Počeo samit Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Makrona i Merkel

FOTO: Instagram stranica Bućnost Srbije

Samit o dijalogu Beograda i Prištine sa učešćem Aleksandra Vučića i Avdulaha Hotija je upravo počeo, zakazan za 10:30. Pokrovitelji – Emanuel Makron i Angela Merkel. Evropsku uniju predstavlja Žozep Borelj. Samit se odvija virtuelno usled pandemije koronavirusa. 

Uoči samita, srpski predsednik je sinoć, kako je rekao, u četiri oka razgovarao sa Makronom, o kome se veoma pohvalno izjašnjava – da je izvrstan geostrateg i da odlično razume poziciju Srbije – da i ona treba nešto da dobije u dijalogu.

Detaljnije o porukama iz Pariza sinoć čitajte u Presecanje preko noći ne donosi rešenje

Makron se ranije ove nedelje u Parizu sastao i sa Hotijem, a kosovska javnost događaje u Parizu posmatra kao pripreme za „postizanje sporazuma dve zemlje“.

„Zašto je Makron uz različit protokol dočekao Vučića i Hotija?“

Ipak, Gazeta Express se bavi ovog jutra pitanjem zašto je Makron na različite načine dočekao Hotija i Vučića, objavljujući video zapise sa ovih događaja. Iako ne navodi šta je razlika, prilikom Vučićevog dolaska, pri izlasku iz auta sa početka dvorišta u Jelisejskoj palati, orkestar svira Marseljezu, što nije bilo slučaj sa Hotijem, koji iz auta, pri tom, izlazi u neposrednoj blizini samog stepeništa.

Fon Kramon: Očekujem da Merkel Vučiću kaže „Dosta!“

Nemačka poslanica iz redova Zelenih i evropski izvestilac za Kosovo Viola Fon Kramon, oglasila se upravo na Tviteru sa porukom da očekuje da će Merkel danas Vučiću reći „Dosta!“ Podelivši svoj intervju koji je dala za Dojče vele u vezi sa protestima u Beogradu, navela je da ljudi u Srbiji zaslužuju transparentnost u vezi sa Covid-19, a Vučić mora da se izjasni da li on želi Srbiju u EU ili ne. Inače, Upravo je u diplomatskoj javnosti sintagma „ulazak Srbije u EU“, sinonim za „normalizaciju odnosa Srbije i Kosova“ kao dva nezavisna političko-administrativna sistema.

 

Centralni događaj u nedelju u Briselu, „ide i Hoti“

U nedelju, u Briselu je ipak, kako se iz najava može videti, centralni događaj u vezi sa dijalogom. Ovaj susret Vučić najavljuje kao zvaničan restart dijaloga, za koji je Srbija, tvrdi, spremna.

Iako su sinoć medijske ekipe koje prate Vučića, a potom i on sam, dali nagoveštaj da Hoti možda ne bude došao u Brisel usled „unutrašnjih prilika“, a uoči Tačijevog odlaska u ponedeljak u grad u blizini Brisela, kako javljaju kosovski mediji jutros, Hoti će u Briselu biti u nedelju.

Taj susret odvijaće se pod Boreljovim pokroviteljstvom i uz učešće evropskog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

Do pojačane aktivnosti Evropske unije u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine dolazi nakon otkazivanja sastanka srpske i kosovske delegacije koji je bio zakazan za 27. jun u Beloj kući.

Sastanak pod pokroviteljstvom specijalnog izaslanika predsednika SAD za mirovne pregovore između Beograda i Prištine – Ričarda Grenela, otkazan je nakon što je objavljeno da je Kancelarija specijalizovanog tužilaštva predala na ispitivanje optužnicu za ratne zločine protiv jednog od pregovarača – kosovskog predsednika, Hašima Tačija.

Dijalog o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine počeo je 2011. godine, a obustavljen je u novembru 2018., zbog takse koje je tadašnja kosovska vlada predvođena Ramušom Haradinajem uvele na robu iz Srbije.

Ta mera je kasnije zamenjena „reciprocitetom“ kojeg je nova kosovska vlada ukinula dva dana po preuzimanju dužnosti, a kako bi omogućila nastavak dijaloga.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.