Hoti: Postignut napredak u izradi konačnog sporazuma

Hoti Brisel
FOTO: Koha

Postignut je napredak u izradi konačnog sporazuma, koji će dovesti do međusobnog prizanja, zaključak je kosovskog premijera, Avdulaha Hotija , nakon današnjeg sastanka u Briselu između predstavnika beogradske i prištinske delegacije na visokom nivou.

„U Briselu smo samo zbog ovog pitanja, da bismo pokazali svoju konstruktivnost kao vlada, da smo spremni da idemo napred“, navodi Hoti, ne preciziravši ujedno o čemu se tačno razgovaralo na današnjem sastanku.

Navodi da će se razgovori o drugim temama nastaviti u budućnosti, uz podsećanje da će sve što je dogovoreno biti deo „konačnog sporazuma.

„Nastavićemo na drugim sastancima sa drugim temama koje treba rešavati, sve o čemu razgovaramo deo je konačnog sporazuma, uvek primenjujući princip da se ni oko čega ne slažemo, sve dok se ne dogovorimo o konačnom sporazumu“, rekao je Hoti novinarima u Briselu.

Nakon prošlonedeljnog boravka u Vašingtonu gde su prištinska i beogradska delegacija potpisale sporazume o ekonomskoj normalizaciji, ali i jučerašnjeg sastanka sa Miroslavom Lajčakom i Metju Palmerom, Hoti poručuje da postoji uska kordinacija između SAD i EU kada je u pitanju dijalog.

„U Vašingtonu imamo dogovor o normalizaciji ekonomskog dela sa nekim političkim elementima. Današnji sastanak je napredak koji je postignut, približava nas konačnom sporazumu o uzajamnom priznanju“.

Đurić: Hoti ponovo laže

Direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, još jednom je demantovao prištinsku delegaciju povodom toga o čemu se razgovara u Briselu.

„Hoti ponovo laže! Na sastanku se nijednom rečju nije pričalo o međusobnom priznanju“, oglasio se kratkom porukom na Tviteru Đurić.

Hoti je takođe upitan o reakciji EU povodom najave da će Kosovo otvoriti ambasadu u Jerusalimu, koja je poručila da je to „u suprotnosti sa njenim stavovima“.

Navodi da se o ovom pitanju nije razgovaralo danas u Briselu.

„Ovo nije bila tema ovog sastanka. Naša perspektiva je integracija u Evropsku uniju. Nemamo drugi način, moramo naporno da radimo sa EU. Dogovor je postignut u Vašingtonu i priznanje od Izraela važan je korak u konsolidaciji državnosti u međunarodnoj areni. Radićemo zajedno. Zajedno sa EU i SAD na jačanju kosovske državnosti. Preuzeli smo obavezu i krenućemo u tom pravcu“, rekao je Hoti.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti sastali su se danas u Briselu u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Medijima se nakon sastanka obratio i predsednik Srbije, koji je, za razliku od Hotija, poručio da su se strane usaglasile oko prve tri teme koje su jula meseca pokrenute u Briselu – raseljena lica, nestala lica i ekonomska pitanja.

Najavio je da će i priština i Beograd otvoriti arhive s ciljem pronalaska nestalih, da se Priština obavezala da će usvojiti Zakon o interno raseljenim licima, ali i da više neće biti mogućnosti da bilo koja strana uvodi takse, tarife kako je to bilo ranije.

Potvrdio je i da su danas pokrenute još dve teme – Zajednica srpskih opština i imovinska tema – međusobna finasijska potraživanja, o kojima će ekspertski timovi razgovarati u Briselu 17. septembra, a Vučić i Hoti, 28.

Današnjem razgovoru na visokopolitičkom nivou prethodili su jučerašnji razgovori na ekspertskom.

Više o tome u:

Vučić: Otvaramo arhive, kosovski zakon o povratnicima, ZSO

Zajedničko saopštenje Vučića i Hotija u Briselu: Prioritet dijalog i evrointegracije

Stano: Svi međusobni dogovori moraju da budu u skladu sa pravilima EU

RSE: Hiseni iz Brisela – približeni stavovi Beograda i Prištine

Vučić: ZSO glavna tema u Briselu

Hoti: U Briselu o konačnom sporazumu o uzajamnom priznavanju

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.