Ministarstvo na pritužbe zbog izgradnje MHE u nacionalnom parku: Nemamo dovoljno čuvara

hidrocentrala protest štrpce
Foto: KoSSev, jedan od protesta u mestu Obereke

Nakon protesta građana Štrpca i ostalih opština kao i aktivista organizacije GAIA zbog izgradnje mini hidrocentrale u zaštićenoj zoni nacionalnog parka Šara na Durlovom i Berevačkom potoku, oglasilo se i kosovsko Ministarstvo za prostorno planiranje i zaštitu životne sredine – ministarstvo je spremno da reaguje protiv nelegalnih aktivnosti u nacionalnom parku, ali nemaju dovoljno čuvara, tvrde.

Meštani Štrpca, Srbi i Albanci, mesecima vode zajedno borbu na više frontova protiv izgradnje čak pet hidrocentrala na različitim mestima u ovom regionu. Ovog vikenda protestovali su i protiv izgradnje MHE koja je otpočeta u samom nacionalnom parku Šara.

Građani koji se protive izgradnji MHE u ski centru na 1700 metara nadmorske visine, tražili su i sastanak sa Ministarstvom za prostorno planiranje i zaštitu životne sredine, jer kako tvrde, i zakon i podzakonski akti jasno zabranjuju ovakve aktivnosti u zoni nacionalnog parka.

„U zakonu o vodama koji je potpisao g-din Jakup Krasnići, a posebno ono administrativno uputstvo koje je potpisao g-din Ferid Agani jasno se precizira  šta se može, a šta ne – u tački broj pet gde se decidno navodi koje zone, u ovom slučaju Durlov potok, ne mogu biti predmet ovakvog projekta. Mi se pitamo ko je to veći od zakona, kakvo ćemo društvo imati ako se zakon ne poštuje, to vodi ka haosu i ka urušavanju sistema,“ naglasio je za KoSSev jedan od učesnika najnovijeg protesta Stojan Joksimović.

brezovica durlov potok
FOTO: FB, Brezovica – Šar planina, protest na Durlovom i Berevačkom potoku

Na pritužbe građana reagovalo je i kosovsko ministarstvo.

“Što se nacionalnog parka Šara tiče, mi imamo Direktorat za nacionalne parkove u sklopu kog su uposleni čuvari, ali njihov broj je veoma mali i zato smo tražili od Skupštine Kosova da odobri zapošljavanje još najmanje 25 osoba. Nažalost, nismo dobili podršku poslanika. Kao ministarstvo, mi takođe ulažemo u ovaj park. Kada je izgradnja hidrocentrale u parku u pitanju, možemo reći da ćemo mi kao ministarstvo intervenisati u skladu sa zakonom ukoliko dođe do nelegalnih aktivnosti,“ prenosi odgovor ministarstva Koha.

O problemu izgradnji MHE u regionu Štrpca ovo ministarstvo oglašavalo se i ranije. Kosovski ministar Fatmir Matoši (Fatmir Matoshi), rekao je da radove nije moguće obustaviti jer je ovakvu situaciju zatekao kada je došao na čelo ministarstva. Matoši je rekao da nema ovlašćenja da preduzme bilo šta u vezi s tim, jer, prema njegovim rečima, građevinske kompanije imaju potrebnu dokumentaciju za njihovu izgradnju.

Prema podacima iznetim u Izveštaju o uticaju na životnu okolinu koji je izradila kompanija „Metkos Group“ iz Prištine koja pravi ovu, ali i hidrocentrale u Donjoj Bitinji na Lepencu i kod mesta Obereke na rekama Kaluđerka i Bolovanka, oni planiraju da duž reke Lepenac izgrade čak pet mini hidrocentrala: hidrocentralu Šara, hidrocentralu Brezovica, hidrocentralu Viča, hidrocentralu Brod i hidrocentralu Štrpce.

Osim u Donoj Bitinji i na mestu Obereke, građani Štrpca protestovali su i ispred opštine Štrpce, ali su se obraćali i centralnim institucijama, radovi su ipak nastavljeni na ovim lokalitetima. Gradilišta redovno obezbeđuje policija, a dolazilo je i do okršaja učesnika protesta i pripadnika policije.

Povezani članci:

Obereke: Štrpčani ponovo sprečili izgradnju mini hidrocentrale

Povređeno dvadesetak meštana Štpca u sukobu sa policijom zbog izgradnje hidrocentrale

Šara: Gradnja hidrocentrale obustavljena, čeka se odluka ministarstva

Najavljeno uklanjanje bagera sa mesta „Obe reke“ u Štrpcu

Štrpce: Nastavljeni radovi na izgradnji mini hidrocentrale

Zaustavljena gradnja mini hidrocentrale u Štrpcu „do iznalaženja rešenja“

Meštani Štrpca brane svoje reke od izgradnje mini hidrocentrale

Ministar životne sredine: Nemam ovlašćenja da zaustavim izgradnju hidrocentrale u Štrpcu

Nastavljena izgradnja mini hidrocentrale u Štrpcu

Štrpčani ispred zgrade opštine traže ukidanje dozvola za izgradnju hidrocentrala

Brezovica: Donkihotovska borba protiv izgradnje MHEPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.