Lajčak iz Beograda o ZSO: Ustav nije biblija, moraće da se menja; Vučić: Dogovoren nastavak dijaloga

Kada se razgovara o ozbiljnim procesima, logično je da će Ustav morati da se menja, niko na sastancima u Prištini nije rekao da je to nemoguće, poručio je večeras izaslanik EU za dijalog, Miroslav Lajčak iz Beograda na zajedničkoj konferenciji sa predsednikom Srbije, govoreći o formiranju ZSO, i porukama koje svakodnevno stižu iz Prištine da ovo telo mora biti formirano u skladu sa odlukom kosovskog Ustavnog suda. Vučić je potvrdio da je dogovoren nastavak dijaloga, kao i puna posvećenost Srbije u želji da se dođe do kompromisnog rešenja. Prištini, sa druge strane, poručuje – „koga briga za vaš Ustav“.

Nakon trudnevnog boravka u Prištini i više od 20 održanih sastanaka sa predstavnicima parlamentarnih stranaka, civilnog društva i eparhije raško prizrenske, Lajčak je danas doputovao u Beograd gde se sastao sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

Vučić: Dogovoren nastavak dijaloga 

U svom obraćanju Vučić je kroz šest tačaka sumirao razgovore sa Lajčakom.

„Srbija je posvećena nastavku procesa u Briselu u želji da se dođe do kompromisnog rešenja, s ciljem stvaranja boljih odnosa i normalizacije odnosa kroz odluke UN i EU između Beograda i Prištine“, izjavio je Vučić.

„Izražena je zajednička ocena o ekonomskim kretanjima koja postoje i koja moraju biti podstaknuta između Beograda i Prištine – sloboda kretanja kapitala, ljudi, robe i usluga“, podcrtao je pod dva oko čega se večeras složio sa Lajačkom.

Pod tri je naveo da je evropska budućnost za Srbiju važna, ali da je put Srbije ka EU određen napretkom u odnosima sa Prištinom.

Pod četiri – Vučić kaže da je Srbija spremna na razgovore o svemu, ali i da insistira na punu implementaciju prvog Briselskog sporazuma.

„I to jasno proizilazi iz, kako osnovnih odredbi, tako i implementacionog plana i verujem da je to uslov bez kojeg se ne može za uspešan nastavak dijaloga i stvaranje većeg poverenja između strana u postupku“, objasnio je.

Pod pet – Vučić se zahvalio Lajčaku na marljivom radu i posvećenosti. Kaže da razume njegovu – „tešku poziciju“, ali i da je to pokazatelj zainteresovanosti EU za region.

Pod šest – predsednik zaključuje da – ma kako teški i komplikovani razgovori bili – bolje je voditi dijalog nego da nema razgovora.

„Jer kada ne razgovaramo, onda se plašim da uvek može da dođe do incidenata, ugrožavanja života ljudi, i narušavanja mira i stabilnosti, što nije interes ni Srba ni Albanaca“.

Srbija je spremna za nastavak dijaloga, kad god sastanak bude zakazao Lajčak, podcrtao je predsednik Srbije.

„Mi ćemo u Brisel ići i na najvišem nivou i na tehničkom nivou i želimo kompromis“, kaže, ali i dodaje da ne želi da govori o situaciji u Prištini, i da ne želi da se „igra njihovih igara optuživanja i svaljivanja krivice“.

„Oni neka razmisle šta je njihov posao, a mi ćemo da vodimo našu politiku“, podcrtao je predsednik.

Lajčak: Na stranama je da odluče šta znači ‘normalizacija odnosa’

Cilj razgovora sa Vučićem bio je u vezi sa nastavkom dijaloga o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, poručio je večeras Lajčak.

Kaže da EU igra ulogu posrednika u dijalogu, ali i da je na stranama da odluče „šta normalizacija znači“.

„To treba da se dogovore dve strane učesnice pregovora i procesa… Evropska unija je tu da pomogne, mi nismo tu da primoravamo bilo koga na bilo šta“, dodao je Lajčak.

Osim normalizacije, cilj dijaloga je i da se Srbija i Kosovo približe evropskoj perspektivi, dodao je Lajčak.

Lajčak je podsetio da je od trenutka kada je nastavljen dijalog održano tri sastanka na visokom nivou između Hotija i Vučića, kao i više sastanaka na ekspertskom nivou. Saopštio je da su se strane dogovorile oko pitanja nestalih i ekonomske saradnje ali i da je sada red na „osetljiva pitanja“ – finansijska potraživanja i Zajednica srpskih opština.

Ključno je da ne ostane nerešenih pitanja, dodao je Lajčak, uz naznaku da „sve što je bilo dogovoreno mora da se ispuni u skladu sa onim kako je dogovoreno“.

„Ustav nije biblija, moraće da se menja“

Lajčak je ujedno podsetio da je među onim što je dogovoreno, a nije ispunjeno i Sporazum o Zajednici srpskih opština. Ona mora da se formira, poručio je.

A ono što je sledeći korak su pregovori o statutu ovog tela u Briselu, dodao je.

Govoreći o svojoj poseti Prištini kaže da su svi sagovornici poručili da ono što je potpisano mora biti ispunjeno, te da to važi i za formiranje Zajednice srpskih opština.

Kada je reč o formiranju ovog tela i insistiranju Prištine da do toga dođe u skladu sa odlukom Ustavnog suda, Lajčak kaže da se u Briselu razgovara o ozbiljnim procesima, te da je „logično da će Ustav morati da se menja“.

Lajčak ujedno navodi i da na sastancima u Prištini niko nije rekao da je „to nemoguće“.

„Ustav nije biblija i ukoliko se dogovaramo o ozbiljnim stvarima, to mora da se odrazi na Ustav“, dodao je Lajčak.

