Beograd osudio nastavak radova u zoni manastira Visoki Dečani, Ministarstvo kulture se obratilo UNESCO

FOTO: Eparhija Raško-prizrenska

Zvanični Beograd osudio je nastavak radova na magistralnom putu Dečani-Plav. Da se radovi nastavljaju u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani, javnost je obavestila Eparhija raško-prizrenska. Ministarstvo kulture i informisanja najavilo je da je uputilo protestnu notu zvaničnicima međunarodne organizacije UNESCO.

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije „najoštrije osuđuje ponovni nastavak nezakonitih radova na magistralnom putu Dečani-Plav, u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani“, navode iz ovog ministarstva.

Dodaju da se ovim ne poštuju ni međunarodni zakoni i ugovori, ni bilo koji pravni akti.

„Кao što je to činilo u prethodnim slučajevima kada je započinjana izgradnja puta kroz zonu koja je pod zaštitom UNESCO, Ministarstvo kulture i informisanja i danas je hitno uputilo protestnu notu najvišim zvaničnicima te međunarodne organizacije“, navodi se u saopštenju.

Dopisi iz Beograda su poslati na adrese generalne direktorke UNESCO Odri Azule, zamenika direktora za kulturu Ernesta Otonea i direktorki UNESCO Svetskog centra za nasleđe Mehtild Resler, uz poziv da „odmah reaguju i zaštite objekat kulturnog nasleđa koji je deo UNESCO-ve Liste ugrožene svetske kulturne baštine“.

„Njih baš briga što ulaze u zaštićenu zonu“

Osudu je uputio i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

„Nemojte da smetnete sa uma da će oni preduzimati akcije na terenu protiv našeg naroda i naše crkve. I ovo što danas rade, i ponovo su upali u zaštićenu zonu manastira Dečani i ponovo donose snažne mašine i velike mašine da rade put ka Albaniji… Njih baš briga, ulaze u zaštićenu zonu i šta ih briga za manastir Dečane, šta ih briga čak i za presude njihovih sudova, šta ih briga za bilo šta“.

To su stvari koje „unose dodatan nemir i strepnju“, a Srbija će se „boriti protiv toga na svakom mestu“, poručio je.

Kancelarija za KiM: Srbija će preduzete sve korake i mere 

Prethodno se oglasio i direktor Kancelarije za KiM, osudivši nastavak radova.

„Intenziviranjem putarskih radova u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani nije samo simbolično narušen mir pravoslavnih monaha, već je i fizički ugrožen opstanak tog bisera srpske i svetske kulturne baštine“, poručio je Đurić.

Dodaju i da je takvo postupanje protivzakonito i prema prištinskim propisima, ocenjujući da ono ima za cilj „brisanje i poništavanje srpskog prisustva na tim prostorima“.

Prištinskim zvaničnicima poručio je „da se ne čude što nikada neće biti primljeni u UNESCO“:

„Jer kulturna isključivost i nemar prema neprocenjivim spomenicima pravoslavne vere i hrišćanske kulture jeste upravo ono protiv čega se UNESCO bori.

Dodaje i da će Srbija preduzeti sve korake i mere pred nadležnim međunarodnim institucijama i organizacijama kako bi osigurala nepovredivost prava SPC na KiM-u i zaštitu kulturne baštine.

Povodom nastavljanja radova na putu Dečani-Plav oglasila se i Srpska lista koja je zatražila „momentalno obustavljanje ilegalnih radova“.

Eparhija raško-prizrenska saopštila je sinoć da su, uprkos zabrani gradnje magistralnih i tranzitnih puteva kroz specijalne zaštićene zone na Kosovu, nastavljeni radovi na magistralnom putu Dečani-Plav u blizini manastira Visoki Dečani.

Naveli su da unutar zaštićene zone aktivno rade teške mašine, da se put znatno proširuje u rangu magistralnog puta prve kategorije, zbog čega dodaje da su moguća statička oštećenja na samoj crkvi i manastirskim objektima zbog prolaska velikog broja teških građevinskih vozila.

Podsetili su na to da je izgradnja magistralnih i tranzitnih puteva zabranjena Zakonom o specijalnim zonama, i napominju da o ovim radovima nije obaveštena ni Komisija za zaštićene zone, ni međunarodni predstavnici, kao ni manastir Visoki Dečani.

