Vučić: U Prištini ne postoji ideja o postizanju kompromisa, jedino „priznanje Srbije“

„Rešenje mora biti kompromis. Ukoliko priznamo Kosovo, šta će Albanci dati, šta ćemo mi dobiti“, upitao je danas predsednik Srbije na panelu Beogradskog bezbednosnog foruma sa kosovskim premijerom, Avdulahom Hotijem i izaslanikom EU za dijalog, Miroslavom Lajačkom.

Na panelu „Beograd-Priština: nema rešenja bez poverenja“, predsednik Srbije poručio je da nije optimista, tvrdi da dijalog predvođen EU, a kojem doprinosi SAD daje odgovor na to kako očuvati mir i stabilnost u regionu i kako razviti odnose iz vrlo do relativno neprijateljske okoline u normalnu u kojoj će doći do protoka robe.

„Do toga mora doći, bez obzira na naša mišljenja i političku pripadnost, nemam sumnje u vezi sa tim“, rekao je Vučić.

U ovom procesu, međutim, Srbija nije u lakoj poziciji poručio je, uz naznaku da 22 od 27 zemalja EU priznaju Kosovo.

Predsednik Srbije je, govoreći o pronalasku rešenja za kosovsko pitanje dodao i da u javnosti u Prištini „ne postoji ideja o postizanju kompromisa“.

„Jedino što ovde imate je ‘priznanje Srbije’, a šta je kompromis, to niko ne zna“. Ako ih pitate šta bi moglo biti pitanje kojim bi se pozabavili kako bi se približili dogovoru – nema odgovora“, poručio je Vučić.

Kaže da to ne funkcioniše tako, da je sve mnogo komplikovanije.

Sa druge strane, kaže da ujedno nije zadovoljan nivoom „racionalnog i realističnog pristupa“ u Srbiji.

„Ne mogu da kažem da ne govorimo istinu, ali u Srbiji nije baš lako razgovarati o realnim opcijama i racionalnim pitanjima u vezi sa Kosovom“, dodao je predsednik.

U svakom slučaju, poručuje da je Beograd spreman za „razne vrste diskusija i nadamo se da će EU zajedno sa nama nastojati da se postigne kompromis. Alternativa tome ne postoji“.

Kaže i da izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, ulaže velike napore u dijalog, ali i da niko ne govori „šta će ko dobiti“.

„Mi se možemo približiti Evropskoj uniji, ali to ne znači puno običnim ljudima“, dodao je predsednik Srbije.

A kada su društva u pitanju, podvlači da su ona daleko od pravog pomirenja i da statusna pitanja nije lako rešiti ali da je na obema stranama da probaju da rade zajedno na zbližavanju.

Kritikovao je kosovskog premijera zbog toga što je u više navrata na ovom forumu koristio izraz „dve države“.

„Ako želite da nam se približite nemojte to stalno pominjati. Samo zbog njegove interne publike i javnosti… Moramo raditi na izgradnji poverenja. Ukoliko žele da umanje Ustav Srbije, i mi možemo da kažemo suprotno i isto o njima, i koji bi tada bio zaključak“ poručio je Vučić.

Sa druge strane, kaže da to ne znači da ne postoji spremnost za kompromisno rešenje.

Može li to biti kompromis – uzajamno priznanje? Mi smo međunarodno priznata država. Treba nam poštovanje Srba na Kosovu

Ponovio je da Kosovo ima obavezu da uspostavi zajednicu srpskih opština, ali i da prema najavama koje stižu iz Prištine, do toga neće doći pre priznanja Kosova od strane Srbije.

„O čemu razgovaramo – o kompromisnom rešenju ili pritisku na srpsku stranu. Da li želite pomirenje između Srba i Albanaca ili želite da nas ‘pobedite’. Svi treba da budu barem nezadovoljni, ukoliko želimo da postignemo kompromisno rešenje“, dodao je Vučić.

Vučić kaže da je Beograd spreman za „strateška i velika taktička pitanja“.

Ukoliko priznamo Kosovo, šta će Albanci dati, šta ćemo mi dobiti?

„Moramo vredno da radimo, da svi, uključujući međunarodne igrače, pokušamo da pronađemo kompromisno rešenje, što znači da radimo mnoge stvari izvan okvira u rešavanju ovog problema. Ne govorim o prilagođavanju graničnih linija, već o različitim političkim idejama i pitanjima. Moramo biti više strateški nego tehnički i politički. Bićemo potpuno angažovani u ovom procesu“, zaključio je Vučić u svom obraćanju na današnjem forumu.

Lajčak: „Vi ste na pravoj strani istorije i istorija će to prepoznati“

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, koji je takođe učestvovao na današnjem forumu, podvukao je da je poverenje ključ rešenja odnosa Beograda i Prištine, ali da za postizanje poverenja postoje tri preduslova.

„Kako bismo postigli pomirenje treba se suočiti sa nedavnom tragičnom prošlošću. Činjenica je da bolna istorija Balkana i dalje mrači sadašnjost, a realnost je da prošlost ne možemo promeniti već samo od nje naučiti. Zato je na nama da otkrijemo punu istinu i podnesemo posledice, kako god bolne one bile. Prošlost treba da razotkrivaju profesionalci – pravosuđe i istoričari. Istoriju ostaviti istoričarima, a krivična gonjenja sudovima. Ovo nije posao za političare. Političari treba da se fokusiraju na probleme sadašnjice u interesu budućnosti, ne da kapitalizuju na prošlosti“, rekao je Lajčak.

Drugi preduslov odnosi se na EU i evropsku budućnost za Zapadni Balkan, uz naznaku da svaki lider u regionu pre donošenja odluka treba da sebi postavi pitanje da li će ih ta odluka dovesti bliže članstvu u EU ili je odvratiti od EU.

Za dijalog kaže da ima tri cilja – normalizaciju odnosa, da se proces i buduće rešenje uspostave na evropskim normama i vrednostima čime bi se region približio evropskoj budućnosti i da doprinese regionalnoj stabilnosti.

„To nije lak proces, rešenje će sigurno biti bolan kompromis, ali nemam sumnje da će se isplatiti. Vi ste na pravoj strani istorije i istorija će to prepoznati“, poručio je Lajčak Vučiću i Hotiju.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.