Zajedničko saopštenje Vučića i Hotija u Briselu: Prioritet dijalog i evrointegracije

Vučić Hoti Borelj

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti potvrdili su visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepu Borelju (Joseph Borell) da daju najveći prioritet evropskim integracijama i nastavku rada na dijalogu Beograda i Prištine uz pomoć EU. To je, naveli su ključni elementi puteva Srbije i Kosova ka EU, prenosi RSE.

U zajedničkom saopštenju koje je izdato uoči početka nove runde dijaloga u ponedeljak (7. septembra) u Briselu navodi se da su se Vučić i Hoti obavezali da udvostruče svoje napore kako bi osigurali dalje usklađivanje sa EU, u pogledu obaveza Beograda i Prištine prema EU.

“U tom pogledu, nedavno dogovoreni dokumenti u Vašingtonu, nadovezujući se na prethodne obaveze koje su dve strane preuzele u vezi sa dijalogom, mogli bi pružiti koristan doprinos postizanju sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa”, stoji u zajedničkom saopštenju predsednika Srbije i premijera Kosova.

U Briselu se u ponedeljak održavaju bilateralni susret EU – Priština, a potom sledi bilateralni razgovor EU sa Beogradom, u okviru nove runde dijaloga na najvišem političkom nivou. Domaćini susreta su šef evropske diplomatije Borelj i specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prethodno se jutro sastao sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhejijem (Varheleyi), nakon čega je poručio da je imao „vrlo dobar razgovor“

„Veliko hvala komesaru za susedsku politiku i proširenje Oliveru Varheiju na značajnoj podršci koju EU pruža kroz ekonomski, politički i vrednosni doprinos napretku Srbije. Posebno hvala komesaru na tome što mu nije teško da čuje i sasluša predstavnike Srbije, ma kako to nekome čudno zvučalo. Veoma dobar razgovor“, napisao je Vučić na profilu „Budućnost Srbije AV“ na Instagramu.

Nakon bilateralnih susreta u Briselu se u ponedeljak prelazi na takozvanu trilateralu – EU, Srbija i Kosovo.

Nakon skoro dve godine zastoja, briselski dijalog o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova je obnovljen u julu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer, Avdulah Hoti, prema najavama, trebalo bi danas da zaokruže pitanja nestalih i raseljenih lica, kao i ekonomske saradnje.

Unutar dijaloga koji Kosovo i Srbija vode uz posredovanje EU, oni bi takođe trebalo da otvore i teme koje obuhvataju položaj nevećinske zajednice na Kosovu, kao i o poravnanju međusobnih finansijskih potraživanja i imovine.

Ove navode je jutros, pre sastanka u Briselu, potvrdio i šef diplomatije Evropske unije, Žozef Borelj.

„Obe teme su vrlo osetljive i bitne za buduće odnose Srbije i Kosova i za svakodnevni život građana“, poručio je, prenosi Tanjug.

Borelj je ujedno pozdravio zajedničku izjavu u kojoj obe strane potvrđuju da „pridaju EU integracijama najviši prioritet“, da „nastavljaju rad na dijalogu kome posreduje EU“ i obećavaju da će „duplirati napore u usklađivanju sa EU“.

„Naravno da se njihove pozicije razlikuju, ali ovde su da nađu zajedničko tlo i da, kroz rešavanje svih otvorenih pitanja, rade na postizanju sveobuhvatne normalizacije odnosa“, zaključio je Borelj.

On dodaje da su ekspertski timovi Beograda i Prištine tokom leta radili na pitanjima nestalih, raseljenih i ekonomskim odnosima.

„Ovi razgovori nisu uvek laki. Drago mi je da vidim posvećenost i poštovanje sa obe strane“, kaže Borelj, prenosi Tanjug

Današnji susret u Briselu održava se samo dva dana nakon što su Vučić i Hoti, u Vašingtonu u prisustvu predsednika SAD Donalda Trampa (Trump), potpisali sporazum kojim su se, između ostalog, obavezali i na godišnji moratorijum na traženje članstva u međunarodnim organizacijama od strane Kosova, odnosno kampanje za povlačenje priznanja od strane Srbije.

Predsednik Srbije je juče iz Brisela najavio da će glavna tema razgovora biti Zajednica srpskih opština.

S kim su se već sastali u Briselu?

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić i premijer Kosova, Avdulah Hoti su se, odmah po stizanju u Brisel, u nedelju, 6. septembra, sastali sa specijalnim izaslanikom američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metjuom Palmeron (Mathew Palmer), kao i sa Miroslavom Lajčakom.

Lajčak je posle susreta sa čelnicima Kosova i Srbije na Tviteru objavio fotografiju i poruku: „Spremamo se za nastavak dijaloga na visokom nivou.“

Približeni stavovi o pitanju nestalih

Priština i Beograd su proteklog vikenda približili stavove i usaglasile tekst oko pitanja nestalih raseljenih i ekonomske saradnje, nakon rasprave koja je vođena na ekspertskom nivou u subotu i u nedelju.

Bio je ovo četvrti ekspertski sastanak gde se raspravljalo o ovim temama.

Šef kosovske delegacije Skender Hiseni (Hyseni) je potvrdio da je došlo do pomaka i da je preostalo da saglasnost oko ova tri pitanja finaliziraju lideri.

„Približili smo se. Danas je rasprava i razmena mišljenja bila malo konstruktivnija. Ostalo je da se sve zaokruži na najvišem nivou. Ima vidnog približavanja stavova oko onog što ja nazivam elementima jednog sveobuhvatnog sporazuma o međusobnom priznanju“, izjavio Hiseni po okončanju ekspertskog susreta.

Nova pravila dijaloga

Prema novom pristupu prema dijalogu, nakon što je početkom aprila dužnost preuzeo Miroslav Lajčak, lideri se sastaju kako bi otvorili nove teme, oko kojih potom raspravljaju eksperti. Pošto se na ekspertskom nivou usaglase stavovi lideri ponovo zasedaju da bi dali konačan pečat oko tih pitanja, da bi zatim otvorili nova poglavlja.

Evropski zvaničnici najavljuju da će od sada susreti između Beograda i Prištine biti učestaliji.

Prema najavama, Lajčak namerava da susrete lidera organizuje barem jednom mesečno, dok će se eksperti sastajati svakih deset dana.

Pročitate još:

Stano: Svi međusobni dogovori moraju da budu u skladu sa pravilima EU

RSE: Hiseni iz Brisela – približeni stavovi Beograda i Prištine

Vučić: ZSO glavna tema u Briselu

Hoti: U Briselu o konačnom sporazumu o uzajamnom priznavanjuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.