Vučić posle samita Beograd – Priština: Kad ulazite u razgovore morate da prilagođavate sporazume svom pravnom poretku

Najveća prepreka u sprovođenju pregovora je to što „kad ulazite u razgovore i jedni i drugi morate da prilagođavate sporazume svom pravnom poretku“, Albanci to odbijaju, kazao je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, posle današnjeg video samita o dijalogu Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačke kancelarke, Angele Merkel. Neslaganja ima i sa domaćinima sa kojima je imao težak razgovor u kom je „Srbija jedina koja ima različite stavove“, zato će Nemci i Francuzi izaći sa posebnim, zajedničkim predsedničkim saopštenjem. Srbija je spremna na razgovore, poručio je još, oni će umesto nedelje, biti održani sledećeg četvrtka, na zahtev Prištine.

Umesto prenošenja zahteva srpske delegacije, srpski predsednik je danas u obraćanju medijima preneo koji su to zahtevi Prištine.

„Albanska strana je izašla sa zahtevima koji su, mi smo ih pažljivo zapisali, pa sad pogledajte kakva je pozicija svih nas i šta je to što oni traže. Pod 1. Očuvanje teritorijalnog integriteta Kosova; 2. Očuvanje Ustava i ustavne organizacije Kosova; 3. Trajno uzajamno priznavanje, a ne model dve Nemačke; 4. Članstvo Prištine u UN, zatim da druge zemlje Evropske Unije priznaju Kosovo, a onda će da se bavi nestalima i pitanjem ratne štete“, kazao je.

Beograd i Priština, ne Srbija i Kosovo

Na pitanje šta je to oko čega se nisu složili sa domaćinima i drugim učesnicima Samita, zbog čega neće biti zajedničkog saopštenja, Vučić kaže da je srpska strana insistirala da se u prvoj tački referiše na razgovore „Beograda i Prištine“, a ne „Srbije i Kosova“, što su predlagali domaćini. Srbija ne priznaje samoproglašenu kosovsku nezavisnost, podsetio ih je.

„Mi smo tražili Beograd i Priština, a ne Srbija i Kosovo“, kazao je Vučić.

Srpski predsednik je kazao da ako je ovo smisao svega što i o čemu oni žele da razgovaraju, onda je sve potpuno besmisleno.

Srbija nije spremna da prihvati ultimatum iz Prištine, kaže Vučić, i poručuje da hoće da razgovara o malim koracima kojima se popravljaju odnosi dva naroda.

„Da smo mi spremni da razgovaramo, da razgovaramo o malim koracima koji bi popravljali odnose između Srba i Albanaca, koji bi stvarali drugačiju atmosferu, koji bi dovodili do slobodnog protoka ljudi, robe, kapitala i usluga, koji bi pravili bolje uslove za odnose između ljudi koji žive na Balkanu, ali da prihvatamo ultimatum i naređenja, nije realno i nije moguće“.

Potvrdio je spekulacije da prištinska delegacija nije voljna da se dijalog nastavi u nedelju, zbog unutrašnjih problema.

Albanci nisu hteli u nedelju da dođu, pošto Tači ima nešto sa Hagom u ponedeljak, pa im ne odgovara tada da dođu i sve to treba da trpimo i ćutimo“.

Podsećamo, kako je prekjuče najavio kosovski predsednik, Hašim Tači, on će se u ponedeljak odazvati pozivu Kancelarije specijalizovanog tužilaštva u Hagu, ali nije jasno kojim povodom. Ova kancelarija, predala je sudu na ispitivanje optužnicu za ratne zločine protiv njega 24. aprila.

Na pitanje da li je i Amerika umešala prste oko dijaloga, Vučić kaže da neće da se bavi odnosima Amerikanaca i Evropljana jer „imamo dosta svojih problema, te da je to njihova stvar kako će oni jedini prema drugima“.

„Sada idemo u dijalog sa Briselom pod pokrovitljstvom Lajčaka“.

U odnosu Evropljana se sve promenilo, rekao je još, najavljujući teške zadatke.

„U nedelju ćemo da imamo video konferenciju, a nastavak dijaloga očekujemo u četvrtak, dakle mi smo to prihvatili, to će biti u Briselu, i to učešćem obeju delegacija, ali očigledno da ćemo imati mnogo posla, mnogo teških zadataka“.

Osvrnuo se i na nastup srpske delegacije, za koju iznosi ocenu da je bila „odlično pripremljena“ i „gvozdena“, ali nije zadovoljan pažnjom koju su dobili.

„Mi smo iznosili činjenice u više navrata, rekao bih da su neke delegacije, samo ono što su imali napisano, ponavljali, čak i ne slušajući ono što smo govorili“.

Bez obzira na jake argumente srpske strane, u budućnosti neće biti lako, upozorio je još predsednik.

„Ja sam zadovoljan onim što je naša argumentacija bila, ali da će nam biti lako u budućnosti, neće. Mislim da ćemo biti izloženi velikim, velikim, da ne zovem to pritiscima, ali, velikim očekivanjima naših evropskih partnera istovremeno nailazimo na potpuno nerealističan pristup kosovskometohijskih Albanaca koji bi želeli sve, a da u stvari Srbija ostane bez ičega“.

U današnjem govoru je, kako je sam posvedočio medijima, rekapitulirao šta je sve to Srbija ispunila, a šta Albanci nisu. Problem Albanaca u sprovođenju dogovorenog vidi u tome što se drže postojećih zakona i Ustava.

 Kad ulazite u razgovore onda i jedni i drugi morate da prilagođavate sporazume svom pravnom poretku, da vidite kako i na koji način da to izvedete, oni su rekli ZSO je u suprotnosti, i njihov Ustavni sud, ako se ne varam, da je u suprotnosti sa njihovim Ustavom Kosova, ja ne znam kako će oni da izađu iz toga

Izostanak rezultata Prištine u sprovođenju ZSO je upravo razlog zbog kog predsednik ne zna „o čemu drugom mi da razgovaramo„.

Ako to niste u stanju da ispunite već 7 i po godina, a šta ćete drugo da ispunite?!“, kazao je Vučić nakon razgovora sa Hotijem.

Kosovski premijer Avdulah Hoti izlistao je sa druge strane zahteve iz Prištine. O tome čitajte u: Hoti izlistao zahteve Prištine: Uzajamno priznanje

Pročitajte još:

Počeo samit Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Makrona i MerkelPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.