Sava Janjić za Nova.rs: Zabrinuti smo za manastire na KiM

Sava Janjić

„Ozbiljno smo zabrinuti za manastire Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji, jer je u poslednjih 20 godina mira i pored međunarodnog prisustva na Kosovu i Metohiji, uništeno 150 naših crkava i manastira. Pokušaji da se naša baština predstavi kao deo albanske istorije stalno se nastavljaju i primetni su u medijima, u obrazovnom sistemu, na društvenim mrežama”, navodi za Nova.rs Sava Janjić, iguman manastira Visoki Dečani.

Radovi na magistrali Dečane–Plav kroz zaštićenu zonu manastira s obustavljeni. Kako vidite pokušaj da se taj put izgradi?

Gradnja magistralnog puta kroz zaštićenu zonu manastira je trenutno zaustavljena i ambasadori vodećih zapadnih zemalja su nakon posete opštini i manastiru pre par dana vrlo jasno poručili da se zakon mora poštovati. Gradnja ovakvog puta u specijalnoj zaštićenoj zoni je zabranjena i takva saobraćajnica nanela bi veliku štetu okolini manastira i samom manastiru zbog povećanog saobraćaja, prolaska teških vozila, buke i zagađenja.

Verujete li da je priča o gradnji puta kroz zaštićenu zonu Manastira Dečane zaista okončana, odnosno da više neće biti takvih pokušaja?

Videćemo da li će lokalna opština poštovati sopstveni zakon i stav zapadnih diplomata. Do sada su radovi dva puta prekidani na inicijativu međunarodnih predstavnika, ali bi se opet nastavljali i pored toga što je reč o otvorenom kršenju zakona.

Radovi su obustavljeni nakon razgovora kosovskog premijera Avdulaha Hotija i gradonačelnika Dečana Baškima Ramosaja. Kakvi su vaši odnosi sa predstavnicima vlade u Prištini? Koliko su česti vaši kontakti?

Do ove posete je došlo uz posredovanje međunarodnih predstavnika, pa je sastanku prisustvovao komandant KFOR-a general Mikele Rizi. Smatram da je dobro što je gospodin Hoti izneo stav da rešenje mora naći u okvirima postojećeg zakona. Ali rečima uvek treba da sleduju i dela, a to će se pokazati u narednom periodu, jer je kosovska vlada menjala svoj stav o magistrali dva puta do sada. Inače, nemamo susrete sa predstavnicima institucija u Prištini, osim u međunarodnom prisustvu u okviru međunarodne mešovite Komisije za sprovođenje zaštićenih zona manastira u kojoj episkop Teodosije sa mnom ili nekim od službenika Eparhije učestvuje od 2008. godine, u skladu sa odlukom Sv. Arhijerejskog Sinoda. Poslednja sednica je održana još u jesen prošle godine.

Da li ste zabrinuti za manastire Srpske pravoslavne crkve na Kosovu, budući da je bilo pokušaja da se predstave kao deo kosovskog istorijskog nasleđa?

Da, ozbiljno smo zabrinuti, jer je u poslednjih 20 godina “mira” i pored međunarodnog prisustva na Kosovu i Metohiji uništeno 150 naših crkava i manastira. Istovremeno nastavlja se ignorisanje zakona koji su doneseni pod međunarodnim pritiskom radi zaštite naših svetinja i prava. Pokušaji da se naša baština predstavi kao deo albanske istorije stalno se nastavljaju i primetni su u medijima, u obrazovnom sistemu, na društvenim mrežama. Uvek postavljam pitanje, ako su ovo albanske crkve zašto ste ih napadali i spaljivali poslednjih 20 godina. Naravno, istorija se ne piše po lepim željama nego na osnovu činjenica, a toliko je mnogo dokumenata i svedočanstava ne samo domaćih, već i međunarodnih istoričara i putopisaca, kao i srednjovekovnih i osmanskih izvora iz prve ruke koji jasno govore čiji su ovo manastiri i crkve.

Naravno, uvek napominjemo da naša baština na KiM ima svog pravnog vlasnika – SPC, što trenutno stoji i u kosovskim zakonima, ali kao kulturna baština celog sveta ima veliki značaj i za sve koji žive na KiM i u celom svetu, te treba da bude u funkciji zbližavanja ljudi, a ne njihovog sukobljavanja. Naša Crkva je na ovim prostorima imala kontinuirano konstruktivan stav protiv svakog nasilja i zato je toliko mnogo međunarodnih posetilaca i zvaničnika koji dolaze u naše svetinje i razgovaraju sa nama. Posetioce pokušavamo da upoznamo sa istorijom našeg naroda i svetinja i verujemo da to može da doprinese boljem rešavanju postojećih problema.

