Lajčak: Nastavak dijaloga 28., bez razgovora o ZSO – „jedna strana nije spremna“

Vučić Hoti Borelj

Vest je ažurirana

Nova runda dijaloga u Briselu održaće se ovog ponedeljka, potvrdio je večeras izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak. O Zajednici srpskih opština se i ovog puta neće razgovarati.

„Glavni pregovarači sastaće se u ponedeljak kako bi nastavili razgovore o finansijskim potraživanjima i imovini“, poručio je Lajčak u objavi na Tviteru.

Lajčak je ujedno potvrdio da se na dnevnom redu neće naći tema ZSO zbog toga što, kako je rekao, jedna strana nije spremna da o tome razgovara.

„Udruženje/Zajednica se neće naći kao tema na agendi jer jedna strana još uvek nije spremna za raspravu. Ali se ovo mora rešiti kao deo Sveobuhvatnog sporazuma kako je dogovoreno na sastancima lidera“, poručio je Lajčak u objavi na Tviteru.

Đurić: Bez sastanka na visokom nivou sledeće nedelje

„Delegacija Srbije otputovaće u ponedeljak u Brisel na razgovore na tehničkom nivou o povratku srpske imovine na KiM“, potvrdio je potom u objavi na Tviteru direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić.

Međutim, predvodnik srpske delegacije na ekspertskom nivou, saopštio je ujedno da neće nedelje neće biti susreta između Vučića i Hotija, bez iznošenja drugih detalja.

Sa druge strane, Đurić je još jednom poručio da je od ključnog značaja za budućnost dijaloga da „Priština na delu dokaže spremnost da radi na primeni ZSO“.

„I mi ćemo na tome insistirati na svakom sastanku, na svakom nivou, uključujući onaj u ponedeljak“, dodao je Đurić.

Kako je danas ranije javila Radio Slobodna Evropa (RSE), pozivajući se na izvore iz EU, Lajčak je poslao pozivnice šefovima delegacija eksperata iz Beograda i Prištine da se sastanu 27. i 28. septembra u Briselu.

U istoj pozivnici stoji da se lideri pozivaju na novu rundu dijaloga na najvišem političkom nivou 29. septembra.

Iz kosovske vlade je u međuvremnu potvrđeno da je stigao poziv iz Brisela, ali i da se za sada još uvek ne zna da li će prištinska delegacija otputovati u Brisel.

Podsetimo održavanje sastanka u Briselu zakazanog za 28. septembar, kako su juče javili pojedini mediji pozivajući se na svoja saznanja, dovedeno je u pitanje zbog odbijanja Prištine da razgovara o ZSO, temi za koju je iz EU pre poslednje runde dijaloga na ekspertskom nivou rečeno da će se naći na dnevnom redu na narednim sastancima.

Srpska delegacija je upravo nakon ove runde dijaloga u Briselu upozorila da će nastavak dijaloga zavisiti upravo od spremnosti Prištine da sprovede Sporazum o ZSO.

Kosovski premijer, Avdulah (Avdullah) Hoti, izjavio je danas, međutim da se u dijalogu sa Beogradom neće razgovarati o Zajednici opština sa srpskom većinom jer je taj sporazum zaključen još 2013. godine.

On ujedno nije isključio mogućnost da se naredna runda dijaloga ne održi, ukoliko zvanični Beograd nastavi da insistira da se pitanje Zajednice ponovo nađe na dnevnom redu.

Sa druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je ZSO „nezaobilazna tema“, te da će na tome insistirati srpska strana.

Pročitajte još:

RSE: Lajčak poslao pozivnice za nastavak dijaloga Kosova i Srbije, sastanak i dalje neizvestan

RSE: Nije sigurno da će se Vučić i Hoti sastati narednog ponedeljka u Briselu

Hoti: Dijalog da se završi uzajamnim priznanjem, Đurić: „Prekinite da govorite gluposti“

 Zajednica strašnija od kovida pred let Priština – Brisel

Tači uoči sastanka u Briselu: Skupština da usvoji rezoluciju da zabrani Hotiju da razgovara o ZSO i imovini

Đurić: Održavanje narednog sastanka zavisiće od spremnosti Prištine da sprovede Sporazum o ZSO

Hiseni nakon sastanka u Briselu: Srbija pokušala da otvori temu ZSO, mi smo je kategorički odbiliPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.