Lajčak: Danas po prvi put o pravno-obavezujućem sporazumu; Grenel: O tački 10 detaljno u Briselu

U Briselu se danas za pregovaračkim stolom po prvi put razgovaralo o „sveobuhvatno-pravnom obavezujućem sporazumu“, potvrdio je Miroslav Lajčak nakon sastanaka Aleksandra Vučića i Avdulaha Hotija. Takođe i o „aranžmanima za nevećinske zajednice“, te zahteva u vezi sa „uzajamnim finansijskim potraživanjama i imovinom“. Da će se u Briselu razgovarati o sada već čuvenoj tački 10, a ne u Vašingtonu, najavio je Ričard Grenel na konferenciji za medije posle potpisivanja vašingtonskog dokumenta.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti sastali su se danas u Briselu u okviru dijaloga Beograda i Prištine. Na sastanak u Brisel koji je bio ranije najavljen, došli su iz SAD gde su trajali dvodnevni razgovori na finalizaciji dokumenta o „ekonomskoj normalizaciji odnosa Srbije i Kosova“.

Prethodno je Lajčak kazao da su Evropljane za sastanak u Vašingtonu obavestili tek pošto je već bio zakazan.

„Važno je da su oba lidera ovog jutra, dolazeći sa sastanka u Beloj kući, uoči našeg zasedanja dijaloga, potvrdili da najveći prioritet pridaju integraciji u EU i nastavku rada na dijalogu Beograda i Prištine, uz pomoć EU“, kazao je Lajčak.

Takođe smo po prvi put razgovarali, kao deo pregovora, o pravno obavezujućem sveobuhvatnom sporazumu, aranžmanima za nevećinske zajednice i takođe, zahteva u vezi sa uzajamnim finansijskim potraživanjama i imovinom

Potvrdio je da se razgovaralo i o ekonomskoj saradnji, nestalim i raseljenim licima, te da su upravo sa ovim temama otvorili prethodni sastanak u julu, dok je danas kazao da je načinjen pomak.

„Naši pregovori su bili intenzivni kao i uvek, ne uvek laki ali ono što je prevagnulo bila je volja obe strane da unaprede razgovore uprkos bolnim i kompleksnim pitanjima“, kazao je Lajčak.

Ovo je drugi sastanak na visokom nivou od kada je 16. jula otkočen dijalog i već se najavljuje i treći za kasnije u septembru, ponovo nakon što se ekspertske grupe budu sastale sledeće nedelje.

Poruke Vučića, Hotija i Grenela

Da je postignut napredak „u izradi konačnog sporazuma, koji će dovesti do međusobnog priznanja“, zaključak je kosovskog premijera, Avdulaha Hotija. Hoti je, međutim, i prethodno govorio da sa Srbijom razgovara uvek samo u cilju uzajamnog priznanja, navodeći da će to biti i rezultat razgovora u Vašingtonu. Opširnije o tome u posebnoj vesti


Nije takve poruke, međutim, imao srpski predsednik. Beograd i Priština su se obavezali da će otvoriti arhive zarad pronalaska nestalih, a Priština da usvoji Zakon o nestalima, više neće biti mogućnosti da bilo koja strana uvodi takse, tarife kako je to bilo ranije, izlistao je teme razgovora, Vučić danas, kao i to da je otvorena nova – Zajednica srpskih opštine i međusobna finansijska potraživanja.

„Dolaze najvažnija pitanja na sto, o mnogim pitanjima imamo potpuno različite stavove, biće komplikovano, teško, ali šta je tu je“, poručio je takođe Vučić u razgovoru sa novinarima. O tome opširnije u posebnoj vesti.

Inače, pred sam početak sastanka izašlo je zajedničko saopštenje sve tri strane sa porukom da se daje najveći prioritet evropskim integracijama i nastavku rada na dijalogu Beograda i Prištine uz pomoć EU. To je, naveli su ključni elementi puteva Srbije i Kosova ka EU,

Lajčakov američki kolega – posrednik u dijalogu američkog predsednika Donalda Trampa –  Ričard Grenel je na konferenciji za medije nakon potpisivanja dokumenta u Vašingtonu uoči vikenda, kazao da SAD zapravo imaju podršku Francuza i Nemaca da probaju „taj novi put ekonomskog razvoja“ za dve strane, a da su Evropljani zaduženi za politički proces, te da će SAD pomoći Evropi.

„Da budemo jasni, Evropljani imaju mnogo ekonomskog razvoja koji oni mogu da urade i uradiće. Tim se sastaje u ponedeljak u Briselu, te postoji ceo jedan novi aspekat“, kazao je tada Grenel, odgovarajući na pitanje o tački 10, koju su sprski zvaničnici i mediji predstavili kao zahtev Srbiji da prizna Kosovo, a Grenel onda kazao da to ne postoji, iako je na ovoj konferenciji ipak spomenuo tu tačku.

„Jedan od razloga zašto smo bili voljni da o njoj ne razgovaramo ovde jeste zato što je ona na agendi u ponedeljak u Evropi i pokušavamo da timski radimo sa Evropom – šta je to što vi možete, a što mi možemo da to pomerimo napred„, kazao je Grenel.

„Dakle u ponedeljak će se o toj tački detaljno razgovarati u Briselu i uveren sam da ćemo sa Evropom raditi na tom pitanju zbog čega je to pitanje sada izostavljeno“, istakao je.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.