Briselski proces

Vučić

Vučić: Braneći suverenitet i teritorijalni integritet, Srbija brani temelje UN

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras na sednici Generalne skupštine UN da Srbija braneći svoj suverenitet i teritorijalni integritet, brani temelje UN.
Kosnet

Kosnet: Sveobuhvatni sporazum se ne može postići bez kompromisa

Američki ambasador na Kosovu, Filip Kosnetm rekao je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa da je za napredak Kosovo i Srbija neophodno da svi imaju novi pristup pitanjima i "preduzmi smele korake koji bi doveli do promena". Ne želeći da ulazi u detalje političkog procesa u Briselu između Kosova i Srbije, Kosnet je rekao da je nemoguće postići sveobuhvatan sporazum bez kompromisa svih strana.
video

Frojnd: Odluka da Izrael prizna Kosovo – velika greška

Odluka da Izrael prizna Kosovo je "velika greška" i "opasan presedan". U suprotnosti je sa nacionalnim interesima Izraela, i može da pokvari odnose dve zemlje koje su doživele procvat uzajamnih odnosa i koje imaju mnogo toga u istoriji zajedničkog, ocenio je Majkl Frojnd, novinar i predsednik Društva izraelsko-srpskog prijateljstva, koji je nekada radio i u kabinetu premijera Netanjahua. Sa druge strane, Jevreji su oduševljeni Vučićevom odlukom da premesti ambasadu u Jerusalim.
Stano

Peter Stano: Bez veštačkih rokova za završetak dijaloga, ali ne treba ići u nedogled

Evropska unija ne postavlja veštačke datume za finalizaciju dogovora između Beograda i Prištine, ali nije zainteresovana ni za beskonačno odugovlačenje ovog procesa, izjavio je danas portparol EU Peter Stano, prenosi Tanjug. Ovoj izjavi prethodili su navodi savetnika kosovskog premijera da su nemačka kancelarka i francuski predsednik poručili da dijalog Beograda i Prištine treba da se završi do kraja ove godine.
Španska Zastava Španija

EUobserver: Španija će priznati Kosovo ako ono bude postiglo dogovor sa Srbijom

Španija bi bila spremna da prizna Kosovo ukoliko ono postigne dogovor sa Srbijom, navode iz Madrida, time dajući prvi pozitivan znak te vrste otkako su nastavljeni razgovori pod posredstvom EU.

Kramon: Teško je ono što je potpisano u Vašingtonu nazvati sporazumom; „nije istorijski“

Delegacije Beograda i Prištine nisu potpisale istorijski sporazum u Beloj kući, čak ga je i teško nazvati sporazumom s obzirom na to da su dva lidera potpisala odvojene dokumente, poručila je u intervjuu za Danas izvestitelja EP za Kosovo, Viola fon Kramon Taubadel.
Makron Merkel

Hotijev savetnik: Merkel i Makron nam rekli da bi dijalog trebalo da se završi...

Savetnik kosovskog premijera, Džavit Bećiri (Xhavit Beqiri), otkrio je da su nemačka kancelarka, Angela Merkel i francuski predsednik, Emanuel Makron rekli da bi dijalog između Kosova i Srbije trebalo da bude završen do kraja godine.
Skupština Kosova

Hoti poslanicima: Platforma za dijalog je Ustav; O Rezoluciji LVV na današnjoj sednici

Platforma kosovske vlade za dijalog sa Beogradom je Ustav Kosova, u skladu sa kojim mora biti konačni sporazum između Beograda i Prištine. Zahtevi sa kojima Kosovo ulazi u pregovore su - uzajamno priznanje Kosova i Srbije, priznanje Kosova od strane pet članica EU koje to nisu učinile, ukidanje Rezolucije 1244 i članstvo Kosova u UN, poručio je poslanicima na jučerašnjoj sednici kosovske skupštine, kosovski premijer, Avdulah Hoti. 

Šuc: Osetljiva i složena pitanja tek slede, obe strane da budu spremne na bolne...

