Lajčak: ZSO će biti formirana, Srpska lista nema razloga da napusti institucije

Vest je ažurirana

ZSO će biti formirana, uverili su sagovornici u Prištini specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka. Kako Lajčak navodi, pozvao ih je na to da budu spremni na kompromis ali i dodao da će ZSO, kao i svi drugi elementi sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji biti sprovedeni tek nakon potpisivanja pravnoobavezujućeg sporazuma. Ne očekuje da Srpska lista napusti institucije jer za tako nešto „nema razloga“.

Lajčak je na konferenciji za štampu dao retrospektivu dijaloga od sredine godine kada je dijalog obnovljen – od tada su održana tri sastanka na visokom nivou i niz ekspertskih, podsetio je.

„Složili smo se oko onoga što treba videti kao glavne elemente sporazuma i ono što sada radimo je razgovor o detaljima. Kao što znate pregovaramo o Sveobuhvatnom pravno-obavezujućem sporazumu o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije koji će rešiti sve otvorene probleme zauvek i približiti Kosovo i Srbiju EU jer je to sporazum i proces zasnovan na međunarodnom pravu i EU acquis i koji će stabilizovati regionalnu situaciju“.

Prve teme o kojima se diskutovalo, kako je podsetio su nestali i raseljeni – pitanja važna za pomirenje ali i porodice žrtava, podvukao je Lajčak. Uz to, razgovaralo se i o ekonomskoj saradnji i kako je izvestio danas, po ova dva pitanja „ostvaren je potpuni progres“.

U drugoj rundi, predviđeni su razgovori o osetljivima, kompleksnim i teškim pitanjima – finansijskim potraživanjima, imovinom i Zajednici srpskih opština, navodi Lajčak.

„Premijer Hoti je pokazao pravo vođstvo i spremnost da nastavi dijalog u teškim okolnostima, i vidim da je često trpi znatne kritike ovde. Dozvolite da kažem da je pristupio ovim problemima sa ozbiljnošću i  pravom posvećenošću procesu i da zemlje članice EU to primećuju, poštuju i cene“, rekao je Lajčak.

Kada je Zajednica srpskih opština u pitanju, Lajčak je podvukao da Kosovo, radi svoje evropske budućnosti, mora da poštuje sporazume.

„Ova tema je na Kosovu propraćena emotivno i razumem osetljivost tema, ali dozvolite da budem jasan da EU nema interes da destabilizuje Kosovo niti da napravi Kosovo nefunkcionalnim. U isto vreme, Kosovo se obavezalo dogovorom iz 2013. i 2015. i mora da pokaže konzistentnost i da poštuje ove obaveze“.

Dijalog nudi Kosovu mogućnost da diskutuje sva otvorena pitanja sa Beogradom, ali treba da bude jasno da bilo koji sporazum može biti samo „rezultat kompromisa“.

Pozvao je sve sagovornike iz Prištine, naglasivši da je imao oko 25 sastanaka, da se ukinu partijske razlike u posmatranju dijaloga, da dijalog izdignu iz dnevne politike i budu spremni na kompromis.

„Na svim sastancima partneri su pokazali podršku dijalogu i razumevanje da je dijalog dobar i važan za Kosovo i potvrdili da će Kosovo ispoštovati sve obaveze uključujući i osnivanje ZSO“, tvrdi Lajčak, dodajući da je to najbitniji ishod njegovih sastanaka u Prištini.

Na pitanje da pojasni da li će od Kosova biti zatraženo da ponovo razgovara o ZSO ili da sprovede sporazum koji je oborio kosovski ustavni sud i da li će ZSO biti dogovorena pre konačnog sporazuma, Lajčak kaže:

„Sporazum o ZSO je već postignut u Briselu 2013., ali nije sproveden. Takođe postoji i mišljenje Ustavnog suda, ali Ustavni sud nikada nije rekao da ZSO ne treba oformiti. Ustavni sud je rekao da treba biti oformljena u skladu sa mišljenjem suda. Sledeći korak je razgovor o Statutu i to očekujemo. ZSO je deo sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji i on će biti sproveden nakon potpisivanja, dakle sprovođenje dogovora o ZSO će početi nakon potpisivanja. Ali detalji o ZSO treba da se dogovore kao deo procesa dogovaranja sporazuma. U trenutku potpisivanja sporazuma ne sme biti nejasnoća u vezi sa detaljima,“ rekao je Lajčak.

Pozvao je sve na Kosovu da, koristeći sporazume iz 2013. i 2015. i mišljenje Ustavnog suda, daju predloge za ZSO i budu spremni da o tome diskutuju u dijalogu.

Na pitanje o detaljima razgovora sa Srpskom listom, Lajčak je rekao da Srpska lista nema razloga da napusti institucije jer će je ZSO dogovorena i o njoj će se diskutovati.

Lajčak na Kosovu boravi od utorka, a susreo se sa svim parlamentarnim strankama na Kosovu, ali i predstavnicima civilnog društva i Eparhije raško-prizrenske.

Lajčak se nakon konferencije za štampu u Prištini uputio ka Beogradu preko prelaza Merdare.

„Ponosan sam što sam posetio prelaz Merdare koji je sagradila EU sa ukupno 4.6 miliona evra, a koji sada obe strane u potpunosti koriste kako je i dogovoreno u Dijalogu 2011.“, poručio je Lajčak u objavi na Tviteru.

Povezani članci:

Ukoliko Priština ne formira ZSO Srbi će napustiti i ukinuti prištinske institucije

Drugi dan posete Lajčaka Prištini: Dijalog i sveobuhvatni sporazum nemaju alternativu

Osmani: Asocijacija znači mini-državu, ona destabilizuje čitav region

Zeri: Osmani poziva Lajčaka da EU razmotri govor mržnje srpskih zvaničnika

Hoti posle Lajčaka: Bez izvršnih ovlašćenja Zajednice, ali je ona naša obaveza

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.