Hoti izlistao zahteve Prištine: Uzajamno priznanje

Avdulah Hoti
Foto: Gazeta Express

Tri su principa za Prištinu kada je u pitanju dijalog sa Beogradom: „o teritorijalnom integritetu Kosova ne može se pregovarati“; „na ustavno uređenje Kosova ne može se uticati jer garantuje demokratsko funkcionisanje vlasti, jednakost u zastupljenosti i utvrđuje princip građanske države“; i „sporazum sa Srbijom mora biti u potpunosti u skladu sa ustavom Kosova“. 

Ovo je saopštio danas kosovski premijer Avdulah Hoti nakon razgovora sa Aleksandrom Vučićem na samitu pod pokroviteljstvom francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačke kancelarke Angele Merkel.

„Sveobuhvatni mirovni sporazum između Kosova i Srbije trebalo bi da rezultira uzajamnim priznanjem, bez takvog zaključivanja ovog procesa, sporazum ne može uspeti. Uzajamno priznanje između dve zemlje je jedini način za normalizaciju odnosa i osiguranje puta obe zemlje ka EU integracijama“, kazao je Hoti.

Obaveza je EU da Kosovo prizna pet preostalih zemalja EU, izneo je još.

Kosovo treba da postane član UN-a, a rezolucija Sveta bezbednosti 1244, treba da bude zamenjena.

Potom sledi „članstvo u drugim međunarodnim organizacijama i jasno otvaranje evropske perspektive za Kosovo“.

Osim tih zahteva, kosovski premijer je izneo i one koji se odnose na tranzicionu pravdu.

„Nestale osobe i žrtve svih oblika nasilja, ratne štete i žrtve su pitanja koja u ovom procesu predstavljaju najveću brigu. Nikakva normalizacija ne može da se dogodi pre pravde“.

Ovo su sve, izlistao je Hoti, ciljevi za Prištinu u dijalogu s Beogradom, koji kosovska strana vidi kao dijalog dve nezavisne države.

Poput srpskog predsednika, Aleksandra Vučića, Hoti je podsetio na sporazume koji su postignuti od 2011. u Briselskom procesu. Za njih je kazao da se njihovim primenjivanjem „poboljšao život ljudi“.

S druge strane, Srbiju je kritikovao da je od početka procesa dijaloga sprovodila kampanje protiv članstva Kosova u međunarodnim institucijama kao i da je lobirala protiv priznavanja nezavisnosti Kosova.

Srbiju optužuje da nije pokazala istinske namere ka normalizaciji odnosa, već da je nasuprot tome „kupovala vreme“ nastavljajući kampanju otpriznavanja.

Upravo ta praksa Srbije, kako navodi Hoti, je bila uzrok da prethodna kosovska vlada uvede takse od 100% na robu iz Srbije.

Potom je, sledeća kosovska vlada „pokazala velikodušnost“ kada je ukinula carinske dažbine, kako bi dala šansu dijalogu, odnosno tome da se postigne „konačni obavazujući sporazum sa uzajamnim formalnim priznanjem između dve zemlje“.

Jedan od ključnih Hotijevih zahteva bio je da EU razmotri zahtev Kosova za viznu liberalizaciju.

Hag odložio još jedan sastanak

Današnji samit je deo pripreme za zvaničan početak dijaloga sa Vučićem sledećeg četvrtka u Briselu. Predsednik Vučić je još sinoć najavio mogućnost da bi Hoti mogao da „usled unutrašnjih prilika“ odsustvuje sa tog sastanka iz Prištine što je danas i potvrđeno.

Kosovska delegacija, zatražila je odlaganje sastanka koji je bio zakazan za nedelju, zbog najave kosovskog predsednika, Hašima Tačija, da će se u ponedeljak naći u Hagu na poziv Kancelarije specijalizovanog tužioca.

Ovo je drugi put da se zbog aktivnosti Specijalnog suda odlaže sastanak kosovske i srpske delegacije. Prethodno je zbog saopštenja KST da je 24. aprila podneta optužnica za ratne zločine protiv Tačija, odložen planirani sastanak u Vašingtonu pod pokroviteljstvom specijalnog izaslanika predsednika SAD za pregovore sa Prištinom, Ričarda Grenela.

Uoči današnjeg video samita, Hoti i Vučić su se u odvojenim susretima u Parizu sastali sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

Mediji: Hoti u dijalog bez platforme

Uoči nastavka pregovora deo prištinskih medija izveštavao je o tome kako Hoti u pregovore ulazi bez platforme i političkog konsenzusa, a na jučerašnjoj sednici skupštine, parlamentarna grupa Samoopredeljenje (LVV) dala je i predlog svoje platforme u kojoj se, između ostalog iznosi zahtev da se ne sme dozvoliti razgovor o teritoriji. Predlog LVV juče nije usvojen.

O tome šta je nakon ovog samita kazao predsednik Srbije, Aleksandar Vučić čitajte u posebnoj vesti: 

Vučić posle video samita Beograd – Priština: Težak razgovor, nastavak dijaloga umesto u nedelju odložen za četvrtak

Pročitajte još:

 Presecanje preko noći ne donosi rešenje

Briselska nedelja: Danas Hoti sa Makronom, u četvrtak Vučić, u petak video Samit Beograd- Priština, u nedelju dijalogPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.