Eparhija upozorava: Nastavljeni radovi na putu Dečani-Plav kroz zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani

Uprkos zabrani gradnje magistralnih i tranzitnih puteva kroz specijalne zaštićene zone na Kosovu, nastavljeni su radovi na magistralnom putu Dečani-Plav u blizini manastira Visoki Dečani, saopštila je večeras Eparhija Raško-prizrenska. Radove izvode lokalne kosovske vlasti u Dečanima, uz podršku nadležnih u Prištini, i to, kako tvrde u eparhiji, kroz zaštićenu zonu manastira.

„Unutar zaštićene zone trenutno aktivno rade teške mašine (bageri, rovokopači, valjak). Postojeća podzida se uklanja i gradi nova, a put znatno proširuje. Teretni kamioni građevinske firme ‘Ljika’ aktivno dovoze krupni šljunak, koji bageri raspoređuju po putu, a valjak poravnava. Put se proširuje za još par metara od dosadašnje širine, u rangu magistralnog puta prve kategorije. Postavljaju se široke cevi za drenažu na nekoliko mesta“, naveli su u eparhiji.

Navode da su moguća statička oštećenja na samoj crkvi iz 14. veka i manastirskim objektima zbog prolaska velikog broja teških građevinskih vozila.

„Do sada je bilo više pokušaja da se naruši integritet zaštićene zone nezakonitim aktivnostima, ali sada je bez ikakvog skrivanja pokrenuta intenzivna aktivnost koja za cilj ima da praktično završi gradnju puta i tako dugoročno ugrozi manastir Visoki Dečani“, takođe su upozorili.

Podsetili su na to da je izgradnja magistralnih i tranzitnih puteva zabranjena Zakonom o specijalnim zonama, i napominju da o ovim radovima nije obaveštena ni Komisija za zaštićene zone, ni međunarodni predstavnici, kao ni manastir Visoki Dečani.

Eparhija Raško-prizrenska i manastir Visoki Dečani, u čijoj se zoni ovaj magistralni put gradi, najoštrije osuđuju kršenje zakona na štetu jednog od najznačajnijih UNESCO spomenika na ovom delu Balkana.

Ističu da na ovaj način kosovske institucije jasno pokazuju ne samo nespremnost da zaštite ovaj spomenik svetske kulturne baštine, već i „otvoreno kršenje postojećih kosovskih zakona na štetu ugrožavanja prirodne okoline oko manastira, što će imati nesagledive posledice“.

Takođe naglašavaju da izgradnja puta Dečani-Plav nije jedini slučaj kršenja zakona i sudskih odluka na štetu manastira Dečani, podsetivši na to da opštinske vlasti već više od četiri godine odbijaju da izvrše odluku Ustavnog suda u Prištini kojom je potvrđeno vlasništvo manastira Visoki Dečani nad 24 hektara zemljišta.

„Ovakvo otvoreno neprijateljsko ponašanje i uništavanje prirodne okoline oko manastira od strane kosovskih institucija predstavlja nesumnjiv pokazatelj krajnje ugroženosti srpske verske i kulturne baštine na ovom prostoru“, istakli su večeras u Eparhiji raško-prizrenskoj.

Podsetili su i na to da je stav međunarodnih institucija i Saveta za implementaciju zona da se završi ranije započeta zaobilaznica oko zaštićene zone i time izbegne šteta koja se trenutno nanosi manastiru.

Iz Eparhije Raško-prizrenske kažu da će o svemu još jednom obavestiti sve međunarodne predstavnike u Prištini i inostranstvu sa zahtevom da se sa radovima hitno prestane, kao i da se načinjena šteta popravi vraćanjem puta na prvobitnu širinu, ali i da se manastir zaštiti od daljeg „agresivnog“ ponašanja kosovskih vlasti.

Podsetimo, u junu ove godine, svečano je otvorena deonica ovog puta, a ceremoniji su tada prisustvovali kosovski premijer Avdulah Hoti i bivši premijer Ramuš Haradinaj, kojem su Dečani rodno mesto. Upravo je Haradinaj bio premijer kada je prvi put 2018. pokušana izgradnja puta, unutar kako su i tada tvrdili monasi Visokih Dečana – Specijalne zaštićene zone, čemu su se tada takođe suprotstavili, uz istovremeno snažno negodovanje predstavnika međunarodne zajednice na Kosovu i srpskog civilnog društva zbog izgradnje puta u SZZ. Sa izgradnjom ovog puta se započelo još 2014, godine, a sve pokušaje iz Eparhije da se radovi zaustave uz upozorenje na kršenje Zakona i SZZ, vlasti u Dečanima su odbacivale uz optužbe da Visoki Dečani „sprečavaju ekonomski razvoj“ opštine Dečani.

Odluke o izgradnji mogu biti donete samo uz saglasnost višečlane Komisije za implementaciju SZZ, a čiji su članovi predstavnici Kancelarije EU na Kosovu, Misije OEBS, kosovski ministri prostornog planiranja i kulture, kao i Episkop raško-prizrenski. U slučaju magistralnog puta Dečani – Plav, saglasnost Komisije za izgradnju tog puta ne postoji, umesto toga dogovorena je obilazna trasa oko SZZ.

Šta se prethodno dešavalo, čitajte u:

Otvorena još jedna deonica puta Dečani – Plav; Srpske institucije upozoravaju na kršenje Zakona o specijalnim zaštićenim zonama

„Visoki Dečani sprečavaju izgradnju puta do Plava“. Manastir: Podržavamo gradnju ali van zaštićene zone, opština da poštuje zakon i odluku Vlade Kosova

Kosovska vlada započela radove u zaštićenoj zoni oko Visokih Dečana. ERP KiM: Krše sopstvene zakone, anticivilizacijski čin, put će naneti nepopravljivu štetu

OEBS i Eparhija potvrdili da su radovi unutar zaštićene zone Visokih Dečana zaustavljeni, Apostolova i Delavi podržali

Radovi u zaštićenoj zoni Visokih Dečana: Neodgovorno ponašanje prema UNESCO-ovoj svetskoj baštini, međunarodne institucije da spreče nezakonito ugrožavanje

RADOVI NA PUTU: „Odron“, „dezinformacija“, „antialbanska politika“, UNESCO i dečanska zaštićena zona

Ovo nije jedini nesporazum između manastira Visoki Dečani i kosovskih institucija. Opština Dečani već četvrtu godinu odbija da ispoštuje odluku kosovskog Ustavnog suda i 24 ha manastirske zemlje upiše u katastar. O tome više:

Ambasade podsetile na to da ni 4 godine od odluke Ustavnog suda zemlja nije vraćena manastiru Dečani

Tri godine se ne sprovodi odluka o potvrđivanju vlasništva manastira Dečani nad 24ha manastirske zemlje

Kosnet kritikovao Vladu zbog nesprovođenja odluke suda o imovini manastira Dečani

Do kraja februara 2016. obustavljeni svi sudski postupci u slučaju zemljišta Visokih Dečana

Eparhija Raško-prizrenska zabrinuta: Vrhovni sud Kosova slučaj zemlje Visokih Dečana vratio Osnovnom sudu u Peći

Kosovski ustavni sud konačno: Visokim Dečanima vlasništvo nad 24 ha zemlje

O vraćanju zemlje Visokim Dečanima: „Sramnu odluku“ nećemo sprovesti!; Tači, Delavi i Rakić pozdravljaju odluku Ustavnog sudaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.