Đurić u Briselu tražio da se zločin u Starom Gracku i drugi reše; Prištinska delegacija odbila da se razgovori nastave sutra?

Đurić Brisel
FOTO: Kancelarija za KiM

Danas je u Briselu otpočeo dijalog na ekspertskom nivou između predstavnika Beograda i Prištine. Direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, predvodio je srpsku delegaciju. Nakon sastanka na kom je, prema najavama, trebalo da se govori o nestalim i proteranim licima, on je u saopštenju podsetio na zločin koji se pre 21. godinu dogodio u Starom Gracku kada je ubijeno 14 srpskih žetalaca, dok druge detalje o razgovorima sa prištinskom delegacijom nije saopštio.

„Delegacija Beograda je danas, u okviru tehničkih razgovora sa predstavnicima EU u Briselu, podsetila na ovaj zločin i činjenicu da nikada niko nije odgovarao za taj, kao ni mnoge druge terorističke napade na Srbe“, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Đurić je, kao šef delegacije, dodaje se, zahtevao od EU da uloži napore kako bi ovaj i drugi zločini počinjeni nad civilima nakon dolaska međunarodnih snaga na KiM bili rasvetljeni, a počinioci i nalogodavci krivično procesuirani.

„Međunarodna zajednica je moralno odgovorna da ne dozvoli da zločini koji su se desili pred njenim očima budu zataškani i prepušteni zaboravu, jer trajan mir na Kosovu i Metohiji ne može se graditi na negaciji zločina i potrebe da krivci budu kažnjeni“.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, potom je u izjavi za Tanjug poručio da će se nakon današnjeg sastanka ekspertskom nivou delagacija Beograda, Prištine i EU posrednicima, razgovori nastaviti i sutra.

Ovaj medij prenosi, pozivajući se na nezvanične informacije da je delegacija Prištine odbila poziv EU za sutrašnje razgovore o ekonomskoj saradnji.
.
”Mi ćemo doći i razgovarati sa Evropskom komisijom o finansijskoj pomoći našem regionu”, izjavio je Đurić.

Detalje o današnjim razgovorima u Briselu na ekspertskom nivou ujedno nije izneo ni koordinator za dijalog Prištine, Skender Hiseni. On je, međutim, prema pisanju prištinskih medija, naglasio da neće biti dogovora o pojedinačnim tačkama bez sveobuhvatnog sporazuma, ali i da su se „složili povodom određenih elemenata“. Za razliku od srpske delegacije, tvrdi da je dijalog u završnici, da je reč o političkom, a ne tehničkom dijalogu. Više o tome u posebnoj vesti.

Dijalog, pokrenut prošle nedelje u Briselu između predsednika Srbije, Aleksandra Vučića i kosovskog premijera, Avdulaha Hotija na političkom nivou, kojim je otkočen dijalog, a na kojem su se našle teme – nestale osobe, raseljena lica i ekonomska saradnja, danas je nastavljen na ekspertskom, gde su se sastale delegacije Beograda i Prištine.

Prethodno danas održani su bilateralni sastanci predstavnika delegacija Beograda i Prištine sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčkom, čime je započet prvi od dva dana razgovora u okviru dijaloga na ekspertskom nivou.

Kako je Lajčak potvrdio objavom na Tviteru, bilateralni razgovori održani su u prepodnevnim časovima u zgradi Evropske službe za spoljne poslove.

„Danas smo nastavili političke diskusije na ekspertskom nivou. Drago mi je što sam imao mogućnost ovog jutra da poželim dobrodošlicu pregovaračima dve strane – Skenderu Hiseniju i Marku Đuriću.

Pročitajte još:

Danas u Briselu delegacije BG-PR na ekspertskom nivou

Đurić: Do razrešenja situacije nastale jednostranim proglašenjem nezavisnosti samo uz dijalog koji zadovoljava interese obe strane

Ko je Skender Hiseni, koordinator kosovske vlade za dijalog

Tači pozdravio imenovanje Hisenija za koordinatora za dijalog

Hoti potvrdio: Hiseni koordinator za dijalog

Hoti iz Brisela: Ima pomaka, za nekoliki dana detalji, za nas ovo završna faza razgovora

Vučić o ZSO posle Brisela: Ne možete pobeći od onog što je već potpisano, EU garant da se sprovede

Lajčak: Nastavak dijaloga sledeće nedelje na ekspertskom nivou, na visokom nivou početkom septembra

Opozicija Srbije: Nećemo priznati obaveze koje će biti nametnute Srbiji u Briselu, 8 godina neodgovorna politika o KosovuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.