Sava Janjić: Obustavljanje radova ohrabrujući gest kosovske vlade i opštine

Sava Janjić

Obustavljanje radova na magistrali Dečane-Plav kroz zaštićenu zonu manastira Dečani je ohrabrujući gest vlade i opštine, ocenio je iguman manastira Visoki Dečani, Sava Janjić. Reakcija stiže nakon što je ranije danas saopšteno iz kosovske vlade, posle sastanka kosovskog premijera Avdulaha Hotija i gradonačelnika Dečana, Baškima Ramosaja, da se radovi na ovom putu obustavljaju do pronalaska rešenja između svih strana.

Kako je naveo Janjić na Tviteru ovaj „ohrabrujući gest ukazuje da je moguće da se izgradnja ovog puta radi zaobilaznicom oko manastirske zone, u skladu sa ranijom odlukom kosovske vlade iz 2014. godine“.

Među prvima koji su pozdravili odluke kosovske vlade o obustavljanju radova na putu Dečane-Plav, bio je i ambasador SAD u Prištini, Filip Kosnet.

„Izgradnja autoputa Dečane-Plav nešto je više od zemlje i fizičkog pristupa. Radi se o poštovanju sudskih odluka, poštovanju i očuvanju prava svih da praktikuju svoju veru i žive mirno sa svojim susedima, i vrednuju bogato nasleđe Kosova i kulturnu raznolikost“, poručio je Kosnet u objavi na Tviteru.

Kosnet je ujedno i prvi međunarodni zvaničnik na Kosovu koji je komentarisao javno najnovije događaje u vezi sa izgradnjom ovog puta od kada je prošlog četvrtka Eparhija raško-prizrenska upozorila javnost, kao i međunarodne predstavnike da se nastavilo ponovo sa izvođenjem radova u Specijalnoj zaštićenoj zoni pored manastira.

U međuvremenu oglasio se ponovo i gradonačelnik Dečana, Baškim Ramosaj koji je poručio građanima Dečana da je danas započeo sastanke prvo sa premijerom a da će 27. avgusta održati sastanak sa svim ambasadorima, ali i da će biti puta.

„Uveren sam da će rezultat biti pravo rešenje za Dečane. Biće ili ću napraviti“, naveo je u objavi na Fejsbuku, Baškim Ramosaj.

On je uz poruku objavio i fotografiju radova na putu Dečane-Plav.

Podsetimo, Eparhija raško-prizrenska saopštila je prošlog četvrtka da su, uprkos zabrani gradnje magistralnih i tranzitnih puteva kroz specijalne zaštićene zone na Kosovu, nastavljeni radovi na magistralnom putu Dečani-Plav u blizini manastira Visoki Dečani.

Kosovski premijer, Avdulah Hoti (Avdullah Hoti), oglasio se potom za vikend i zatražio obustavu radova, dok se već sledećeg dana gradonačelnik Dečana, Baškim Ramosaj, kosovskim zvaničnicima obratio pismom u 15 tačaka, zatraživši od njih da reše „katastrofalnu situaciju“ u Dečanima, a kao uzrok problema opisao četiri dokumenta, među kojima su Zakon o specijalnim zaštićenim zonama, koje se odnose uglavnom na srpske manastire i odluka Ustavnog suda o vraćanju 24 ha zemlje manastiru, iako ona nije sprovedena.

Arhimandrit Sava Janjić više puta prošle i ove nedelje je naglasio da se oni ne protive izgradnji puta, već prolasku trase puta kroz SZZ, podsećajući na odluku iz 2014, o izgradnji zaobilaznice od koje se još iste godine odustalo.

