slučaju ubistva Ivanovića, ali da on nije povezan sa slučajem njegovog branjenika.

Tužilac Hodža je 1. jula za prištinsku Kohu izjavio da je Osnovni sud u Prištini raspisao međunarodnu poternicu za Radoičićem.

Srpski istražni organi imaju ime ubice Ivanovića

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić 3. jula izjavio je da srpski istražni organi misle da imaju ime ubice Olivera Ivanovića. Kao umešane u ovaj slučaj, imenovao je Nedžmedina Zekaja i Fljorima Ejupija.

Optužbe predsednika Vučića komentarisao je i bivši advokat Fljorima Ejupija, Mahmut Haljimi koji je advokat jednog od Srba koje kosovske vlasti terete za učešće u ubistvu Ivanovića – Marka Rošića.

On je rekao da Ejupi nema nikakve veze sa ubistvom Ivanovića i da takve tvrdnje naziva izmišljotinama. 

Dan kasnije, a nakon burnih reakcija kosovske javnosti i demantovanja ovakvih navoda, Ejupi se obratio pravosudnim organima u Nemačkoj i prijavio srpskog predsednika, preneli su kosovski mediji.

Ivanovićeva sekretarica, Silvana Arsović, saslušana je ponovo 7. avgusta.

Kako je naveo njen advokat Dobrica Lazić, Arsović je saslušavana istim povodom kao i u novembru prošle godine, kada je privedena.

„Predočili su nam da imaju dokaze protiv nje za pomaganje u ubistvu Olivera Ivanovića. Rečeno nam je da je ekspertiza pokazala da je uključila kamere posle ubistva. Ti dokazi nisu međutim dovoljni da bi se neko optužio za tako ozbiljno krivično delo. Potrebni su materijalni dokazi“, rekao je Lazić za Insajder.

Osnovni sud u Prištini izdao je 16. avgusta nalog za raspisivanje „domaće“ poternice za Milanom Radoičićem, osumnjičenim za umešanost u ubistvo lidera SDP Olivera Ivanovića, preneli su kosovski mediji. Istog dana oglasio se i kosovski ministar pravde, Abeljard Tahiri, saopštivši da je dokumentacija kompletirana i procesuirana dalje kako bi za Radoičićem bila raspisana i međunarodna poternica, prenela je prištinska Koha. Raspisivanje međunarodne poternice za Radoičićem već neko vreme unosi zabunu u javnosti, više o tome čitajte u: Raspisana domaća poternica za Radoičićem, međunarodna prosleđena UNMIK-u?

Pripadnici Kosovske policije uhapsili su 27. avgusta muškarca M. M. iz Leposavića zbog teške krađe. U međuvremenu su se pojavile spekulacije da je u pitanju hapšenje lica koje kosovsko specijalno tužilaštvo navodno traži u vezi sa slučajem ubistva Olivera Ivanovića, da bi kasnije iz Kosovske policije to demantovali.

Ksenija Božović, potpredsednica GI SDP i bliska saradnica Olivera Ivanovića 4. septembra po treći put je saslušana u svojstvu svedoka u ovom slučaju. Sutradan, iz ove inicijative je saopšteno da će na predstojećim parlamentarnim izborima na Kosovu, 6. oktobra, GI SDP nastupiti zajedno sa Srpskom listom.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.