Hiseni: Na sastanku u Briselu Srbija bila nekonstruktivna

Sastanak u Briselu, Lajčak i Đurić
Foto: Tviter, Miroslav Lajčak

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Koordinator za dijalog sa Srbijom, Skender Hiseni, kazao je da je Srbija bila nekonstruktivna na sastanku koji su danas imali u Briselu, na ekspertskom nivou.

Prema njegovim rečima, Srbija se na zajedničkom sastanku sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Kosovo-Srbija, Miroslavom Lajčakom, vratila „elementima koji su načelno bili dogovoreni“.

„Srpska strana danas je bila nekonstruktivna. I to treba naglasiti glasno i jasno. Srpska strana danas se čak vratila elementima oko kojih smo se načelno dogovorili. Srbija je učinila napore da ponovo otvori određena poglavlja sveobuhvatnog sporazuma o kojem smo načelno postigli dogovor. Sve ovo potvrđuje tu zabrinutost, onu zabrinutost koju sam izrazio – da Srbija namerava da se povuče, da na sto stavi pitanja koja imaju samo jedan cilj, da se proces povuče i na kraju upadne u nešto što uopšte nećemo prihvatiti“, rekao je Hiseni nakon sastanka.

„Međutim, Kosovo je i dalje nastavilo da bude veoma konstruktivno u pogledu rigorozne zaštite svojih interesa, ali istovremeno i strana koja zaista za ovaj proces ima za cilj da postigne mirovni sporazum i normalizaciju sa Srbijom. Taj sporazum bi neizbežno trebalo da donese i obostrano priznavanje Kosova i Srbije. Ne može biti drugog dogovora. Obostrano priznavanje stvara onu suštinsku predispoziciju za rešavanje svih pitanja koja mogu postojati između država, spornih pitanja, od obostranog interesa ili kako god da ih nazivate. Postoje takva pitanja sada i postojaće u budućnosti i zauvek će postojati sporna pitanja između dve suverene i nezavisne države. Biće tema koje nisu prisutne u današnjim vestima, ali mogu se pojaviti jednog dana. Ali okvir koji garantuje postupanje i rešenje i primenu bilo kakvog dogovora o bilo kojim postojećim pitanjima je obostrano priznavanje. Bez ovog okvira, možemo samo preći u još deset godina gubljenja vremena potpuno nepotrebno i produbljivanja neslaganja koja su već velika“, rekao je on novinarima, prenosi Koha.

Hiseni je dalje rekao da „ne se sme dozvoliti da tim proces manipuliše Srbija“, jer, prema njegovim rečima, „postoje vrlo ozbiljni znaci da je planirana manipulacija celim procesom“.

Sa druge strane, direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Marko Đurić nazvao je današnje razgovore u Briselu teškim. Prema njegovim rečima, „predstavnici Beograda morali su da se suoče sa tvrdnjama da nema problema sa interno raseljenim licima i izbeglicama, kao i negiranjem tvrdnji da je na Kosovu uzurpirano 18.000 kuća i stanova.“

Potvrdio je da je na sastanku razgovarano i o pitanju nestalih, raseljenih i ekonomskoj saradnji. 

KoSSev/Kakvo je viđenje iz Beograda, čitajte u:

Đurić iz Brisela: Opstanak Srba ugrožen usled nesprovođenja sporazuma o ZSOPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.