RSE: Hiseni iz Brisela – približeni stavovi Beograda i Prištine

Brisel EU

Vest je ažurirana

U Briselu je završen sastanak eksperata u okviru političkog dijaloga između Beograda i Prištine s ciljem da strane približe ili dogovore stavove oko pitanja nestalih i raseljenih, kao i ekonomske saradnje, prenosi RSE. 

Nakon Vašingtona, delegacije Beograda i Prištine danas su se preselile u Brisel, gde će u toku sutrašnjeg dana biti održan sastanak na političkom nivou između Aleksandra Vučića i Avdulaha Hotija.

Međutim, prema pisanju Radija slobodne Evrope, danas je u Briselu održan sastanak na ekspertskom nivou. I dok se predvodnik prištinske delegacije, Skender Hiseni, oglasio nakon sastanka, to, prema navodima ovog medija, nije učinila beogradska delegacija.

Skender Hyseni (Hiseni) najavio je mogućnost da se na sutrašnjem sastanku u Briselu kosovski premijer i predsednik Srbije dogovore oko ova tri pitanja – nestalih, raseljenih, kao i ekonomske saradnje, kako bi na istom sastanku otvorili nove teme.

„Približili smo se. Danas je rasprava i razmena mišljenja bila malo konstruktivinija. Ostalo je da se sve zaokruži na najvišem nivou. Ima vidnog približavanja stavova oko onog što ja nazivam elementima jednog sveobuhvatnog sporazuma o međusobnom priznanju“, izjavio Hiseni u Briselu.

Hiseni tvrdi da nije upoznat da će se na sastanku lidera u ponedeljak raspravljati o Zajednici srpskih opština (ZSO).

„Mi nismo upoznati oko Zajednice, ali ovo je vrsta dijaloga koja ne prejudicira ili ne isključuje mogućnost da bilo koja strana otvori neku temu, i naravno mi smo spremni da raspravljamo o bilo kojoj temi koju bude predstavila druga strana“, rekao je Hiseni, prenosi RSE.

Kako prenosi prištinska Koha, Hiseni je najavio da će se danas zajedno sa kosovskim premijerom sastati sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom, kao i specijalnim izaslanikom za zapadni Balkan, Metjuom Palmerom.

Kosovski premijer potom se oglasio u objavi na Fejsbuku, potvrdivši da se prištinska delgacija već sastala sa izaslanicima SAD i EU.

„Razgovarali smo o dosadašnjem razvoju dijaloga i sutrašnjem samitu. Veoma sam zadovoljan zbog toga što vidim potpunu koordinaciju između EU i SAD u vezi sa konačnim sporazumom između Kosova i Srbije“, poručio je Hoti.

Sa dvojicom međunarodnih zvaničnika danas ujutru sastala se srpska delegacija predvođena Aleksandrom Vučićem.

Predsednik Srbije je nakon ovog sastanka najavio da će se sutra raspravljati o Zajednici srpskih opština kao glavnoj temi i „spremnosti Prištine da primeni ono što je dogovoreno.

Uz glavnu temu, a ukoliko se strane dogovore, naći će se još tri – nestale osobe, interno raseljena lica i ekonomija, ali uz naslanjanje na ono što je dogovoreno u Vašingtonu. Potom će se odlučivati o „imovini“ – temi koju je zahtevala prištinska delegacija, poručio je Vučić bez preciziranja o čemu je reč.

Iz kabineta Miroslava Lajčaka je jedino rečeno da će lideri razgovarati o „aranžmanima nevećinske zajednice na Kosovu“, i nisu precizirali oko kojih konkretnih pitanja će se razgovarati u okviru ove teme.

Kosovski premijer, kao i prethodno u više navrata, ali i pred svaki sastanak između beogradske i prištinske delegacije, još jednom je najavio da će se sutra razgovarati „o konačnom sporazumu koji podrazumeva međusobno priznavanje i normalizaciju odnosa“.

Ovo je bio četvrti susret stručnjaka gde se raspravljalo o istim temama koje su otvorili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti na sastanku održanom 16. jula u Briselu.

U subotu, 5. septembra su o ovim temama raspravljali samo stručnjaci određenih polja, a danas (u nedelju) se delegacijama pridružuju i glavni pregovarači u ekspertskom dijalogu Marko Đurić i Skender Hiseni, prenosi RSE.

„Ako neko očekuje i ako se neko nada da bi mogao da bez ozbiljnog razgovora i bez ustupaka srpskoj strani samo knjiži neki plus, to nije realno. Morate zaista da rešite te probleme i da ih rešite na fer način, a mi ćemo javno, jasno i otvoreno govoriti šta je to što je potrebno“, izjavio je Đurić novinarima u Briselu uoči sastanka.

On je dodao da to podrazumeva „otvaranje arhiva Oslobodilačke vojske Kosova, povratak nekretnina koja je pripadala Srbima na Kosovu i adekvatni prelazak administrativne linije između Kosova i Srbije“.

„To je prava normalizacija. Dakle ne velike teme nego životne teme koje treba da zaista poprave klimu između Srba i Albanaca“, rekao je Đurić.

Đurić je uoči ekspertskog susreta najavio da će Srbija postupati odgovorno, ali „vrlo ofanzivno“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.