Lajčak: Nastavak dijaloga sledeće nedelje na ekspertskom nivou, na visokom nivou početkom septembra


Vučić i Hoti složili su se da će se razgovori Beograda i Prištine nastaviti sledeće nedelje na ekpertskom nivou, dok će sledeći sastanak na visokom nivou biti početkom septembra kada će se i intenzivirati saradnja, potvrdio je večeras specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak posle prvog zvaničnog direktnog susreta Aleksandra Vučića i Avdulaha Hotija u Briselu.

On ipak ovaj sastanak vidi kao drugi sastanak na visokom nivou – dijaloga Beograda i Prištine pod okriljem EU. Ono što su Hoti i Vučić naveli prethodno kao teme razgovora, potvrdio je i sam Lajčak.  

„Današnji razgovori bili su usresređeni na dva elementa. Prvi element o kojem se razgovaralo su nestale osobe i raseljena lica. Prva tema je simbolična u kontekstu pomirenja i veoma je važno pitanje za članove porodica koje žive u neizvesnosti decenijama“, naveo je Lajčak.

Ključno je sarađivati s Međunarodnim Crvenim krstom na rešavanju preostalih slučajeva i rešiti ih, dodao je.

Istakao je da je druga tema razgovora bila ekonomska saradnja.

„To je jedna od okosnica Evropske unije. Intenzivirana ekonomska saradnja znači iskoristiti puni ekonomski potencijal Kosova i Srbije, a znači i otvaranje radnih mesta i poboljšanje životnog standarda ljudi“, naglasio je Lajčak.

A što se tiče teme ekonomske saradnje, Lajčak je ocenio kao važno pitanje i obezbeđivanje održivih uslova za život za one koji su se već vratili.

Šta su poručili Aleksandar Vučić i Avdulah Hoti u odvojenim obraćanjima nakon sastanka, više u:

Hoti iz Brisela: Ima pomaka, za nekoliki dana detalji, za nas ovo završna faza razgovora

Vučić o ZSO posle Brisela: Ne možete pobeći od onog što je već potpisano, EU garant da se sprovede

Pročitajte još:

Opozicija Srbije: Nećemo priznati obaveze koje će biti nametnute Srbiji u Briselu, 8 godina neodgovorna politika o KosovuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.