Lajčak: Odložen sastanak eksperata zbog covid-19

Miroslav Lajčak
Foto: KoSSev, Miroslav Lajčak

„Zbog velikog opreza u vezi sa covid-19, sastanak u vezi sa dijalogom zakazan za ponedeljak sledeće nedelje će biti odložen“, poručio je večeras izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak.

Iako Lajcak kao razlog navodi kovid, podsećamo da i je ranije bilo otkazivanja sastanaka na visokom nivou u Briselu, a zbog dešavanja u vezi sa Specijalnim sudom.

Konkretno, sastanak između Vučića i Hotija koji je bio zakazan za 16. jul – nedelju, otkazan je na zahtev kosovske delegacije, zbog najave kosovskog predsednika, Hašima Tačija, da će se 17. – u ponedeljak, naći u Hagu na poziv Kancelarije specijalizovanog tužioca.

Nova runda dijaloga na ekspertskom nivou između delegacija Beograda i Prištine, kako je prethodno potvrđeno iz EU, trebalo je da se održi ovog ponedeljka.

Na sastanku je trebalo da se razgovara o već započetim temama – imovini i finansijskim potraživanjima, dok su i za ovaj sastanak bili otkazani razgovori o Zajednici Srpskih opština, a zbog toga što, kako je saopšteno iz EU, jedna strana nije spremna da o tome razgovara.

Danas je ujedno potvrđeno iz Brisela da sledeće nedelje neće doći do sastanka na visokom nivou između kosovskog premijera, Avdulaha Hotija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, upravo zbog toga što „jedna strana nije spremna“ da razgovara o ZSO.

Uprkos tome, iz EU stiže poruka da „dijalog nije u krizi“, ali i da „se o ZSO mora razgovarati kao sastavnom delu sveukupnog sporazuma, pošto je to dogovoreno na sastancima na najvišem nivou dve strane u julu i to su potvrdili u septembru ove godine u Briselu predsednik Vučić i premijer Hoti“.

Podsetimo, prištinska delegacija protivi se razgovoru o ZSO, zbog toga što je, kako je juče izjavio kosovski premijer, Avdulah Hoti, sporazum o formiranju ovog tela zaključen 2013. godine.

Sa druge strane, sprska delegacija je nastavak dijaloga na visokom nivou prethodno uslovila upravo spremnošću prištine da formira Zajednicu srpskih opština.

Pročitajte još:

Lajčak: Nastavak dijaloga 28., bez razgovora o ZSO – „jedna strana nije spremna“

RSE: Lajčak poslao pozivnice za nastavak dijaloga Kosova i Srbije, sastanak i dalje neizvestan

RSE: Nije sigurno da će se Vučić i Hoti sastati narednog ponedeljka u Briselu

Hoti: Dijalog da se završi uzajamnim priznanjem, Đurić: „Prekinite da govorite gluposti“

 Zajednica strašnija od kovida pred let Priština – Brisel

Tači uoči sastanka u Briselu: Skupština da usvoji rezoluciju da zabrani Hotiju da razgovara o ZSO i imovini

Đurić: Održavanje narednog sastanka zavisiće od spremnosti Prištine da sprovede Sporazum o ZSO

Hiseni nakon sastanka u Briselu: Srbija pokušala da otvori temu ZSO, mi smo je kategorički odbili

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.