Petković: „Implementacija na putu ka normalizaciji“; Kosovska vlada: O penzijama i katastru

Hiseni, Lajčak i Petković - Brisel
FOTO: Miroslav Lajčak/Tviter

Danas je u Briselu održana peta runda dijaloga Beograda i Prištine na ekspertskom nivou. Srbiju je predvodio Petar Petković, a kosovsku delegaciju Skender Hiseni, prema navodima Petkovića, razgovaralo se o standardima na osnovu kojih će biti postignut dogovor o finansijskim potraživanjima i imovini, dok se prema saopštenju iz kosovske vlade govorilo o penzijama i katastru.

17:25 – Lajčak: Razgovaralo se o finansijskim zahtevima i imovini

Specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, oglasio se večeras, nakon sastanka predstavnika Beograda i Prištine na ekspertskom nivou. Poručio je da se razgovaralo o finansijskim zahtevima i imovini.

„Danas smo napravili još jedan korak ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji održavanjem druge runde razgovora o finansijskim zahtevima i imovini. I to je bio prvi put da se novi srpski glavni pregovarač Petar Petković pridružio našim razgovorima. Nastaviće se uskoro”, napisao je Lajčak na svom Tviter nalogu.

Lajčak, međutim, u kratkoj objavi nije pomenuo da je „pokrenuto pitanje Zajednica srpskih opština“, što je prethodno iz Brisela izjavio direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković.

 

15:51 – Kosovska vlada: O penzijama i katastru

U Briselu se danas u okviru teme finansijskih potraživanja razgovaralo isključivo o penzijama i katastru, saopštila je vlada Kosova.

Za razliku od prethodnih sastanaka u Briselu, kosovski koordinator za dijalog, Skender Hiseni, danas nije davao izjave medijima.

U kratkom saopštenju kosovske vlade dodaje se još i da nije došlo do „značajnog približavanja stavova dve strane po ovim pitanjima.

„Ipak, dogovoreno je da se rasprava o ovom elementu opšteg sporazuma, finansijskim zahtevima i imovinskim pitanjima između dve zemlje nastavi na sledećem sastanku“, navodi se još u saopštenju.

S druge strane, predvodnik srpske delegacije, Petar Petković, saopštio je da se govorilo o principima i standardima na osnovu kojih će se u budućnosti pregovarati o ovim temama. Više o izlaganju Petkovića nakon sastanka čitajte u nastavku.

15:38 – Petković: Naš princip – „Implementacija na putu ka normalizaciji“

„Danas smo, i u okviru ovog sastanka, pokrenuli pitanje zajednice srpskih opština i insistirali na implementaciji briselskog sporazuma“, rekao je nakon nove runde pregovora na ekspertskom nivou novi čelnik ovog tima, vršilac dužnosti direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković.

Foto: Tanjug

„Pored toga bilo je reči i o pitanjima koja su pokrenuta prošlog puta – reč je o pitanjima imovine i finansijskih potraživanja. Tu imamo dijametralno suprotne stavove“, rekao je on dodajući da je Beograd i ovog puta bio „potpuno pripremljen“.

„Mi smo insistirali da se utvrde jasni principi i mehanizmi za rešavanje tog značajnog pitanja koje opterećuje naše odnose dugi niz godina“, rekao je još.

Dodao da, iako je u pojedinim trenucima „mučno razgovarati“ kao i da Belgija ima jednu od najviših stopa zaraženih u Evropi, srpska delegacija je došla na pregovore jer dijalog smatra važnim.

„Istorijsko pomirenje srpskog i albanskog naroda jeste neophodna faza za mir i prosperitet na celom Zapadnom Balkanu“.

Na svakim pregovorima srpska delegacija ima u vidu srpski narod na Kosovu.

„Bolje je da probleme iznosimo ovde za stolom nego da se ti problemi prelivaju dole na KiM, a znamo šta onda sledi – veliki broj incidenata i svega onoga što dovodi do nespokojstva i udaljava nas od normalizacije“, rekao je Petković.

Definisao je i novi princip srpske delegacije u pregovorima – „Implementacija na putu ka normalizaciji“.

„Mi smo sve ono što smo dogovorili ispunili, a naše je samo da zahtevamo od prištinske strane da ispuni ono što nije ispunila“, kaže on ponovo pozivajući na formiranje ZSO.

„Sve ono što smo preduzeli kada je reč o našim obavezama je preduzeto zbog toga da bi kroz formiranje ZSO naši ljudi na KiM mogli da ostvaruju kolektivna prava koja sada nemaju“, navodi još Petković.

„Bez formiranja ZSO mi ne možemo da napredujemo u dijalogu“, poručio je Petković sagovornicima sa druge strane stola.

O samom pitanju koje je danas bilo na dnevnom redu, imovini i finansijskim potraživanjima – reči je bilo o osnovnim standardima i principima na kojima će se dalji pregovori o ovim pitanjima voditi.

