Hoti potvrdio zahtev za obustavu radova u delu puta Dečani-Plav; Iguman: Nikada nismo bili protiv puta, već kroz trasu u SZZ

Avdulah Hoti
Foto: KoSSev

Kosovski premijer Avdulah Hoti (Avdullah Hoti), zatražio je da se obustave radovi na putu Dečani-Plav, u delu koji posebno utiče na zaštićeno područje manastira Visoki Dečani, potvrđeno je zvanično iz kancelarije kosovskog premijera. „Nikada nismo bili protiv puta Dečani-Plav, već je problem uvek bio oko gradnje tog puta kroz zaštićenu zonu“, podsetio je sinoć arhimandrit Sava Janjić nakon optužbi da manastir sprečava ekonomski razvoj opštine Dečani.

Eparhija raško-prizrenska saopštila je u četvrtak da su, uprkos zabrani gradnje magistralnih i tranzitnih puteva kroz specijalne zaštićene zone na Kosovu, nastavljeni radovi na magistralnom putu Dečani-Plav u blizini manastira Visoki Dečani. Radovi se izvode uz podršku opštine Dečani i centralnih kosovskih institucija. Delu izgradnje ovog puta koji bi kako eparhija upozorava, prolazio upravo kroz SZZ oko Visokih Dečana, dečanski monasi se suprotstavljaju već šest godina. Eparhija je još jednom pokrenula apele kod međunarodnih predstavnika i zvaničnog Beograda.

Sada se oglasio i kosovski premijer.

„Na snazi mora biti poštovanje zakonodavstva koje je usvojila Skupština Republike Kosovo, kao i odluka Ustavnog suda Kosova“, navela je vlada u Prištini u današnjem saopštenju, istovremeno naglasivši i da Hoti takođe „ceni vitalnu važnost puta“ za građane.

„Znajući za neposredan uticaj ovog puta na ekonomiju i kvalitet života stanovnika opštine Dečani, premijer Hoti podržava preispitivanje svih zakonskih i praktičnih mogućnosti na terenu za završetak ovog puta koji povezuje Republiku Kosovo i Republiku Crnu Goru.

Da su radovi obustavljeni na putu upravo na Hotijev zahtev, potvrdio je juče gradonačelnik Dečana, Baškim Ramosaj (Baskim Ramosaj). On je, međutim, naveo da se radi o privremenom prekidu do ponedeljka, te da je nedelja „neradni dan“.

Sa ovom informacijom je izašao tek nakon što su prištinski portali javili da je KFOR taj koji je radove prekinuo.

„Videvši lažne vesti na različitim portalima, obaveštavam vas da smo na zahtev premijera, gospodina Avdulaha Hotija do početka sledeće nedelje obustavili radove na putu R-108. Sutra je nedelja – neradan dan! Nastavljamo u ponedeljak“, naveo je Ramosaj juče.

Inače, on je prethodno saopštio da ne odustaje od gradnje puta, a igumana manastira arhimandrita Savu Janjića nazvao je „ludim“, premda ne saopštivši njegovo ime.

Otac Sava: Nikada nismo bili protiv puta Dečani-Plav, već je problem uvek bio oko gradnje tog puta kroz zaštićenu zonu

Arhimandrit Sava Janjić nije želeo da odgovara na deo prozivke dečanskog gradonačelnika, rekavši da „nema nameru da se spušta na nivo uličnog jezika“, ali se jeste oglasio ponovo da protumači postupke opštinskog rukovodstva.

Napomenuvši da „neki izgleda ne čitaju sopstvene zakone“, u saopštenju je naveo:

„Zakon o specijalnim zaštićenim zonama usvojila je kosovska skupština i on jasno ukazuje šta je unutar zaštićenih zona dozvoljeno, a šta nije. Šta je zabranjeno bez diskusije, a o čemu se može diskutovati. Tranzitni putevi tj. magistralni putevi kroz nenaseljene delove zaštićene zone su zabranjeni“.

Čak i kada bi manastir podržao gradnju puta kroz zaštićenu zonu, to bi bilo nezakonito, ponovio je još jednom, podsetivši na komisiju za implementaciju SZZ, u kojoj je vladika Teodosije samo jedan od članova.

