Hiseni iz Brisela: Ukoliko ne bude „sporazuma o međusobnom priznanju“, neće biti nikakvog dogovora

Jedan sastanak – tri poruke. I dok beogradska delegacija poručuje da se u Briselu ne razgovara o priznanju Kosova, a iz EU stiže poruka da je današnji sastanak na ekspertskom nivou bio važan korak u procesu ka sveobuhvatnom pravno obavezujućem sporazumu o normalizaciji odnosa, prištinska delegacija, predvođena Skenderom Hisenijem, saopštila je da se u Briselu razgovaralo o elementima „sporazuma koji će dovesti do međusobnog priznanja“.

Osim predstavnika srpske delegacije, Marka Đurića, medijima se nakon druge runde dijaloga na ekspertskom nivou u Briselu obratio i koordinator prištinske delegacije, Skender Hiseni.

Današnje razgovore je, kao i Đurić, definisao teškim, ali je i poručio da je optimista.

„Nisam jedan od onih koji očekuje da će se sve postići lako, ali sam optimističan jer se na osnovu tona razgovora krećemo u pravom smeru“, poručio je, naglasivši da se razgovaralo ukupno sedam sati bez prekida.

Hiseni nije precizirao o čemu se tačno razgovaralo, ponovivši još jednom da neće otkrivati detalje.

„Otkrivanje detalja samo stvara opstrukcije u procesu koji se na kraju neminovno završava sveobuhvatnim, pravnoobavezujućim sporazumom, što će dovesti do uzajamnog priznavanja i normalizacije“, objasnio je.

Sa druge strane, poručio je da su u Briselu razmatrani „elementi opšteg sporazuma koji bi trebalo da dovede do međusobnog priznanja“, te da „ukoliko to nije kraj, neće biti dogovora ni o čemu“.

On je istakao da će sve što je važno biti bačeno na papir.

Još jednom je ponovio ono što se često može čuti ovih dana iz Prištine, a što srpska strana demantuje – da je reč o političkim razgovorima – „zato što se u njima jasno nalaze odredbe opšteg sporazuma koje preciziraju zakonski obavezujuće obaveze i političke i pravne“.

Hiseni je ujedno ponovio ono što je prethodno saopšteno iz EU – da se neće sačinjavati zasebni sporazumi, već da će se, nakon svih rešenih pitanja, sačiniti sveoobuhvatni sporazum.

Nakon današnjeg sastanka u Briselu oglasio se i specijalni predstavnik EU, Miroslav Lajčak, koji je posredovao u dijalogu na ekspertskom nivou.

On je u kratkoj objavi na Tviteru poručio da je sastanak bio važan korak ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji odnosa.

„Današnji sastanak na ekspertskom nivou u sklopu dijaloga Beograda i Prištine bio je još jedan važan korak u procesu ka sveobuhvatnom pravnoobavezujućem sporazumu za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije. Naš rad će se nastaviti krajem avgusta“, poručio je.

Podsetimo, direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, koji predvodi srpsku delegaciju u dijalogu na ekspertskom nivou, nakon današnjeg sastanka poručio je medijima da se u Briselu razgovaralo o ranije otvorenim temama – raseljenima i ekonomskim odnosima između Beograda i Prištine.

Sa druge strane, pozvao je Prištinu da „prestane da laže“ da se u Briselu razgovara o međusobnom priznanju i kosovskoj nezavisnosti“, naznačivši da su razgovori usmereni ka normalizaciji odnosa. Tvrdi da će se visoka politička pitanja ostaviti za budućnost, a da prethodno treba da se „olakša život ljudi“.

Pročitajte još:

Đurić iz Brisela: Rekao sam Hiseniju da prestanu da lažu o čemu se razgovara u Briselu, sa Srbijom ne može ultimatumima

Vučić: Hotiju ne verujem, ali ne deluje da je izmislio baš sve

Druga runda dijaloga na ekspertskom nivou: Delegacije Beograda i Prištine sastaju se u Briselu

Đurić u Briselu tražio da se zločin u Starom Gracku i drugi reše; Prištinska delegacija odbila da se razgovori nastave sutra?

Hiseni nakon sastanka u Briselu: Neće biti pojedinačnih dogovora bez sveobuhvatnog, proces politički

Danas u Briselu delegacije BG-PR na ekspertskom nivou

Đurić: Do razrešenja situacije nastale jednostranim proglašenjem nezavisnosti samo uz dijalog koji zadovoljava interese obe strane

Ko je Skender Hiseni, koordinator kosovske vlade za dijalog

Tači pozdravio imenovanje Hisenija za koordinatora za dijalog

Hoti potvrdio: Hiseni koordinator za dijalog

Hoti iz Brisela: Ima pomaka, za nekoliki dana detalji, za nas ovo završna faza razgovora

Vučić o ZSO posle Brisela: Ne možete pobeći od onog što je već potpisano, EU garant da se sprovede

Lajčak: Nastavak dijaloga sledeće nedelje na ekspertskom nivou, na visokom nivou početkom septembra

Opozicija Srbije: Nećemo priznati obaveze koje će biti nametnute Srbiji u Briselu, 8 godina neodgovorna politika o Kosovu

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.