Đurić: Vodimo tehničke razgovore, Priština danas nije bila na sastanku

Lajčak i Đurić
Foto: Tviter, Miroslav Lajčak

Razgovori u Briselu su tehnički, sa ciljem pokušaja da se situacija normalizuje, poručio je danas direktor Kancelarije za KiM i predvodnik ekspertskog tima sa srpske strane, Marko Đurić. Njegova poruka potpuno je suprotne od one koja dolazi iz Prištine a gde tvrde da su razgovori isključivo političke prirode u cilju postizanja konačnog sporazuma o priznanju.

„Gospodin Hoti je u političkom smislu pokušavao da podmetne klipove u točkove ovih razgovora iznoseći neistinite tvrdnje o njihovoj sadržini i karakteru – dakle ovi tehnički razgovori o pitanjima nestalih osoba, raseljenih i ekonomskoj saradnji su imali karakter pokušaja da se situacija sagleda, normalizuje i reši o svakoj mogućoj meri. A laži o nekakvim razgovorima o priznanju nezavisnosti Kosova samo su u funkciji dnevne politike u Prištini“, komentariše danas iz Brisela Marko Đurić za Tanjug.

 

View this post on Instagram

 

Данас смо у Бриселу разговарали и о економској сарадњи. Приштинска страна није била присутна, али смо од Европске комисије чули и са њима разговарали о плану за инвестиције у наш регион који обухвата преко 12 милијарди евра финансијске подршке у наредних 7 година. Трудили смо се да за Србију издејствујемо што веће учешће у овом плану. Као озбиљна и одговорна страна у преговорима послали смо најбољу могућу слику о одговорности и озбиљности Србије у приступу овом дијалогу и жељи Србије да се питања решавају на миран начин. Са друге стране, са жаљењем могу да констатујем да је господин Хоти, као премијер привремених институција у Приштини, у политичком смислу покушавао да подметне клипове у точкове ових разговора износећи неистините тврдње о њиховој садржини и карактеру. #Србија #косовоиметохија #ким #Београд #Приштина #дијалог #Srbija #kosovoimetohija #kim #Beograd #Pristina #dijalog

A post shared by Марко Ђурић (@markodjuric.srb) on

On je takođe potvrdio i ono što je srpska delegacija najavila – da prištinska strana nije učestvovala na današnjem sastanku na kom je trebalo da se govori o ekonomskoj saradnji. Umesto toga, srpska delegacija razgovarala je sa EU o sedmogodišnjem paketu finansijske pomoći za region.

„Danas su sa nama organizovali sastanak o raspodeli 12 milijardi evra pomoći našem regionu. Priština danas ovde, dakle njihovom voljom, voljom Prištine same nije ih bilo, oni sami sebe isključuju iz dijaloga, iz razgovora. Mi ćemo biti tu spremni da na konstruktivan način rešavamo probleme“.

Đurić je ocenio i da je Srbija ta koja „hoće da pokaže ozbiljnost i odgovornost“,ali da „nisu svi imali jednako odgovoran pristup“.

„Pred predsednikom Vučićem i našim timom lideri prištinskih institucija su upozoreni od najviših evropskih zvaničnika da se ne bave propagandom, da se ne bave izmišljanjem tema za dnevnopolitičkim temama već da razgovorima pristupe na politički odgovoran način“, tvrdi Đurić.

Nastavak pregovora zavisi od volje u Prištini.

„Očekujemo dogovor o nastavku tehničkih pregovora. Videćemo da li nakon izjava zvaničnika iz Prištine bilo kakva spremnost za tehnički dijalog postoji“, rekao je Tanjugu.

Đurić je još rekao i da se prvog dana, kada je prištinska delegacija sastanku prisustvovala na čelu sa koordinatorom za dijalog, Skenderom Hisenijem, bilo reči o „stotinama nestalih koje je ubila OVK“ a za kojima Srbija traga, kao i o 212.654 raseljenih od čega 196.000 i dalje živi na području centralne Srbije kao i o stopi povratka od svega 1,9%.

Od specijalnog izaslanika EU za dijalog, Miroslava Lajčaka s druge strane, danas dolazi samo štura poruka da su razgovori o nestalim i proteranim osobama bili „konstruktivni i produktivni“. O tome detaljnije Lajčak: „Produktivne i konstruktivne diskusije“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.