Gradonačelnik Dečana igumana Savu Janjića nazvao „ludim“, ne odustaje od gradnje puta

FOTO: Eparhija Raško-prizrenska
Vest je ažurirana

Gradonačelnik Dečana, Baškim (Bashkim) Ramosaj iz AAK, oglasio se danas nakon što je Eparhija raško-prizrenska još jednom zatražila obustavu radova na izgradnji puta Dečani-Plav u zaštićenoj zoni Manastira Visoki Dečani, upozorivši takođe međunarodne predstavnike i zvanični Beograd. Ni po koju cenu se izgradnja neće obustaviti, poručio je, istovremeno iznevši uvredu na račun igumana Visokih Dečana, nazvavši ga „ludim“ iako nije saopštio njegovo ime. Ako je ko prekršio zakon, to je manastir zbog saglasnosti da se izgradi hidrocentrala, zbog čega je, tvrdi Ramosaj, uništen stari put.

19:20 – Radović na izgradnji puta Dečani-Plav obustavljeni do ponedeljka

Gradonačelnik Dečana Baškim (Bashkim) Ramosaj u novoj objavi na Fejsbuku potvrdio je da su radovi na putu Dečani-Plav obustavljeni, ali do ponedeljka, i to na zahtev kosovskog premijera.

„Videvši lažne vesti na različitim portalima, obaveštavam vas da smo na zahtev premijera, gospodina Avdulaha Hotija do početka sledeće nedelje obustavili radove na putu R-108. Sutra je nedelja, neradan dan! Nastavljamo u ponedeljak“, poručio je Ramosaj.

Kako su prethodno preneli prištinski mediji, pozivajući se na nezvanične navode, radove na putu u blizini manastira Visoki Dečani zaustavio je KFOR.

„Izgradnja puta P-108, koji prolazi kroz zaštićeno područje u osnovi ima samo koncept ekonomskog razvoja i blagostanja građana, to je sve!“, napisao je Ramosaj u objavi na Fejsbuku, ponovivši ono sa čim lokalna vlast odgovara na šestogodišnja upozorenja iz manastira da se put ne može praviti u zaštićenoj zoni.

Ramosaj je sada otišao i korak dalje, poručivši i da „kada ‘ludi’ upravlja Manastirom Dečani, ludosti se uvećavaju u našoj opštini“.

Iako nije imenovao, prištinski mediji su listom preneli da je ovim rečima gradonačelnik Dečana opisao igumana manastira Visoki Dečani arhimandrita Savu Janjića, i to zbog reakcije izazvane nastavljenim radovima na magistralnom putu Dečani – Plav u zaštićenoj zoni manastira.

„Pogotovu kada se čuju želje ludaka, rezultati su više nego šovinistički. Puno puta sam obrazložio i tvrdio da su naši ciljevi potpuno mirni“, dodao je ovaj kosovski zvaničnik.

U drugoj objavi na Fejsbuku objašnjavajući da građani Dečana još uvek koriste put koji je veoma loš, a koji je, tvrdi, uništen igradnjom hidrocentrale, naveo je da nema nameru da provocira ili ošteti manastir Visoki Dečani, već da mu je jedini cilj da se građanima Dečana obezbedi mogućnost za bolji život.

Tvrdi da se izgradnjom puta ne nanosi šteta manastiru, te da njegova obnova nije u suprotnosti sa zakonom o specijalnim zonama na koji se pozivaju predstavnici Manastira Dečani.

„Ako je neko počinio prekršaj, to je sam manastir koji je dao saglasnost za izgradnju industrijskog objekta – hidrocentrale, tik uz zidove manastira“, dodaje gradonačelnik Dečana.

Naglašavajući da se put gradi s ciljem uvećanja ekonomskog standarda za buduće generacije, poručio je:

„Neću se zaustaviti u svojoj nameri sve dok sam gradonačelnik“.

Ramosaj je iz stranke koju predvodi Ramuš Haradinaj, čiji su Dečani rodno mesto.

Oglasio se i Daut Haradinaj, brat Ramuša Haradinaja.

Zatražio je od zvaničnog Beograda da „prestane sa politizacijom izgradnje puta“.

Kao i gradonačelnik Dečana, Haradinaj takođe tvrdi da je izgradnja puta usmerena ka ekonomskom razvoju opštine, ali i povećanju vrednosti celog područja za sve.

„Tendencije za politizaciju nisu ništa drugo nego pogoršanje života i dobrih odnosa koji su uspostavljeni tokom godine. Ovaj put je i biće za građane Dečana“, dodao je.

Eparhija raško-prizrenska saopštila je u četvrtak da su, uprkos zabrani gradnje magistralnih i tranzitnih puteva kroz specijalne zaštićene zone na Kosovu, nastavljeni radovi na magistralnom putu Dečani-Plav u blizini manastira Visoki Dečani.

Naveli su da unutar zaštićene zone aktivno rade teške mašine, da se put znatno proširuje u rangu magistralnog puta prve kategorije, te dodali da su moguća statička oštećenja na samoj crkvi i manastirskim objektima zbog prolaska velikog broja teških građevinskih vozila.

U toku jučerašnjeg dana oglasio se i iguman manastira Visoki Dečani, Sava Janjić, poručivši da se radovi na putu Dečani-Plav moraju obustaviti.