Iguman manastira Visoki Dečani potvrdio je ujedno sinoć da su se obratili međunarodnim predstavnicima i KFOR-u, članovima Srpske liste i Kancelariji za KiM, u nadi da će doći i sprečiti eskalaciju događaja u zaštićenoj zoni Manastira Dečani.

Podsetimo, u junu ove godine, svečano je otvorena deonica ovog puta, a ceremoniji su tada prisustvovali kosovski premijer Avdulah Hoti i bivši premijer Ramuš Haradinaj, kojem su Dečani rodno mesto. Upravo je Haradinaj bio premijer kada je prvi put 2018. pokušana izgradnja puta, unutar kako su i tada tvrdili monasi Visokih Dečana – Specijalne zaštićene zone, čemu su se tada takođe suprotstavili, uz istovremeno snažno negodovanje predstavnika međunarodne zajednice na Kosovu i srpskog civilnog društva zbog izgradnje puta u SZZ. Sa izgradnjom ovog puta se započelo još 2014, godine, a sve pokušaje iz Eparhije da se radovi zaustave uz upozorenje na kršenje Zakona i SZZ, vlasti u Dečanima su odbacivale uz optužbe da Visoki Dečani „sprečavaju ekonomski razvoj“ opštine Dečani.

Odluke o izgradnji mogu biti donete samo uz saglasnost višečlane Komisije za implementaciju SZZ, a čiji su članovi predstavnici Kancelarije EU na Kosovu, Misije OEBS, kosovski ministri prostornog planiranja i kulture, kao i Episkop raško-prizrenski. U slučaju magistralnog puta Dečani – Plav, saglasnost Komisije za izgradnju tog puta ne postoji, umesto toga dogovorena je obilazna trasa oko SZZ.

Šta se prethodno dešavalo, čitajte u:

Otvorena još jedna deonica puta Dečani – Plav; Srpske institucije upozoravaju na kršenje Zakona o specijalnim zaštićenim zonama

„Visoki Dečani sprečavaju izgradnju puta do Plava“. Manastir: Podržavamo gradnju ali van zaštićene zone, opština da poštuje zakon i odluku Vlade Kosova

Kosovska vlada započela radove u zaštićenoj zoni oko Visokih Dečana. ERP KiM: Krše sopstvene zakone, anticivilizacijski čin, put će naneti nepopravljivu štetu

OEBS i Eparhija potvrdili da su radovi unutar zaštićene zone Visokih Dečana zaustavljeni, Apostolova i Delavi podržali

Radovi u zaštićenoj zoni Visokih Dečana: Neodgovorno ponašanje prema UNESCO-ovoj svetskoj baštini, međunarodne institucije da spreče nezakonito ugrožavanje

RADOVI NA PUTU: „Odron“, „dezinformacija“, „antialbanska politika“, UNESCO i dečanska zaštićena zona

Ovo nije jedini nesporazum između manastira Visoki Dečani i kosovskih institucija. Opština Dečani već četvrtu godinu odbija da ispoštuje odluku kosovskog Ustavnog suda i 24 ha manastirske zemlje upiše u katastar. O tome više:

Ambasade podsetile na to da ni 4 godine od odluke Ustavnog suda zemlja nije vraćena manastiru Dečani

Tri godine se ne sprovodi odluka o potvrđivanju vlasništva manastira Dečani nad 24ha manastirske zemlje

Kosnet kritikovao Vladu zbog nesprovođenja odluke suda o imovini manastira Dečani

Do kraja februara 2016. obustavljeni svi sudski postupci u slučaju zemljišta Visokih Dečana

Eparhija Raško-prizrenska zabrinuta: Vrhovni sud Kosova slučaj zemlje Visokih Dečana vratio Osnovnom sudu u Peći

Kosovski ustavni sud konačno: Visokim Dečanima vlasništvo nad 24 ha zemlje

O vraćanju zemlje Visokim Dečanima: „Sramnu odluku“ nećemo sprovesti!; Tači, Delavi i Rakić pozdravljaju odluku Ustavnog suda

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.