Nova.rs

Pročitajte još u:

O. Sava: Ohrabren sam današnjim sastankom, postoji volja da se nađe rešenje u skladu sa zakonom

Hoti danas u Dečanima

O.Sava predložio rešenje za Dečani-Plav: Tranzitni put van granica specijalne zaštićene zone i obnovljeni lokalni put u zoni

Jevtić i Rakić posetili Vladiku Teodosija: Za put Dečane-Plav jedino rešenje je u okviru zakona.

Haradinaj za put Dečane-Plav: Projekat će se završiti, da se ne pravi veštačka politička tema

Daut Haradinaj gradonačelniku Dečana: Pozvan si da radiš, put treba da se završi!

Sava Janjić: Obustavljanje radova ohrabrujući gest kosovske vlade i opštine

Ramosaj se opet oglasio: „Biće ili ću napraviti“, sastanak 27. avgusta sa ambasadorima

Kosnet pozdravio odluku kosovske vlade da se zaustave radovi na putu Dečane-Plav

Hoti i Ramosaj: Obustavljaju se radovi u zaštićenoj zoni do pronalaska rešenja

Nora Veler: Kosovo mora da dokaže da su srpska zajednica i manastiri zaštićeni

Otac Sava: Apsurdno je da monasi brane zakon od samih institucija

Hotijev savetnik: Ukoliko se radovi na putu Dečane-Plav nastave, krši se odluka Vlade

Ramosaj: Zakon koji zabranjuje put Dečane-Plav diskriminatorski; otac Sava: Institucije moraju da štite zakon

 Italijani ponovo čuvaju manastir Visoki Dečani

Otac Sava za Kljan Kosova: Put Dečane-Plav trebalo bi da bude izgrađen na drugom mestu (VIDEO)

Hoti: Zaštita verskih mesta obaveza ukorenjena u našoj tradiciji

Ramosaj: Hoti da reši katastrofu u Dečanima; Janjić: Zaobilaznica jedino rešenje

Samoopredeljenje o prekidu radova na putu Dečane-Plav: Hoti sprovodi Vučićeve zahteve

Hoti potvrdio zahtev za obustavu radova u delu puta Dečane-Plav; Iguman: Nikada nismo bili protiv puta, već kroz trasu u SZZ

Risi obišao SZZ u Dečanima; Ramosaj – radovi obustavljeni do ponedeljka na Hotijev zahtev

Gradonačelnik Dečana igumana Savu Janjića nazvao „ludim“, ne odustaje od gradnje puta

Vučić: Tražiću u Briselu trajno obustavljanje radova u zaštićenoj zoni Visokih Dečana

Otac Sava: Zakon je prekršen, radovi na putu u SZZ moraju da se obustave

Beograd osudio nastavak radova u zoni manastira Visoki Dečani, Ministarstvo kulture se obratilo UNESCO

Eparhija upozorava: Nastavljeni radovi na putu Dečani-Plav kroz zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani

Otvorena još jedna deonica puta Dečani – Plav; Srpske institucije upozoravaju na kršenje Zakona o specijalnim zaštićenim zonama

„Visoki Dečani sprečavaju izgradnju puta do Plava“. Manastir: Podržavamo gradnju ali van zaštićene zone, opština da poštuje zakon i odluku Vlade Kosova

Kosovska vlada započela radove u zaštićenoj zoni oko Visokih Dečana. ERP KiM: Krše sopstvene zakone, anticivilizacijski čin, put će naneti nepopravljivu štetu

OEBS i Eparhija potvrdili da su radovi unutar zaštićene zone Visokih Dečana zaustavljeni, Apostolova i Delavi podržali

Radovi u zaštićenoj zoni Visokih Dečana: Neodgovorno ponašanje prema UNESCO-ovoj svetskoj baštini, međunarodne institucije da spreče nezakonito ugrožavanje

RADOVI NA PUTU: „Odron“, „dezinformacija“, „antialbanska politika“, UNESCO i dečanska zaštićena zona

Ovo nije jedini nesporazum između manastira Visoki Dečani i kosovskih institucija. Opština Dečani već četvrtu godinu odbija da ispoštuje odluku kosovskog Ustavnog suda i 24 ha manastirske zemlje upiše u katastar. O tome više:

Ambasade podsetile na to da ni 4 godine od odluke Ustavnog suda zemlja nije vraćena manastiru Dečani

Tri godine se ne sprovodi odluka o potvrđivanju vlasništva manastira Dečani nad 24ha manastirske zemlje

Kosnet kritikovao Vladu zbog nesprovođenja odluke suda o imovini manastira Dečani

Do kraja februara 2016. obustavljeni svi sudski postupci u slučaju zemljišta Visokih Dečana

Eparhija Raško-prizrenska zabrinuta: Vrhovni sud Kosova slučaj zemlje Visokih Dečana vratio Osnovnom sudu u Peći

Kosovski ustavni sud konačno: Visokim Dečanima vlasništvo nad 24 ha zemlje

O vraćanju zemlje Visokim Dečanima: „Sramnu odluku“ nećemo sprovesti!; Tači, Delavi i Rakić pozdravljaju odluku Ustavnog sudaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.