Danas nastavak dijaloga Beograda i Prištine video konferencijom

Dijalog između Beograda i Prištine nastavlja se danas, posle godinu dana i osam meseci zastoja i to video sastankom. Prištinske vlasti ovoga puta predstavlja kosovski premijer, Avdulah Hoti, a Srbiju, predsednik Aleksandar Vučić, koji je glavni pregovarač još od 2015. Domaćini, vodeće zemlje EU, Nemačka i Francuska očekuju normalizaciju i potpisivanje sporazuma.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku, Žozep Borel, daće uvodnu reč na sastanku, a dve delegacije uključiće se iz Beograda i Prištine, saopšteno je iz Evropske spoljnopolitičke službe u saopštenju medijima.

Uz Borelja, iz EU sastanak vodi specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak, koji bi trebalo i da sumira rezultate sutrašnjih razgovora, po okončanju video konferencije.

Reč je o uvodu u prvi zvanični susret predstavnika dve strane koji je zakazan za četvrtak u Briselu. „Uživo“ sastanak planiran za danas, zamenjen je ovom video konferencijom nakon zahteva kosovske strane da se sastanak odloži zbog toga što je, u međuvremenu, kosovski predsednik Hašim Tači, najavio da će se u ponedeljak odazvati pozivu Kancelarije specijalizovanog tužilaštva koje je protiv njega podiglo optužnicu za ratne zločine i otputovati u Hag.

Uoči ovog sastanka, organizovano je i nekoliko pripremnih, i to dva pojedinačna sa svakim od pregovarača i predsednikom Francuske, Emanuelom Makronom, kao i video samit o dijalogu kom se pridružila još i nemačka kancelarka, Angela Merkel.

Po okončanju video samita tri strane nisu izašle sa zajedničkim saopštenjem jer je, kako je rekao predsednik Vučić, „Srbija jedina koja ima različite stavove“.

O porukama učesnika video samita o dijalogu pročitajte u posebnim vestima:

Vučić posle video samita Beograd – Priština: Težak razgovor, nastavak dijaloga umesto u nedelju odložen za četvrtak

Hoti izlistao zahteve Prištine: Uzajamno priznanje

Francuska i Nemačka: Vučić i Hoti složili se da normalizuju odnose uz postizanje sporazuma

Isti jezik, međutim, pronašli su domaćini, Merkel i Makron i u zajedničkom saopštenju pozvali na normalizaciju koja podrazumeva potpisivanje „konačnog sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma“ i „mere izgradnje poverenja“ dve strane.

Potpisivanje sveobuhvatnog sporazuma bio je cilj procesa od samih početaka, 2011. Međutim, uoči ovog nastavka dijaloga, glavni srpski pregovarač, Vučić, najavljuje „velika očekivanja naših evropskih partnera“.

Povezani članci:

O periodu narušavanja odnosa koji je nastao odmah po uvođenju taksi na uvoz robe iz Srbije i BiH od strane kosovske vlade, a zbog kojih je došlo do ovog prekida pregovora čitajte u analizi:

Dva meseca ‘doziranih tenzija’

Ostale analize u vezi sa Briselskim procesom:

6 godina kasnije nestali pregovori u Briselu: „Ne pravi se salata sa trulim povrćem“

Briselski dijalog u 2019 – godina u kojoj dijalog nije postojao

100% godina

Godina slabljenja srpske pozicije

Vreme je da razgovaramo o sveobuhvatnoj normalizaciji

Dijalog i normalizacija u četiri slike

Kosovo nije pitanje evropske budućnosti Srbije, već preostalih 120.000 obespravljenih SrbaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.