Lajčak: Protiv određivanja veštačkih rokova, ali ne treba odugovlačiti

Lajčak je večeras upitan kada očekuje potpisivanje pravno obavezujućeg sporazuma između Beograda i Prištine i da li je EU spremna da u tom slučaju ponudi Srbiji članstvo.

Kaže da je protiv određivana veštačkih rokova, ali i da je EU spremna da bude tu da proces ide onom brzinom koliko su na to spremne strane u dijalogu.

„Ne treba da odugovalačimo proces, ali i ne treba da ga ubrzavamo“, dodao je Lajčak.

Kaže i da je ubeđen da će uspeh u dijalogu značiti puno na evropskom putu Srbije, ali i da nije na njemu da kaže šta to tačno znači.

Vučić: „Koga briga za vaš Ustav“

Vučić je podsetio da se u potpisanom Briselskom sporazumumu iz 2013. godine – 6 od 15 tačaka vezuje za ZSO.

Potom je pred medije izneo i, kako je rekao, akt o kojem se „malo u Srbiji govori i koji niko nije video“ – Plan implementacije sporazuma između Beograda i Prištine.

Kaže da se ovaj plan sastoji od šest glavnih elemenata.

Tačka jedan ovog plana određuje prilagođavanje pravnih okvira, poručio je predsednik, uz naznaku da to znači menjanje Ustava i zakona, za šta kaže da je Beograd učinio, ali ne i Priština.

Druga tačka ovog plana je asocijacija/zajednica, treća policija, četvrta pravosuđe, peta lokalni izbori, a šesta opšte odredbe

„Jednu jedinu ili možda dve uz asocijaciju i prilagođavanje pravnog okvira imali su obavezu Albanci i nisu je izvršili“, dodao je predsednik, uz naznaku da se ovim planom navodi da bi koraci u implementaciji trebalo da se preduzimaju istovremeno.

„Samo želim da vas obavestim da je to potpisano pre 7 i po godina, oni nisu mrdnuli prstom. Oni imaju statut predložen od strane menadžmenta/upravljačkog tima, onako kako je to implementacionim planom dogovoreno“.

Kaže da je prištinska strana poručila potom da to nije u skladu sa kosovskim Ustavom, na šta je predsednik rekao „a koga to briga“.

Podsetio je na poruke koje stižu iz Prištine, da ne žele da se u Briselu razgovara o ZSO te da ovo telo mora da se formira u skladu sa odlukom kosovskog Ustavnog suda.

„Šta je svrha pregovora ukoliko bi sve trebalo da bude u skladu sa Ustavom, što smo uopšte pregovarali. Pa to može da se skupi desetoro Srba sa Kosova da napravi tu nevladinu organizaciju koju će Ustavni sud da dozvoli“.

Rekavši još jednom da je Srbija svoje obaveze ispunila upitao je „jel sad treba da se povučemo iz svega i da kažemo nećemo ništa da implementiramo“.

Očigledno da neki nemaju hrabrosti da kažu svojoj javnosti da nisu sva rešenja idealna, što ja svakodnevno govorim našoj javnosti i da nema ovde nečega zbog čega ćemo u vis da skačemo od sreće. Ali bolje i to nego da ostavimo našoj deci da ratuju u budućnosti, ako to hoćete ja neću i tome ću da se suprotstavim. A ovo sve drugo, štitiću interese Srbije. Ali mi moramo da razumemo i želimo da imamo mir i kompromis, da mir i kompromis nisu poraz, da je ratno rešenje iznuđeno rešenje, da je to ono što nam nije potrebno

Sa druge strane, navodi da će Srbija da insistira da se primeni sve što je dogovoreno i potpisano.

Pred Lajčakom je poručio da Beograd ne vidi Prištinu kao neprijatelja, već da želi da razgovara o zajedničkom ekonomskom razvitku – „otvaranju fabrika, ulaganju u puteve i pruge, kako da živimo zajedno“.

Vučić zadovoljan dogovorenim o nestalima i ekonomiji

Podsetivši na prve dve otvorene teme nakon što su otkočeni pregovori u Briselu – nestala lica i ekonomski odnosi, kaže da je zadovoljan onim što je dogovoreno.

„Što se Srbije tiče, uložićemo svaki napor da pronađemo svakoga ko je stradao ili nestao sa prostora bivše Jugoslavije ili Kosova i Metohije ili centralne Srbije, potpuno je svejedno“.

Poručio je da je u Briselu pred Lajčakom predložio da Priština kaže gde smatraju da je u centralnoj Srbiji neko sahranjen te da će u roku od 24 sata biti iskopano to područje, ali i da je to tražio da isto uradi Priština. Kaže da Hotijeva delegacija nije htela na to da pristane.

Mi znamo nekoliko mesta na KiM gde su Srbi pokopani, naša služba zna, čak smo im i imena mesta rekli

Lajčak je pre dolaska u Beograd boravio u trodnevnoj poseti Prištini gde se sastao sa kosovskim premijerom, Avdulahom Hotijem i predsednicom kosovske skupštine, Vjosom Osmani, kosovskim predsednikom, Hašimom Tačijem, ali i sa liderima političkih partija, sa kojima je razgovaro o nastavku dijloga, kao i formiranju ZSO.

Iz Prištine je pre puta za Beograd podvukao da implementacija ZSO dolazi tek nakon potpisivanja sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji.

Njegova poseta organizovana je upravo u trenutku kada je dijalog u zastoju, zbog odbijanja prištinske strane da se u Briselu razgovara o ZSO, zbog čega se, uprkos najavama o nedeljnim sastancima na ekspertskom i tronedeljnim sastancima na visokom političkom nivou, srpska i kosovska delegacija nisu susrele od 7. septembra.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.