Šta se događalo danas, prethodnih dana, i ranijih godina, pročitajte u:

Ramosaj se opet oglasio: „Biće ili ću napraviti“, sastanak 27. avgusta sa ambasadorima

Kosnet pozdravio odluku kosovske vlade da se zaustave radovi na putu Dečane-Plav

Hoti i Ramosaj: Obustavljaju se radovi u zaštićenoj zoni do pronalaska rešenja

Nora Veler: Kosovo mora da dokaže da su srpska zajednica i manastiri zaštićeni

Otac Sava: Apsurdno je da monasi brane zakon od samih institucija

Hotijev savetnik: Ukoliko se radovi na putu Dečane-Plav nastave, krši se odluka Vlade

Ramosaj: Zakon koji zabranjuje put Dečane-Plav diskriminatorski; otac Sava: Institucije moraju da štite zakon

 Italijani ponovo čuvaju manastir Visoki Dečani

Otac Sava za Kljan Kosova: Put Dečane-Plav trebalo bi da bude izgrađen na drugom mestu (VIDEO)

Hoti: Zaštita verskih mesta obaveza ukorenjena u našoj tradiciji

Ramosaj: Hoti da reši katastrofu u Dečanima; Janjić: Zaobilaznica jedino rešenje

Samoopredeljenje o prekidu radova na putu Dečane-Plav: Hoti sprovodi Vučićeve zahteve

Hoti potvrdio zahtev za obustavu radova u delu puta Dečane-Plav; Iguman: Nikada nismo bili protiv puta, već kroz trasu u SZZ

Risi obišao SZZ u Dečanima; Ramosaj – radovi obustavljeni do ponedeljka na Hotijev zahtev

Gradonačelnik Dečana igumana Savu Janjića nazvao „ludim“, ne odustaje od gradnje puta

Vučić: Tražiću u Briselu trajno obustavljanje radova u zaštićenoj zoni Visokih Dečana

Otac Sava: Zakon je prekršen, radovi na putu u SZZ moraju da se obustave

Beograd osudio nastavak radova u zoni manastira Visoki Dečani, Ministarstvo kulture se obratilo UNESCO

Eparhija upozorava: Nastavljeni radovi na putu Dečani-Plav kroz zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani

Otvorena još jedna deonica puta Dečani – Plav; Srpske institucije upozoravaju na kršenje Zakona o specijalnim zaštićenim zonama

„Visoki Dečani sprečavaju izgradnju puta do Plava“. Manastir: Podržavamo gradnju ali van zaštićene zone, opština da poštuje zakon i odluku Vlade Kosova

Kosovska vlada započela radove u zaštićenoj zoni oko Visokih Dečana. ERP KiM: Krše sopstvene zakone, anticivilizacijski čin, put će naneti nepopravljivu štetu

OEBS i Eparhija potvrdili da su radovi unutar zaštićene zone Visokih Dečana zaustavljeni, Apostolova i Delavi podržali

Radovi u zaštićenoj zoni Visokih Dečana: Neodgovorno ponašanje prema UNESCO-ovoj svetskoj baštini, međunarodne institucije da spreče nezakonito ugrožavanje

RADOVI NA PUTU: „Odron“, „dezinformacija“, „antialbanska politika“, UNESCO i dečanska zaštićena zona

Ovo nije jedini nesporazum između manastira Visoki Dečani i kosovskih institucija. Opština Dečani već četvrtu godinu odbija da ispoštuje odluku kosovskog Ustavnog suda i 24 ha manastirske zemlje upiše u katastar. O tome više:

Ambasade podsetile na to da ni 4 godine od odluke Ustavnog suda zemlja nije vraćena manastiru Dečani

Tri godine se ne sprovodi odluka o potvrđivanju vlasništva manastira Dečani nad 24ha manastirske zemlje

Kosnet kritikovao Vladu zbog nesprovođenja odluke suda o imovini manastira Dečani

Do kraja februara 2016. obustavljeni svi sudski postupci u slučaju zemljišta Visokih Dečana

Eparhija Raško-prizrenska zabrinuta: Vrhovni sud Kosova slučaj zemlje Visokih Dečana vratio Osnovnom sudu u Peći

Kosovski ustavni sud konačno: Visokim Dečanima vlasništvo nad 24 ha zemlje

O vraćanju zemlje Visokim Dečanima: „Sramnu odluku“ nećemo sprovesti!; Tači, Delavi i Rakić pozdravljaju odluku Ustavnog sudaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.