Borelj o političkoj hrabrosti BG i PR: Zatražiće se posvećenost i angažovanost zarad kompromisa i pragmatizma

Vest je ažurirana

Naš cilj je jasan: Ponovno pokrenuti ozbiljan i intenzivan rad na normalizaciji odnosa između dve strane, saopštio je u svom uvodnom obraćanju tokom jutrošnjeg, još jednog pripremnog sastanka pred zvaničan restart dijaloga Beograda i Prištine, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Žozep Borelj. Vratili smo dijalog posle 20 meseci, kazao je Miroslav Lajčak.

Sastanak se očekuje u Briselu u četvrtak, a sada se otvoreno govori o cilju da se postigne ono što zapadna međunarodna zajednica naziva „konačni sveobuhvatni pravno obavezujući sporazum Srbije i Kosova“, a što se u javnosti tumači kao eufemizam za srpsko priznanje nezavisnosti Kosova.

„Evropska unija nastavlja da bude spremna da podrži i olakša napore na pronalaženju sveobuhvatnog, konačnog i pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji. Sporazum koji rešava sva otvorena pitanja. Takav sporazum je ključan za bolju budućnost naroda Kosova i Srbije, ključan je za njihovu evropsku perspektivu i za bezbednost i stabilnost celog regiona. Sve je to takođe presudno za EU“, kazao je Borelj, spoljna služba EU prenosi informacije medijima.

Iako su iz Evropske unije do otkazivanja sastanka u Vašingtonu stizali signali da Evropljani ne podržavaju žurbu koju je inicirao Ričard Grenel, sada se, kada je kosovsko pitanje opet u evropskom dvorištu, ponovo čuje reč „hitno“.

„Odsustvo rešenja koči razvoj dveju strana. Znamo da to nije lak proces. To nikad nije bilo. Ali postoji hitnost da se radi na miru i prosperitetu zarad naše zajedničke budućnosti“, u svom uvodnom izlaganju takođe je rekao ovaj evropski zvaničnik.

Štaviše, on upozorava da će za razgovore biti potrebna „politička hrabrost“ obe strane.

Tražiće se posvećenost i angažovanost zarad kompromisa i pragmatizma

„Nikada nije bilo lako naći rešenja za probleme koji su trajali tako dugo i bili su tako bolni, ali zato smo danas tu da pokušamo ponovo“, deo je uvodnog izlaganja Žozepa Borelja.

Sastanak je počeo u 10 časova jutros. On se, kao i prekjučerašnji, održava video linkom u istom sastavu – Vučić, Hoti, Lajčak, Borelj…

Rezultate današnjih razgovora sumira evropski izaslanik za dijalog dve strane Miroslav Lajčak.

13:45 – Lajčak: Vratili smo dijalog posle 20 meseci

Upravo je završena video konferencija koja je počela jutros oko 10 časova, a kako je i predviđeno, zatvorio ju je Miroslav Lajčak.

„Drago mi je što mogu da kažem da je posle pariskog samita (u petak) i današnjeg sastanka, dijalog o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova koji je podstakla EU vraćen nakon 20 meseci. Kao rezultat današnjeg sastanka dogovorili smo glavne elemente procesa. Takođe smo se dogovorili o dnevnom redu sledećeg sastanka koji će se održati u Briselu ovog narednog četvrtka. Danas želim da zahvalim obema stranama na njihovom konstruktivnom angažmanu“, prenela je služba za spoljne poslove EU.

U četvrtak, nakon što je kosovska strana zatražila odlaganje, održava se ono što nazivaju prvim zvaničnim „samitom restarta dijaloga“ Beograda i Prištine. Partner Aleksandru Vučiću biće takođe Hoti. Prethodno će se, kako se očekuje i kako je sam potvrdio, u Hagu radi saslušanja pojaviti Hašim Tači, a po optužnici koja još uvek nije potvrđena za ratne zločine.

Ove nedelje organizovano je još pripremnih susreta i sastanaka, i to dva pojedinačna sa svakim od pregovarača i predsednikom Francuske, Emanuelom Makronom, kao i video samit o dijalogu kom se pridružila još i nemačka kancelarka, Angela Merkel.

Po okončanju video samita tri strane nisu izašle sa zajedničkim saopštenjem jer je, kako je rekao predsednik Vučić, „Srbija jedina koja ima različite stavove“.

Isti jezik, međutim, pronašli su domaćini, Merkel i Makron i u zajedničkom saopštenju pozvali na normalizaciju koja podrazumeva potpisivanje „konačnog sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma“ i „mere izgradnje poverenja“ dve strane.

Potpisivanje sveobuhvatnog sporazuma bio je cilj procesa od samih početaka, 2011. Međutim, uoči ovog nastavka dijaloga, glavni srpski pregovarač, Vučić, najavljuje „velika očekivanja naših evropskih partnera“.

Tako posle godinu i osam meseci zvanične blokade dijaloga Beograda i Prištine, nakon što je raniji kosovski premijer Ramuš Haradinaj uveo takse od 100 na robu iz Srbije i BiH, potom iznenadnog otkazivanja sastanka u Vašingtonu krajem juna, umesto takođe iznenadne američke inicijative s kraja prošle godine do nedavno, EU ponovo upravlja ovim razgovorima.

O porukama učesnika video samita o dijalogu od petka pročitajte u posebnim vestima:

Vučić posle video samita Beograd – Priština: Težak razgovor, nastavak dijaloga umesto u nedelju odložen za četvrtak

Hoti izlistao zahteve Prištine: Uzajamno priznanje

Francuska i Nemačka: Vučić i Hoti složili se da normalizuju odnose uz postizanje sporazuma

Povezani članci:

O periodu narušavanja odnosa koji je nastao odmah po uvođenju taksi na uvoz robe iz Srbije i BiH od strane kosovske vlade, a zbog kojih je došlo do ovog prekida pregovora čitajte u analizi:

Dva meseca ‘doziranih tenzija’

Ostale analize u vezi sa Briselskim procesom:

6 godina kasnije nestali pregovori u Briselu: „Ne pravi se salata sa trulim povrćem“

Briselski dijalog u 2019 – godina u kojoj dijalog nije postojao

100% godina

Godina slabljenja srpske pozicije

Vreme je da razgovaramo o sveobuhvatnoj normalizaciji

Dijalog i normalizacija u četiri slike

Kosovo nije pitanje evropske budućnosti Srbije, već preostalih 120.000 obespravljenih SrbaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.