Od kad je imenovan za specijalnog predstavnika EU za dijalog između Kosova i Srbije, Miroslav Lajčak je uspeo da ponovo započne dijalog, da radi na "struktuisanim i dubinskih pregovorima" između dve strane o važnim, a nerešenim pitanjima. Postignut je značajan napredak u dijalogu, uprkos teškom kontekstu i poteškoćama izazvanim pandemijom, kazala je direktorka za Jugoistočnu Evropu, Tursku, države EFTA-e, OEBS-a i Saveta Evrope u nemačkom Saveznom ministarstvu spoljnih poslova, Suzan Šuc (Susanne Schütz). "Posle 20 meseca zatišja, ovo samo po sebi predstavlja uspeh", u zajedničkom intervjuu za KoSSev i prištinski list "Koha Ditora", Šuc opisuje trenutak u kojem se nalazi trenutni dijalog Beograda i Prištine.
Đurić Briselvideo

Đurić: Održavanje narednog sastanka zavisiće od spremnosti Prištine da sprovede Sporazum o ZSO

"Mi ni dana nećemo da čemo na sprovođenje sporazuma o Zajednici srpskih opština, i to je za nas od ovog trenutka prva i glavna tema na svim sastancima", poručio je danas nakon sastanka u Briselu na ekspertskom nivou direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić. Kaže da se o ZSO "i te kako razgovaralo", te da je srpska delegacija insistirala na razgovore o ovoj temi jer je ona "nužan preduslov za napredak u dijlaog. Priština se, sa druge strane, protivila ovoj temi, poručio je Đurić.
Skender Hiseni

Hiseni nakon sastanka u Briselu: Srbija pokušala da otvori temu ZSO, mi smo je...

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog) Kosovska i srpska delgacija održale su danas u Briselu sastanak na ekspertskom nivou uz posredovanje specijalnog...
Stano

Stano: Dijalog je o finansijskim potraživanjima, obe strane se ranije saglasile

Petar Stano, portparol Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, naveo je da su se obe strane u tehničkom dijalogu, ranije ove nedelje, saglasile...

LVV: Tači je otac „Zajednice“, a ne njen protivnik

Pokret Samoopreeljenje nazvao je kao drsku ocenu kosovskog predsednika Hašima Tačija da je opasna i štetna ideja da se o Zajednici opština sa srpskom većinom razgovara sa Srbijom u četvrtak u Briselu.
Isa Mustafa

Mustafa: Nakon sporazuma statut ZSO šaljemo Ustavnom sudu

Šef Demokratske lige Kosova, Isa Mustafa, na pitanje da li će biti formirano Udruženje opština sa srpskom većinom na Kosovu rekao je da je to zakonska obaveza, ali da će se nakon dogovora statut vratiti Ustavnom sudu na ocenu.
Miroslav Lajčak

Lajčak: Sutra se neće razgovarati o manjinskim zajednicama, Đurić: Prva tema za srpsku delegaciju...

Pitanje manjinskih zajednica, koju zvanični Beograd definiše kao razgovore o Zajednici srpskih opština (ZSO), uprkos prethodnim najavama iz EU, neće biti tema sutrašnjeg sastanka predstavnika Beograda i Prištine u okviru dijaloga na ekspertskom nivou.

Veton Suroi pred razgovore u četvrtak u Briselu: SOS za Kosovo

U Briselu se sutra nastavljaju tehnički razgovori Beograda i Prištine. Na dnevnom redu je "pitanje manjinskih zajednica, finansijska potraživanja i imovina", odnosno "Zajednica srpskih...

Tači uoči sastanka u Briselu: Skupština da usvoji rezoluciju da zabrani Hotiju da razgovara...

Vest je ažurirana „Otvaranje tema o pravima zajednica i Zajednici srpskih opština u briselskom dijalogu predstavlja tešku i veoma opasnu grešku Vlade Kosova“, oglasio se...
Jo zajednica ZSO Zajednica Srpskih opština

Zajednica strašnija od kovida pred let Priština – Brisel

Vest je ažrurirana Na sastanku u četvrtak u Briselu, pod pokroviteljstvom EU, razgovaraće se o Zajednici srpskih opština i imovini, potvrdile su obe strane. Ni...
Kosovski predsednik Hašim Tači

Tači o ZSO: Ponovno otvaranje teme korak unazad za Kosovo, rizik od stvaranja Republike...

Ponovno otvaranje pitanja Zajednice srpskih opština predstavlja "udarac protiv državnosti Kosova, ugrožavanje suvereniteta, i rizik od stvaranja Republike Srpske na Kosovu", poručio je danas iz Prištine kosovski predsednik, Hašim Tači. nedelju dana nakon što se ova tema ponovo našla na stolu u Briselu u sklopu nove runde dijaloga između Aleksandra Vučića i Avdulaha Hotija.

Potpisali su: „Izraze njihove pojedinačne bilateralne posvećenosti sa SAD“

potpisali su izrazi njihove pojedinačne bilateralne posvećenosti sa SAD
Dušan Janjić u kolumni +381 sa Bljerimom Šaljom na portalu "KoSSev"

Gazivode/Ujmani problem i deo rešenja

miki kolumna 5

Rikošet Vašingtonskog sporazuma