Podsetio je na Zakon o specijalnim zaštićenim zonama, koji obuhvata i zonu oko manastira i naglasio da lokalne strukture u opštini Dečane, krše sopstvene zakone.

Odluka o izgradnji puta može biti doneta samo uz saglasnost višečlane Komisije za implementaciju SZZ, a čiji su članovi predstavnici Kancelarije EU na Kosovu, Misije OEBS, kosovski ministri prostornog planiranja i kulture, kao i Episkop raško-prizrenski. U slučaju magistralnog puta Dečani – Plav, saglasnost Komisije za izgradnju tog puta ne postoji, umesto toga dogovorena je obilazna trasa oko SZZ.

„Dakle, čak i ako bi se manastir složio sa tim putem, on ne bi mogao da se radi. Zakon je prekršen i radovi moraju da se obustave i da se ako se radi put Dečani – Plav mora da se radi zaobilaznica, koja je početa 2014. godine, međutim posle se opet vratilo na radove unutar zaštićene zone, što je direktno zabranjeno i nije dozvoljeno“, naveo je iguman Sava.

U toku jučerašnjeg dana, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije osudilo je nastavak radova na magistralnom putu Dečani-Plav, ali i hitno obavestilo UNESCO.

Osude je uputila Kancelarija za KiM, Srpska lista, dok je ovog jutra predsednik Srbije saopštio da će na narednom sastanku u Briselu početkom septembra, zatražiti od predstavnika Prištine i evropskih posrednika hitno i trajno obustavljanje građevinskih radova u zaštićenoj zoni Manastira Visoki Dečani.

U junu ove godine, svečano je otvorena deonica ovog puta, a ceremoniji su tada prisustvovali kosovski premijer Avdulah Hoti i bivši premijer Ramuš Haradinaj, kojem su Dečani rodno mesto. Upravo je Haradinaj bio premijer kada je prvi put 2018. pokušana izgradnja puta, čemu su se monasi tada takođe suprotstavili, uz istovremeno snažno negodovanje predstavnika međunarodne zajednice na Kosovu i srpskog civilnog društva zbog izgradnje puta u SZZ.

Sa izgradnjom puta Dečani-Plav započelo se još 2014, godine, a sve pokušaje iz Eparhije da se radovi zaustave uz upozorenje na kršenje Zakona i SZZ, vlasti u Dečanima su odbacivale uz optužbe da Visoki Dečani „sprečavaju ekonomski razvoj“ opštine Dečani.

 

Šta se prethodno dešavalo, čitajte u:

Vučić: Tražiću u Briselu trajno obustavljanje radova u zaštićenoj zoni Visokih Dečana

Otac Sava: Zakon je prekršen, radovi na putu u SZZ moraju da se obustave

Beograd osudio nastavak radova u zoni manastira Visoki Dečani, Ministarstvo kulture se obratilo UNESCO

Eparhija upozorava: Nastavljeni radovi na putu Dečani-Plav kroz zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani

Otvorena još jedna deonica puta Dečani – Plav; Srpske institucije upozoravaju na kršenje Zakona o specijalnim zaštićenim zonama

„Visoki Dečani sprečavaju izgradnju puta do Plava“. Manastir: Podržavamo gradnju ali van zaštićene zone, opština da poštuje zakon i odluku Vlade Kosova

Kosovska vlada započela radove u zaštićenoj zoni oko Visokih Dečana. ERP KiM: Krše sopstvene zakone, anticivilizacijski čin, put će naneti nepopravljivu štetu

OEBS i Eparhija potvrdili da su radovi unutar zaštićene zone Visokih Dečana zaustavljeni, Apostolova i Delavi podržali

Radovi u zaštićenoj zoni Visokih Dečana: Neodgovorno ponašanje prema UNESCO-ovoj svetskoj baštini, međunarodne institucije da spreče nezakonito ugrožavanje

RADOVI NA PUTU: „Odron“, „dezinformacija“, „antialbanska politika“, UNESCO i dečanska zaštićena zona

Ovo nije jedini nesporazum između manastira Visoki Dečani i kosovskih institucija. Opština Dečani već četvrtu godinu odbija da ispoštuje odluku kosovskog Ustavnog suda i 24 ha manastirske zemlje upiše u katastar. O tome više:

Ambasade podsetile na to da ni 4 godine od odluke Ustavnog suda zemlja nije vraćena manastiru Dečani

Tri godine se ne sprovodi odluka o potvrđivanju vlasništva manastira Dečani nad 24ha manastirske zemlje

Kosnet kritikovao Vladu zbog nesprovođenja odluke suda o imovini manastira Dečani

Do kraja februara 2016. obustavljeni svi sudski postupci u slučaju zemljišta Visokih Dečana

Eparhija Raško-prizrenska zabrinuta: Vrhovni sud Kosova slučaj zemlje Visokih Dečana vratio Osnovnom sudu u Peći

Kosovski ustavni sud konačno: Visokim Dečanima vlasništvo nad 24 ha zemlje

O vraćanju zemlje Visokim Dečanima: „Sramnu odluku“ nećemo sprovesti!; Tači, Delavi i Rakić pozdravljaju odluku Ustavnog sudaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.