Hoti iz Brisela: Ima pomaka, za nekoliko dana detalji, za nas ovo završna faza razgovora

„Nakon 20 meseci, danas smo nastavili proces dijaloga između Republike Kosovo i Republike Srbije. Obostrano priznavanje i normalizacija odnosa dve zemlje osnovni su principi i krajnji cilj ovog procesa. Na naš zahtev dve teme ovog sastanka bile su nestale osobe i ekonomska pitanja. Za nas ekonomija uključuje kompenzaciju ratne štete, sukcesiju, državni dug, penzije, bankarsku štednju, izgubljene plate otpuštenih radnika, štetu privatnoj svojini i druga pitanja o kojima će se dalje razgovarati na sastancima. Odlučni smo da se pitanje nestalih što pre zatvori jer osećamo moralnu obavezu prema njihovim porodicama“.

Ovo je sumirana reakcija kosovske delegacije sa dašnjih razgovora Beograda i Prištine.

Sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, posle 20 meseci prekida zvaničnog dijaloga dve strane, u Briselu je danas razgovarao kosovski premijer Avdulah Hoti.

Odredište Kosova su evroatlantske integracije, a dijalog uz način na koji ga kosovska strana sagledava, kaže, „nema alternativu“.

„Uz podršku prijatelja postići ćemo svoj cilj jer je to u interesu Kosova i Srbije, u interesu mira, stabilnosti, prosperiteta u regionu kao i u interesu EU i SAD“, poručio je Hoti na Fejsbuku posle razgovora.

Poručio je da „tokom ovog teškog procesa“ veruje u „svoje međunarodne prijatelje“, isto onako kako su Albanci „verovali u prošlost“, kada je međunarodna zajednica podržala „oslobađanje i nezavisnost Kosova“.

Suprotno viđenje po ključnim pitanjima koja se tiču statusa i uređenja KiM ima srpski predsednik Aleksandar Vučić.

Srpska delegacija je „na žalost, došla da priča o ekonomiji“, te se predsedniku Srbije učinilo da nisu „svi baš dobro razumeli temu“.

„Neki su došli da pričaju o ratnoj odšteti, odbio sam sa, nekad mi to pogrešno kažemo, sa indignacijom ili ne znam čim, prosto rekao sam nema smisla da o tome razgovaramo, a ne možete vi da govorite o preprekama“.

O tome šta je još poručio Vučić, čitajte u:

Vučić o ZSO posle Brisela: Ne možete pobeći od onog što je već potpisano, EU garant da se sprovede

Hoti je novinarima nakon sastanka kazao da je sastanak bio težak. Po pitanju ekonomije ima napretka, ali će javnost o detaljima saznati tek za nekoliko dana. Tvrdi da se radi o „završnoj fazi“ razgovora.

„Napredovali smo u temi ekonomskog razvoja, a više detalja ćete saznati u narednim danima. Razgovaramo, ima napretka. Očekujemo da ćemo sledeće nedelje detaljno objasniti ove probleme. Ovo su razgovori na političkom nivou, jer smo u završnoj fazi zaključenja konačnog sporazuma, a za to je potrebna volja obe strane i posvećenost“, rekao je Hoti za kosovski javni servis.

Kako je Hoti istakao ključna je politička volja da se vidi pomak po ovim pitanjima.

„Možda postoje tehnički razgovori, ali ono što je ključno je politička volja da se to pitanje zaključi. Da li postoji volja da se ovaj proces završi u roku od nekoliko nedelja? Nadam se da mogu da govorim samo za Republiku Kosovo. Potpuno smo posvećeni i verujemo našim međunarodnim partnerima u pružanju podrške. Pitanje sa jasnim ciljevima je međusobno priznavanje i normalizacija odnosa sa Srbijom“.

Hoti je takođe rekao da su stavovi koje je izneo nepokolebljivi i da ne bi trebalo da se pomera sa istih.

Takođe je govorio o uključenosti „američkog faktora“ u proces dijaloga i istakao da postoji uska koordinacija između SAD i Evropske Unije.

Pročitajte još:

Opozicija Srbije: Nećemo priznati obaveze koje će biti nametnute Srbiji u Briselu, 8 godina neodgovorna politika o Kosovu

Lajčak: Nastavak dijaloga sledeće nedelje na ekspertskom nivou, na visokom nivou početkom septembra

Vučić o ZSO posle Brisela: Ne možete pobeći od onog što je već potpisano, EU garant da se sprovede

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.