Lajčak: Nimalo jednostavan ali konstruktivan dijalog jer smo bliže konačnom cilju

Sastanak u Briselu, Lajčak. Đurić i Hiseni
Foto: Tviter, Miroslav Lajčak

Razgovori od nekoliko sati nimalo jednostavni, ali dijalog konstruktivan, kojim su strane bliže konačnom cilju, a to je normalizacija uzajamnih odnosa Beograda i Prištine – posle snažnih, ali uzajamno protivrečnih poruka Marka Đurića i Skendera Hisenija, ovako današnju rundu razgovora u Briselu vidi evropski posrednik Miroslav Lajčak.

Kaže da se nakon kraćeg letnjeg odmora, u Brisel vratio odmoran i spreman da nastavi sa radom.

Poželeo je dobrodošlicu glavnim pregovaračima evropskog dijaloga Beograda i Prištine: Skenderu Hiseniju sa Kosova i Marku Đuriću, koji predstavlja Srbiju.

„Naši pregovori trajali su nekoliko sati i nikako nisu bili jednostavni. Ali stvorili su konstruktivan dijalog i približili nam krajnji cilj dijaloga Beograda i Prištine, a to je normalizacija odnosa između Srbije i Kosova“, naveo je Lajčak na svojoj Fejsbuk stranici.

Od kada je dijalog između Beograda i Prištine posle gotovo 20 meseci zvanično otkočen 16. jula, u Briselu su održane četiri runde dijaloga – tri na ekspertskom nivou i susret Vučića i Hotija. Novi susret dvojice predsednika prema ranijim najavama treba da usledi 7. odnosno 9. septembra. U ovaj raspored je ponovo ubačen sastanak 4. septembra pod američkom inicijativom u Vašingtonu, uz mogućnost da bi njemu mogao da prisustvuje i Donald Tramp.

Dok se čeka na dva visoka sastanka, i dok stižu ohrabrujuće Lajčakove ocene, prethodno su za medije, dve strane – Đurić i Hiseni, još jednom razmenili uzajamno oprečne poruke, uz uzajamno optuživanje.

„Ovo su bili teški razgovori, po mnogo čemu neprijatni, zato što smo morali da se suočimo sa tvrdnjama druge strane, da tobože nema problema nestalih, da tobože nema problema interno raseljenih i izbeglih lica, sa negiranjem tvrdnji da na Kosovu i Metohiji ne postoji 18.000 uzurpiranih kuća i stanova“, kazao je Đurić posle sastanka, dodajući da je „sit laži iz Prištine“.

Od Miroslava Lajčaka srpska strana očekuje finalizaciju Sporazuma o ZSO, ali i da reakcije međunarodne zajednice moraju da budu mnogo oštrije na „netačne“ i „štetne“ tvrdnje o tome da se razgovara u uzajamnom priznanju.

S druge strane, Skender Hiseni, optužio je da je srpska strana bila ta koja je bila nekonstruktivna. On, štaviše, tvrdi da je postignut načelni dogovor o sveobuhvatnom sporazumu, ali da se srpska strana sada, navodno vratila već dogovorenim elementima. 

„Srpska strana danas je bila nekonstruktivna. I to treba naglasiti glasno i jasno. Srpska strana danas se čak vratila elementima oko kojih smo se načelno dogovorili. Srbija je učinila napore da ponovo otvori određena poglavlja sveobuhvatnog sporazuma o kojem smo načelno postigli dogovor. Sve ovo potvrđuje tu zabrinutost, onu zabrinutost koju sam izrazio – da Srbija namerava da se povuče, da na sto stavi pitanja koja imaju samo jedan cilj, da se proces povuče i na kraju upadne u nešto što uopšte nećemo prihvatiti“, rekao je Hiseni nakon sastanka, prenela je Koha.

Tri strane složile su se samo u jednom, kao i do sada: Razgovori nisu bili jednostavni.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.