Lajčak: „Produktivne i konstruktivne diskusije“

Miroslav Lajčak
Foto: KoSSev, Miroslav Lajčak

Nakon što je prošlog četvrtka obnovljen dijalog Beograda i Prištine, pri čemu su pregovarali kosovski premijer, Avdulah Hoti i srpski predsednik, Aleksandar Vučić, danas i juče su se u Briselu sastali ekspertski timovi predvođeni direktorom Kancelarije za KiM, Markom Đurićem sa srpske i koordinatorom za dijalog, Skenderom Hisenijem s kosovske strane. Detalja sastanaka, kao ni to koliko ih je i u kom sastavu bilo, još nema.

Da Prištinska stana nije prisustvovala današnjem sastanku u izjavi za Tanjug potvrdo je naknadno Marko Đurić, o tome u posebnoj vesti.

Sastanci ekspertskih timova počeli su juče, a srpska delegacija najavila je da se na današnjem nastavku sastanka gde je trebalo da se govori o ekonomskim pitanjima, kosovska delegacija neće pojaviti.

Izjava srpske delegacije o današnjem sastanku nema, ali se oglasio specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak.

„Ovonedeljne političke diskusije na ekspertskom nivou o nestalim i raseljenim licima bile su produktivne i konstruktivne. Radujem se uskoro sledećem krugu ekspertskih razgovora u okviru dijaloga Beograda i Prištine“, napisao je on na Tviteru.

Da su razgovori u prethodna dva dana bili „konstruktivni i produktivni“, potvrđeno je potom i iz Evropske službe za spoljne poslove, čije saopštenje prenosi Tanjug.

„Sa delegacijom Kosova koju je predvodio Skender Hiseni i delegacijom Srbije na čelu sa Markom Đurićem, Lajčak je razgovarao o pitanju nestali i raseljenih lica“, saopšteno je ukratko, uz najavu da će se na sledećem sastanku na ekspertskom nivou govoriti o ekonomskim odnosima.

Dok Lajčak na Tviteru navodi da se razgovaralo o nestalim i prognanim osobama, kosovski premijer, Avdulah Hoti skupštini Kosova poručuje da se pregovara samo o nestalim osobama i ekonomskoj saradnji, ne pominjući pitanja raseljenih. Srpska delegacija, s treće strane, objašnjava da kosovska i srpska strana imaju potpuno suprotne poglede na to šta predstavljaju pitanja ekonomske saradnje zbog čega je, prema najavama, kosovska delegacija i odbila da se danas pojavi na sastanku.

Kako je rekao Vučić, Srbija je spremna da razgovara o trgovini i infrastrukturnim projektima, dok prištinska strana želi da razgovara o ratnoj odšteti, sukcesiji i drugim pitanjima, što je između ostalog, potvrdio i Hoti.

Pored toga o kojim temama se govorilo i na koliko sastanaka, nema jedinstvenog objašnjenja ni o tome kako će se postizati sporazumi. Da li će se po dosadašnjem ključu dogovarati nekoliko pojedinačnih sporazuma za svaku od kandidovanih tema, ili će se, kako najavljuje kosovska delegacija izraditi „konačan sveobuhvatan sporazum o priznanju“ u okviru kog će se naći i tehnička pitanja.

Pročitajte još:

Đurić u Briselu tražio da se zločin u Starom Gracku i drugi reše; Prištinska delegacija odbila da se razgovori nastave sutra?

Hiseni nakon sastanka u Briselu: Neće biti pojedinačnih dogovora bez sveobuhvatnog, proces politički

Danas u Briselu delegacije BG-PR na ekspertskom nivou

Đurić: Do razrešenja situacije nastale jednostranim proglašenjem nezavisnosti samo uz dijalog koji zadovoljava interese obe strane

Ko je Skender Hiseni, koordinator kosovske vlade za dijalog

Tači pozdravio imenovanje Hisenija za koordinatora za dijalog

Hoti potvrdio: Hiseni koordinator za dijalog

Hoti iz Brisela: Ima pomaka, za nekoliki dana detalji, za nas ovo završna faza razgovora

Vučić o ZSO posle Brisela: Ne možete pobeći od onog što je već potpisano, EU garant da se sprovede

Lajčak: Nastavak dijaloga sledeće nedelje na ekspertskom nivou, na visokom nivou početkom septembra

Opozicija Srbije: Nećemo priznati obaveze koje će biti nametnute Srbiji u Briselu, 8 godina neodgovorna politika o KosovuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.