Danas u Briselu delegacije BG-PR na ekspertskom nivou

Dijalog, pokrenut prošle nedelje u Briselu između predsednika Srbije, Aleksandra Vučića i kosovskog premijera, Avdulaha Hotija na političkom nivou, danas će biti nastavljen na ekspertskom. Prema navodima Beograda, razgovaraće se o pitanjima nestalih i raseljenih, dok kosovski premijer, iako je prethodno najavio da će se u Briselu pregovarati o konačnom sporazumu o međusobnom priznanju, uoči sastanka poručio je da će se započeti sa izradom nacrta sporazuma o nestalima.

Nakon više bilateralnih sastanaka 16. jula, a posle 20 meseci zastoja, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, i kosovski premijer, Avdulah Hoti, uz posrednike iz EU – Žozepa Borelja i Miroslava Lajčaka, otkočili su proces dijaloga između Beograda i Prištine.

Na ovom sastanku razgovaralo se o nestalim osobama, raseljenim licima i ekonomskoj saradnji, ali je i ujedno dogovoreno da se ove nedelje ekspertski timovi Beograda i Prištine sastanu kako bi razrađivali dalje ova pitanja.

Delegaciju Beograda predvodiće direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, a deo nje biće Veljko Odalović, predsednik Komisije za nestala lica, Vladimir Cucić, republički komesar za izbeglice i migracije i „ekonomski deo delegacije“.

Sa prištinske strane, delegaciju će predvoditi, koordinator Prištine u dijalogu, Skender Hiseni, zamenik kosovskog premijera Driton Selmanaj i Ibrahim Makoli (Makolli), predstavnik radne grupe delegacije Prištine po pitanju nestalih lica.

Osim već najavljenih tema, kako je juče potvrdio direktor Kancelarije za KiM, na današnjem sastanku pokrenuće i pitanje Zajednice srpskih opština.

Prethodne najave iz Prištine o tome da će se danas u Briselu razgovarati o „konačnom sporazumu o međusobnom priznanju“ Đurić je protumačio kao „laži“, a zbog „unutrašnjih problema i velikog protivljenja nastavku dijaloga“.

Podsetimo početkom nedelje, a nakon sastanka u Briselu kojim je otkočen dijalog, a na kojem su se našle teme – nestale osobe, raseljena lica i ekonomska saradnja, kosovski premijer naišao je na niz kritika u Prištini zbog nastavka dijaloga o tehničkim pitanjima. Hoti je odmah zatim poručio da tehničkog dijaloga neće biti, već da će se neka tehnička pitanja rešiti u sklopu ‘konačnog sporazuma o međusobnom priznanju’.

Svoje nezadovoljstvo Hotijem, a povodom tek pokrenutog dijaloga sinoć je izrazio i njegov koalicioni partner, lider AAK, Ramuš Haradinaj, koji je, prema pisanju Gazete Express, čak i upozorio na mogućnost raspada koalicije.

Međutim, dan pred sastanak, kako je preneo Radio slobodna Evropa, Hoti je ipak potvrdio da će u Briselu delegacije Beograda i Prištine razgovarati o nestalim licima, ali i da će ujedno započeti izrada sporazuma o nestalima.

„Gospodin Hiseni govori u moje ime za pregovaračkim stolom. On ima to ovlašćenje, da mene predstavlja kao premijera u procesu dijaloga. Sutra će biti u Briselu, zajedno sa gospodinom Makolijem koji se bavi pitanjem nestalih, a kako bi izradili nacrt konačnog sporazuma po pitanju nestalih lica“, kazao je Hoti.

Očekuje se da se dijalog sa ekspertskog nivoa na politički preseli u septembru mesecu, za kada je najavljen ponovni sastanak između Vučića i Hotija.

Pročitajte još:

Đurić: Do razrešenja situacije nastale jednostranim proglašenjem nezavisnosti samo uz dijalog koji zadovoljava interese obe strane

Ko je Skender Hiseni, koordinator kosovske vlade za dijalog

Tači pozdravio imenovanje Hisenija za koordinatora za dijalog

Hoti potvrdio: Hiseni koordinator za dijalog

Hoti iz Brisela: Ima pomaka, za nekoliki dana detalji, za nas ovo završna faza razgovora

Vučić o ZSO posle Brisela: Ne možete pobeći od onog što je već potpisano, EU garant da se sprovede

Lajčak: Nastavak dijaloga sledeće nedelje na ekspertskom nivou, na visokom nivou početkom septembra

Opozicija Srbije: Nećemo priznati obaveze koje će biti nametnute Srbiji u Briselu, 8 godina neodgovorna politika o KosovuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.