Druga runda dijaloga na ekspertskom nivou: Delegacije Beograda i Prištine sastaju se u Briselu

Danas se u Briselu odvija druga runda dijaloga predstavnika Beograda i Prištine na ekspertskom nivou. Iako teme razgovora nisu zvanično najavljene iz EU, prema medijskim navodima, na današnjem sastanku će se nastaviti razgovori o ranije započetim temama – nestala i raseljena lica i ekonomski odnosi.

Nakon više bilateralnih sastanaka 16. jula, a posle 20 meseci zastoja, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, i kosovski premijer, Avdulah Hoti, uz posrednike iz EU – Žozepa Borelja i Miroslava Lajčaka, otkočili su proces dijaloga između Beograda i Prištine.

Na ovom sastanku razgovaralo se o nestalim osobama, raseljenim licima i ekonomskoj saradnji, ali je i ujedno dogovoreno da se ove nedelje ekspertski timovi Beograda i Prištine sastanu kako bi razrađivali dalje ova pitanja.

Razgovori na ekspertskom nivou su prošle nedelje nastavljeni između delegacija predvođenih od strane direktora Kancelarije za KiM, Marka Đurića, odnosno prištinskog koordinatora za dijalog, Skendera Hisenija.

U dvodnevnim razgovorima, delegacije je trebalo da nastave razgovore o već započetim temama, međutim, nakon razgovora u sredu o nestalim i raseljenim licima sa Kosova, delegacija Prištine je, prema navodima srpske strane, odbila da u četvrtak nastavi razgovore o ekonomskim odnosima.

Prištinska delegacija, međutim, do sada nije demantovala ove navode, dok je istog dana specijalni izaslanik EU za dijalog, Miroslav Lajčak, u kratkoj poruci na Tviteru poručio da su razgovori o nestalim i proteranim osobama bili „konstruktivni i produktivni“.

Iste delegacije, kako su preneli mediji, sastaće se danas u Briselu.

Ove, kao i prošlonedeljne razgovore na ekspertskom nivou, obeležile su prethodne najave o razgovorima o konačnom sporazumu. I dok je ovakve navode prošle nedelje izneo kosovski premijer, Avdulah Hoti, sada je to učinio list „Večernje Novosti“, pozivajući se na nezvanične potvrde.

Navode ovog lista da će u Briselu danas beogradskoj delegaciji biti uručen nacrt sveobuhvatnog sporazuma – „ultimatum“, koji podrazumeva de fakto priznanje Kosova od strane Srbije, demantovao je juče glavni portparol Evropske službe za spoljne poslove (EEAS), Peter Stano.

Iz Evropske unije je prethodno ujedno najavljeno da će se ova tema ostaviti za budućnost, tj. da će se o tome razgovarati nakon što se dve strane usaglase o svim spornim pitanjima.

Beograd i Priština neće sklapati zasebne ili delimične sporazume kao što se to dešavalo u prošlosti, dok će sveobuhvatni sporazum biti potpisan nakon što se postignu dogovori o svim pitanjima, poručila je nedavno portparolka EU, Nabila Masrali, u izjavi za Gazetu Express.

Sa druge strane, prištinski koordinator za dijalog, Skender Hiseni, koji se od prethodnih razgovora u Briselu nije javno oglašavao, dan pre ovonedeljnih razgovora poručio je da će u pregovorima sa Beogradom biti „dotaknuti određeni elementi“, ali da će sve rezultirati uzajamnim priznanjem.

Ponovio je ono što se često moglo čuti iz Prištine u prethodnim danima – da se u Briselu odvijaju politički pregovori radi sveobuhvatnog priznanja, sa čim se ne slaže zvanični Beograd, koji tvrdi da je reč o razgovorima s ciljem normalizacije odnosa između Beograda i Prištine.

Prištinska delegacija i ove nedelje putuje za Brisel uz brojne negativne kritike opozicije, ali i koalicionih partnera kosovskog premijera, na račun načina na koji se vodi dijalog, transparentnosti i tema koje su u Briselu pokrenute.

Pročitajte još:

Đurić u Briselu tražio da se zločin u Starom Gracku i drugi reše; Prištinska delegacija odbila da se razgovori nastave sutra?

Hiseni nakon sastanka u Briselu: Neće biti pojedinačnih dogovora bez sveobuhvatnog, proces politički

Danas u Briselu delegacije BG-PR na ekspertskom nivou

Đurić: Do razrešenja situacije nastale jednostranim proglašenjem nezavisnosti samo uz dijalog koji zadovoljava interese obe strane

Ko je Skender Hiseni, koordinator kosovske vlade za dijalog

Tači pozdravio imenovanje Hisenija za koordinatora za dijalog

Hoti potvrdio: Hiseni koordinator za dijalog

Hoti iz Brisela: Ima pomaka, za nekoliki dana detalji, za nas ovo završna faza razgovora

Vučić o ZSO posle Brisela: Ne možete pobeći od onog što je već potpisano, EU garant da se sprovede

Lajčak: Nastavak dijaloga sledeće nedelje na ekspertskom nivou, na visokom nivou početkom septembra

Opozicija Srbije: Nećemo priznati obaveze koje će biti nametnute Srbiji u Briselu, 8 godina neodgovorna politika o KosovuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.