Danas se nastavlja dijalog, na dnevnom redu nestali, interno raseljeni i ekonomska saradnja

Danas se u Briselu nastavlja dijalog Beograda i Prištine, na dnevnom redu su nestale osobe i interno raseljena lica i ekonomska saradnja, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

20 meseci nakon obustave dijaloga, on se danas popodne nastavlja. Od ranijih aktera, preostao je samo još predsednik Vučić, dok Brisel, umesto Federike Mogerini, predstavljaju specijalni izaslanik za dijalog Miroslav Lajčak i naslednik Mogerini, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, Žozep Borel. Umesto u Briselu, kosovski predsednik, Hašim Tači je u Hagu, a umesto njega, Kosovo će predstavljati kosovski premijer Avdulah Hoti.

Posle dve video konferencije, odnosno sastanka, sutrašnji će se organizovati „uživo“.

„Dve su ključne teme koje će sutra biti na dnevnom redu – nestale osobe i interno raseljena lica kao prva tema i kao druga ekonomija, bolja ekonomska saradnja, bolji protok robe kapitala ljudi i usluga. Mi smo se pripremili za tu temu. Vidim da su se pripremili i Albanci pošto ja dobijam sve izvode iz albanske štampe,“ naveo je on juče.

U dijalog ide kako bi se borio i za interese Srbije i interese srpskog naroda na KiM, ali ga brine u kojoj meri albanska delegacija može da donosi odluke.

„Ono što me brine, a što sam video i u Briselu, i u Parizu na onim video konferencijama. To je pitanje mogućnosti same Albanske delegacije da donosi odluke. I skorašnje saslušanje Tačijevo baca u senku sve to i to je jedina tema u Prištini de facto. Dijalog je formalno birokratska tema, a sve se svelo na OVK, na Tačija“, naveo je.

Sastanak počinje poslepodne i predsednik ne zna koliko će trajati, ali zna da ni on ni Hoti neće uživati u sastanku.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.