Ogradili se i odbornici GI SDP: U Srpsku listu je prešla Ksenija Božović i izdala nas

Logo SDP

Osuđujemo i ujedno se ograđujemo od odluke Ksenije Božović i izjavljujemo da ni nas dvoje odbornika, kao i niko drugi iz GI SDP nije bio upoznat sa prelaskom Ksenije Božović u redove Srpske liste, oglasila su se dva odbornika GI Sloboda Demokratija pravda „Oliver Ivanović“, posle saopštenja koje je ranije jutros stiglo sa imejla njihove informativne službe o zajedničkom nastupu GI SDP na listi Srpske liste. Tvrde da je Božović izdala interese političke inicijative koju je osnovao Oliver Ivanović. 

„Mi odbornici GI SDP-a u Skupštini Mitrovica, Igor Rajčić i Dušan Milunović, želimo da se obratimo široj javnosti putem ovog saopštenja: Nakon saznanja iz medija da je g-đa Ksenija Božović prešla u redove Srpske liste i na taj način izdala interese GI SDP-a, izdala je i nas kao odbornike u Skupštini Mitrovica, sve ljude koji podržavaju našu političku borbu za pronalaženje ubice pokojnog Olivera Ivanovića, za istinu i pravdu našeg srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“, navode dvojica mladih odbornika.

Oni do sada u medijima nisu bili često eksponirani, za razliku od Ksenije Božović i Marka Jakšića, koji je inače prvi sinoć najavio današnji tok događaja, saopštivši potom i da napušta GI SDP upravo zbog onih koji će biti, kako je naveo, „pojačanje“ Srpskoj listi.

Mi odbornici u Skupštini Mitrovica – Igor Rajčić i Dušan Milunović osuđujemo i ujedno se ograđujemo od odluke g-đe Ksenije Božović i izjavljujemo da ni nas dvoje odbornika, kao i niko iz GI SDP-a nije bio upoznat sa ovim prelaskom g-đe Ksenije Božović u redove Srpske liste

Odluku da se sa druge strane ne pridruže listi Srpske liste, tvrdeći istovremeno da je Božović „prešla u Srpsku listu“, doneli su da bi, kako su istakli, sačuvali dostojanstvo – svoje i onih koji su za njih glasal.

„Ova naša odluka ni na koji način nije usmerena na razdor jedinstva srpskog naroda, već je doneta radi očuvanja ličnog dostojanstva i dostojanstva ljudi koji su za nas glasali i podržavali“, istakli su Rajčić i Milunović.

Odbornici navode da će u toku dana imati sastanak sa „svim ograncima i rukovodstvom GI SDP“, doneti zaključke u vezi sa njihovim daljim delovanjem, o čemu će obavestiti javnost.

Građanska inicijativa Sloboda, demokratija, pravda „Oliver Ivanović“ ima tri osvojena odbornička mesta u Severnoj Mitrovici: Ksenija Božović, Dušan Milunović i Igor Rajčić, uz jednog odbornika GI SDP u Ranilugu.

Sa Markom Jakšićem i još par saradnika, percipirani su kao poslednji Mohikanaci jedne građanske inicijative čiji je lider ubijen u danu kada je trebalo da u Prištinu dopremi fasciklu sa neophodnim dokumentima za njenu potvrdu kao političke stranke, i pre nego da sam postane odbornik u svom rodnom gradu.

Marko Jakšić je bio opštinski odbornik GI SDP ali je početkom ove godine dao ostavku na to mesto posle pritiska koji je usledio nakon što je na Kosovu i Metohiji postao jedan od organizatora protesta „1od pet miliona“.

Takođe, za odborničko mesto spremao se i sada ubijeni Oliver Ivanović posle izbora u oktobru 2017, u kojima su njega i njegove saborce i pristalice, Srpska lista, deo državne vlasti, medijski i politički demonizovali.

Prema jutrošnjem saopštenju za javnost, GI SDP je donela odluku da učestvuje sa ostalim političkim opcijama koje će se naći na listi ‘Srpska lista – Aleksandar Vučić’.

Mišljenja smo da Srbima na Kosovu i Metohiji u ovim trenucima na Kosovu i Metohiji je preko potrebno jedinstvo, podrška države Srbije radi opstanka i očuvanja državnih i nacionalnih interesa“, istaknuto je čime se praktično potvrdilo ono što je lokalna javnost od sinoć čekala posle objave Marka Jakšića.

Nakon smrti Ivanovića, GI SDP nije formalno imenovala novog lidera inicijative a u službenom saopštenju GI SDP nije precizirano koliko članova ove inicijative će se naći na listi kandidata za Skupštinu Kosova Srpske liste.

Vučić: „Božović ozbiljna žena“

U međuvremenu nastalu konfuziju mogao bi da razreši predsednik Srbije, Aleksandar Vučić. On je iz Budimpešte pozdravio, kako je objasnio, „pridruživanje Ksenije Božović Srpskoj listi, čime je praktično potvrdio ono što i dvojica odbornika tvrde, da se radi o prelasku Božović, ne pominjući pritom stranku Olivera Ivanovića.

Predsednik je naglasio da je reč o ozbiljnoj ženi, te da je njen prelazak „dobra stvar za Srpsku listu.

„Ja sam veoma srećan zbog Ksenije Božovič i zbog mnogih drugih što su se priključili Srpskoj listi, nama je najvažnije jedinstvo. Jedinstvo koje nije protiv bilo koga drugog, ali jedinstvo kojim se suprotstavljamo pokušajima, kako Albanaca, tako delima Međunarodne zajednice i onih koje oni podržavaju u Srbiji na rušenje tog jedinstva“, rekao je predsednik za TV Prva.

Navodi da je bitno jedinstvo kako bi se „sačuvali nacionalni državni interesi na Kosovu i Metohiji“, te da je u tom smislu, kako je rekao, „dolazak Ksenije Božović dobra stvar za Srpsku listu“.

„Reč je o ozbiljnoj ženi, inteligentnoj ženi i mislim da je to dobra stvar i za Srpsku listu, ali i dobro govori o namerama da se sve snage u cilju opstanka našeg naroda na Kosovu i Metohiji ujedinjuju. To nije pitanja partija, to je pitanje opstanka našeg naroda i naših državnih interesa“.

Pročitajte još:

Božović: „Mi drugu državu nemamo, za nas je Srpska lista sada Aleksandar Vučić i mi ćemo ga podržati“

GI SDP „Oliver Ivanović“ na Srpskoj listi!Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.