Hiseni nakon sastanka u Briselu: Neće biti pojedinačnih dogovora bez sveobuhvatnog, proces politički

Hiseni i Lajčak
FOTO: Miroslav Lajčak/Twitter

Sastanak između delegacija Beograda i Prištine na ekspertskom nivou predvođenih od strane direktora Kancelarije za KiM, Marka Đurića i prištinskog koordinatora za dijalog Skendera Hisenija, nedavno je završen, prenose prištinski mediji. Hiseni je nakon ovog sastanka, prema pisanju Kohe, poručio da neće biti dogovora o pojedinačnim tačkama bez sveobuhvatnog sporazuma, ali i da su se „složili povodom određenih elemenata“. Tvrdi da je dijalog politički, da smo u „završnici“, te da nema „ničeg tehničkog“.

Nakon današnjeg sastanka delegacija Beograda i Prištine i predstavnika EU, oglasio se i predstavnik srpske delegacije, direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić. Opširnije o tome u posebnoj vesti.

Hiseni ne očekuje da će proces biti lak. Navodi da će dijalog „imati pravu dinamiku“, ali i da ne može da se „odvija u nedogled“.

Podcrtao je da neće biti dogovora o određenim tačkama, ukoliko ne bude došlo do sveobuhvatnog sporazuma, pritom poručivši da ne može da iznosi detalje o samim razgovorima.

„Rasprava je bila konstruktivna. Kada govorimo o konkretnim elementima sveobuhvatnog sporazuma, razumećete nas ako ne budemo iznosili detalje, jer neće postojati poseban dogovor ni o jednoj temi sve dok ne postoji sveobuhvatni dogovor“, podcrtao je, prenosi Koha.

Dodao je i da će biti potrebno vreme da se pozabave određenim elementima, odnosno poglavljima sveobuhvatnog sporazuma.

„Ako govorimo o sveobuhvatnom pravno obavujućem sporazumu, onda govorimo i o određenim elementima sporazuma. Određeni elementi nisu taksativno nabrojana poglavlja, nego su poglavlja jednog opšteg sporazuma, dok sve drugo ostaje podložno sveobuhvatnom sporazumu“, poručio je Hiseni, prenosi Koha.

Hiseni je rekao da će u sklopu dijaloga biti postignuto sve ono što se može sprovesti“, ali i da je ovo „novi trenutak“, jer se, „govori o završnici“.

Ujedno je ocenio da je celokupni proces „izuzetno politički“, te da „nema ništa tehničko“.

Dijalog, pokrenut prošle nedelje u Briselu između predsednika Srbije, Aleksandra Vučića i kosovskog premijera, Avdulaha Hotija na političkom nivou, kojim je otkočen dijalog, a na kojem su se našle teme – nestale osobe, raseljena lica i ekonomska saradnja, danas je nastavljen na ekspertskom.

Prethodno danas održani su bilateralni sastanci predstavnika delegacija Beograda i Prištine sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčkom, čime je započet prvi od dva dana razgovora u okviru dijaloga na ekspertskom nivou.

Kako je Lajčak potvrdio objavom na Tviteru, bilateralni razgovori održani su u prepodnevnim časovima u zgradi Evropske službe za spoljne poslove.

„Danas smo nastavili političke diskusije na ekspertskom nivou. Drago mi je što sam imao mogućnost ovog jutra da poželim dobrodošlicu pregovaračima dve strane – Skenderu Hiseniju i Marku Đuriću.

U Prištini otpor prema procesu

Podsetimo početkom nedelje, a nakon sastanka u Briselu između Vučića i Hotija, kosovski premijer naišao je na niz kritika u Prištini zbog nastavka dijaloga o tehničkim pitanjima. Hoti je odmah zatim poručio da tehničkog dijaloga neće biti, već da će se neka tehnička pitanja rešiti u sklopu ‘konačnog sporazuma o međusobnom priznanju’.

Međutim, dan pre današnjeg sastanka, kako je preneo Radio slobodna Evropa, Hoti je ipak potvrdio da će u Briselu delegacije Beograda i Prištine razgovarati o nestalim licima, ali i da će ujedno započeti izrada sporazuma o nestalima.

Očekuje se da se dijalog sa ekspertskog nivoa na politički preseli u septembru mesecu, za kada je najavljen ponovni sastanak između Vučića i Hotija.

Uoči ovog sastanka u kosovskoj skupštini se danas mogao čuti nastavak kritika ovog procesa koji traje već danima.

Većina političkog spektra, a najviše zvaničnika PDK, zameraju to što je u Briselu proces nastavljen na, kako to vide tehničkom nivou.

Kritikama procesa kao tehničkog, pridružila se danas i kosovska ministarka spoljnih poslova, Meljiza Haradinaj Stubla (Meliza Haradinaj Stublla) iz stranke Ramuša Haradinaja (AAK), ali za razliku od PDK, koji za tu situaciju krivi koalicionu vladu na čelu sa Avdulahom Hotijem, Haradinaj Stubla za situaciju sa dijalogom krivi Samoopredeljenje (LVV).

Iako je bila prisutna na sastanku vlade kad su mere trgovinskog reciprociteta sa Srbijom koje je umesto taksi uvela vlada u ostavci Aljbina Kurtija, a nakon čega su trgovinski odnosi sa Srbijom vraćeni na period pre novembra 2018., Haradinaj Stubla je za ukidanje taksi okrivila LVV.

„Da takse nisu ukinute, ne bismo prešli na tehnička pitanja. Možda bismo imali i potpisan sporazum o obostranom priznanju unutar postojećih granica. Vratili ste nas na dijalog o tehničkim pitanjima“, rekla je Haradinaj Stubla na današnjoj sednici Skupštine Kosova.

Pročitajte još:

Danas u Briselu delegacije BG-PR na ekspertskom nivou

Đurić: Do razrešenja situacije nastale jednostranim proglašenjem nezavisnosti samo uz dijalog koji zadovoljava interese obe strane

Ko je Skender Hiseni, koordinator kosovske vlade za dijalog

Tači pozdravio imenovanje Hisenija za koordinatora za dijalog

Hoti potvrdio: Hiseni koordinator za dijalog

Hoti iz Brisela: Ima pomaka, za nekoliki dana detalji, za nas ovo završna faza razgovora

Vučić o ZSO posle Brisela: Ne možete pobeći od onog što je već potpisano, EU garant da se sprovede

Lajčak: Nastavak dijaloga sledeće nedelje na ekspertskom nivou, na visokom nivou početkom septembra

Opozicija Srbije: Nećemo priznati obaveze koje će biti nametnute Srbiji u Briselu, 8 godina neodgovorna politika o Kosovu

Comments

comments



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.