„Ako nema ozbiljnog pristupa sve ono o čemu razgovarate posle može da se interpretira na različite načine i nećete nigde završiti“, rekao je dodajući da srpska strana za imovinu ima „svu potrebnu dokumentaciju koja dokazuje ko je ulagao“.

12:44 – U Briselu danas eksperti o finansijskim potraživanjima i imovini

Predsednik Kancelarije za KiM i šef delegacije Beograda u dijalogu sa Prištinom Petar Petković sastao se danas u Briselu sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom. Nakon bilateralnog sastanka sa Lajčakom, sastaće se srpska i kosovska delegacija u sklopu briselskog dijaloga.

Do sada je srpski tim u ekspertskim pregovorima predvodio Marko Đurić čiju je dužnost nakon imenovanja Đurića za ambasadora Srbije u Vašingtonu preuzeo Petar Petković.

U Briselu se danas održava peta runda sastanaka na ekspertskom nivou, prema najavama iz kabineta kosovskog premijera, nastaviće se pregovori o finansijskim potraživanjima i imovini.

U nastavku pogledajte kalendar sastanaka u sklopu obnovljenog dijaloga u Briselu.

Vučić, Hoti i Lajčak „sastali“ su se, međutim, i van okvira dijaloga, i to na panelu Beogradskog bezbednosnog foruma.

Po otkazivanju trećeg planiranog sastanka na visokopolitičkom nivou, Lajčak je doputovao u trodnevnu posetu Prištini i Beogradu, a nakon sastanaka u Prištini, izjavio je da je najbitniji ishod tih sastanaka bilo to što su se svi partneri složili da je formiranje ZSO obaveza Kosova.

Ovu tvrdnju Lajčaka demantovali su predsednica kosovske skupštine Vjosa Osmani i pokret Samoopredeljenje.

Na kritike je naišla i njegova izjava o neophodnosti izmene ustava, kako će EU kasnije pojasniti, obe strane, i Srbije i Kosova, pa je AAK čak zatražila i njegov opoziv sa funkcije specijalnog izaslanika.

Do trećeg sastanka na visokopolitičkom nivou trebalo je doći 28. septembra ali je on otkazan nekoliko dana pre zbog pojave infekcije kovid-19 u Lajčakovom timu. Na tom sastanku nije trebalo biti reči o ZSO jer kako je Lajčak saopštio, „jedna strana nije spremna“.

Drugi sastanak na visokom političkom nivou kom su prisustvovali Hoti i Vučić, organizovan je 7. septembra. Pre sastanka delegacije Beograda, Prištine i EU, izdale su zajedničko saopštenje u kom je navedeno da su se Vučić i Hoti obavezali da udvostruče svoje napore kako bi osigurali dalje usklađivanje sa EU, u pogledu obaveza Beograda i Prištine prema EU. Domaćin susreta, Miroslav Lajčak, nakon sastanka rekao je da se po prvi put razgovaralo o „sveobuhvatno-pravnom obavezujućem sporazumu“.

Četvrta runda sastanaka eksperata u okviru političkog dijaloga između Beograda i Prištine s ciljem da strane približe ili dogovore stavove oko pitanja nestalih i raseljenih održan je 6. septembra. Sastali su se Đurić i Hiseni pred sastanak na visokom političkom nivou.

Treća runda dijaloga na ekspertskom nivou održana u Briselu 27. avgusta takođe je bila posvećena pitanjima nestalih i raseljenih. Lajčak je i ovog puta ugostio Đurića i Hisenija.

Druga runda dijaloga na ekspertskom nivou u Briselu održana je 30. julaĐurić i Hiseni, uz posredstvo Lajčaka, nastavili su da pregovaraju o ranije započetim temama – nestala i raseljena lica i ekonomski odnosi.

Prvi sastanak na ekspertskom nivou održan je u Briselu 23. i 24. jula. Srpsku delegaciju predvodio je direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić,  kosovsku koordinator za dijalog, Skender Hiseni. Pregovorima je posredovao specijalni izaslanik EU za dijalog, Miroslav Lajčak. Govorilo se o nestalima i raseljenima, dok je, prema tvrdnjama srpske delegacije, kosovska odbila da se pojavi na pregovorima tokom drugog dana kada se razgovaralo o ekonomskoj saradnji.

Prvi „uživo sastanak“ u sklopu dijaloga na visoko političkom nivou organizovan je 16. jula. Sastanku su prisustvovali VučićHoti i Lajčak a govorilo se o nestalim osobama, interno raseljenim licima i ekonomskoj saradnji.

Video sastanak između Vučića, Hotija, Borelja i Lajčaka održan je 12. jula.

Virtuelni Samit o dijalogu Beograda i Prištine sa učešćem Aleksandra Vučića i Avdulaha Hotija, a u organizaciji francuskog predsednika Emanuela Makrona i Angele Merkel održan je 10. jula. Evropsku uniju predstavljao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.