Vučić: Otvaramo arhive, kosovski zakon o povratnicima, ZSO

Beograd i Priština su se obavezali da će otvoriti arhive zarad pronalaska nestalih, a Priština da usvoji Zakon o povratnicima, više neće biti mogućnosti da bilo koja strana uvodi takse, tarife kako je to bilo ranije, poručio je predsednik Srbije iz Brisela nakon nove runde dijaloga sa kosovskim premijerom, naznačivši da su se dve strane dogovorili o prve tri pokrenute teme. Danas su ujedno otvorene nove – Zajednica srpskih opštine i međusobna finansijska potraživanja.

„Razgovori nikada nisu laki i jednostavni“, ponovio je još jednom predsednik Srbije ono što izgovara nakon svakog sastanka o Kosovu. Ujedno, tvrdi da nije nezadovaljan.

„Dolaze najvažnija pitanja na sto, o mnogim pitanjima imamo potpuno različite stavove, biće komplikovano, teško, ali šta je tu je“, poručio je predsednik u razgovoru sa novinarima.

Podsetio je da se o svim političkim pitanjima razgovara u Briselu, što je još jednom podcrtano u današnjem zajedničkom saopštenju Vučića, Hotija i EU.

Navodi da je EU sagledala rezultate razgovora i sporazuma postignutih u petak u Beloj kući, tj. „kako da to iskoriste“.

Kada je reč o prethodno otvorenim temama – ekonomska pitanja, Vučić kaže da je izvršena razrada.  Uz podsećanje na sporazume potpisane u Vašingtonu koji uključuju uspostavljanje Mini Šengena, navodi da je suština slobodan protok robe, usluga, ljudi i kapitala.

„Tu više ne može da se pravi šteta bilo kojoj strani ekonomski, nema mogućnosti da bilo koja strana uvodi takse, tarife kako smo to imali slučajeva ranije, to je za nas vrlo važno“, poručio je Vučić, uz opasku da to „mnogi u Srbiji podcenjuju“.

Naveo je da su na današnjem sastanku dogovoreni mehanizmi u vezi s interno raseljenim i nestalim licima, koji predviđaju „mogućnost i obavezu uvida u sve arhive koje postoje“.

Podsetimo, predsednik Srbije je prethodno izjavljivao u više navrata da je prištinska delegacija odbijala u Briselu da otvori arhive OVK s ciljem pronalaska nestalih lica, te da je, sa druge strane, srpska delegacija, bila spremna na ovaj potez. S druge strane, prištinska strana insistira na tome da je pitanje nestalih za njih ključno, i optužuje srpsku stranu za opstrukciju rešavanja ovog pitanja.

„Ne moram u ovom trenutku da vam govorim šta su neki, i kroz svoje zakonske odredbe priznali, koje arhive postoje, ali to je dobro da bi se izvršila pravda prema onima koji su nestali – oko 1000 Albanaca i 530 Srba. Važno je da učinimo tu vrstu napora zbog članova porodice koji su svoje najmilije izgubili, barem da znamo gde su pa da ih sahranimo“, poručio je Vučić.

Kaže da kada prištinska delegacija „traži pravdu“ za nestale Albance na Kosovu, „zaboravi na 14 žetelaca u Starom Gracku, ili na decu ubijenu u Goraždevcu na Bistrici“, ali isto i da „i mi neretko zaboravimo da ima nestalih i na njihovoj strani“.

Vučić je ujedno izjavio da će Priština doneti Zakon o povratnicima, a na insistiranje beogradske delgacije, ne navodeći druge detalje.

„Ne očekujemo mi veliki pomak, ali neki pomak da ćemo moći da ostvarimo. Onome ko želi da dočeka starost na svojim ognjištima, omogućićemo nešto bolje uslove nego danas“, poručio je predsednik Srbije.

 Govorim o realnom životu, očekivanje čuda nije objektivno i nije realno

Vučić je otkrio i da će se delegacije na ekspertskom nivou sastati u Briselu već 17. septembra gde će se razgovarati o Zajednici srpskih opština, a dok će se novi sastanak na visokopolitičkom nivou između Vučića i Hotija dogoditi 28. septembra.

Predsednik Srbije je najavio da će se o kosovskom pitanju razgovarati i u srpskom parlamentu odmah nakon formiranja nove Vlade, kako bi delegacija Srbije „iznela šta radi, šta je dobro i čemu se ne raduje“.

                   „Ako ponekad kukam, sam bih sebe udario u glavu što to radim“

Predsednik je još jednom ponovio da je ponosan na sporazum koji je postignut u Vašingtonu prošle nedelje i činjenicu da su uspeli da se izbore da se ne prizna nezavisno Kosovo.

„Iza mene će ostati putevi, pruge, bolnice i crkve u koje je država ulagala. Ali najvažnije su fabrike koje su neki uništavali a mi gradili. I u tome je razlika između nas“, rekao je Vučić.

Gledajući Marka Đurića,- „živog svedoka“, kaže da je „pitanje da li bi neko mogao da izdrži mnoge stvari u Briselu i na drugim mestima“ koje on izdržava.

„Ako ponekad kukam, sam bih sebe udario u glavu što to radim, samo da imate u vidu da nije sve lako“, izjavio je potom za TV Pink predsednik Srbije.

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti sastali su se danas u Briselu u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Pre trilateralnog sastanka, domaćini – visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak odvojeno su se sastali sa Vučićem i Hotijem.

Današnjem razgovoru na visokopolitičkom nivou prethodili su jučerašnji razgovori na ekspertskom.

Pročitajte još:

Zajedničko saopštenje Vučića i Hotija u Briselu: Prioritet dijalog i evrointegracije

Stano: Svi međusobni dogovori moraju da budu u skladu sa pravilima EU

RSE: Hiseni iz Brisela – približeni stavovi Beograda i Prištine

Vučić: ZSO glavna tema u Briselu

Hoti: U Briselu o konačnom sporazumu o uzajamnom priznavanju

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.