„Uostalom, mi nismo nikada ni bili protiv puta Dečani-Plav. Problem je uvek bio oko gradnje tog puta kroz zaštićenu zonu što je zabranjena aktivnost po zakonu i pravnim analizama zakona od strane OEBS-a i EU Misije i jednostavno o tome se ne može razgovarati, ako ćemo poštovati zakone“.

Precizna odluka o tome je donešena na Savetu za primenu zaštićenih zona u Prištini i opština je nije sprovela, podsetio je arhimandrit.

Savet za implementaciju, kao i međunarodni predstavnici, predložili su gradnju zaobilaznice oko zaštićene zone kao jedino rešenje. Zaobilaznica je započeta 2014. godine odlukom tadašnjeg premijera Tačija, ali je posle gradnja zaustavljena.

U međuvremenu, Dečane, i samu SZZ, obišao je i komandant KFOR-a, Mikele Risi (Michele Risi), koji se u odvojenim susretima sastao sa Ramosajem i arhimandritom Savom Janjićem.

Avdulah Hoti je danas istakao, kako je naveo u saopštenju, „punu posvećenost Vlade i naroda Kosova da čuvaju i poštuju svete objekte kao zajedničku vrednost bogatog duhovnog nasleđa Republike Kosovo“.

O tome šta se dešavalo prethodnih dana, kao i u prošlosti, čitajte u:

Risi obišao SZZ u Dečanima; Ramosaj – radovi obustavljeni do ponedeljka na Hotijev zahtev

Gradonačelnik Dečana igumana Savu Janjića nazvao „ludim“, ne odustaje od gradnje puta

Vučić: Tražiću u Briselu trajno obustavljanje radova u zaštićenoj zoni Visokih Dečana

Otac Sava: Zakon je prekršen, radovi na putu u SZZ moraju da se obustave

Beograd osudio nastavak radova u zoni manastira Visoki Dečani, Ministarstvo kulture se obratilo UNESCO

Eparhija upozorava: Nastavljeni radovi na putu Dečani-Plav kroz zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani

Otvorena još jedna deonica puta Dečani – Plav; Srpske institucije upozoravaju na kršenje Zakona o specijalnim zaštićenim zonama

„Visoki Dečani sprečavaju izgradnju puta do Plava“. Manastir: Podržavamo gradnju ali van zaštićene zone, opština da poštuje zakon i odluku Vlade Kosova

Kosovska vlada započela radove u zaštićenoj zoni oko Visokih Dečana. ERP KiM: Krše sopstvene zakone, anticivilizacijski čin, put će naneti nepopravljivu štetu

OEBS i Eparhija potvrdili da su radovi unutar zaštićene zone Visokih Dečana zaustavljeni, Apostolova i Delavi podržali

Radovi u zaštićenoj zoni Visokih Dečana: Neodgovorno ponašanje prema UNESCO-ovoj svetskoj baštini, međunarodne institucije da spreče nezakonito ugrožavanje

RADOVI NA PUTU: „Odron“, „dezinformacija“, „antialbanska politika“, UNESCO i dečanska zaštićena zona

Ovo nije jedini nesporazum između manastira Visoki Dečani i kosovskih institucija. Opština Dečani već četvrtu godinu odbija da ispoštuje odluku kosovskog Ustavnog suda i 24 ha manastirske zemlje upiše u katastar. O tome više:

Ambasade podsetile na to da ni 4 godine od odluke Ustavnog suda zemlja nije vraćena manastiru Dečani

Tri godine se ne sprovodi odluka o potvrđivanju vlasništva manastira Dečani nad 24ha manastirske zemlje

Kosnet kritikovao Vladu zbog nesprovođenja odluke suda o imovini manastira Dečani

Do kraja februara 2016. obustavljeni svi sudski postupci u slučaju zemljišta Visokih Dečana

Eparhija Raško-prizrenska zabrinuta: Vrhovni sud Kosova slučaj zemlje Visokih Dečana vratio Osnovnom sudu u Peći

Kosovski ustavni sud konačno: Visokim Dečanima vlasništvo nad 24 ha zemlje

O vraćanju zemlje Visokim Dečanima: „Sramnu odluku“ nećemo sprovesti!; Tači, Delavi i Rakić pozdravljaju odluku Ustavnog sudaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.