Jevtić i Rakić posetili Vladiku Teodosija: Za put Dečane-Plav jedino rešenje je u okviru zakona

Teodosije Jevtić Rakić
FOTO: Ministarstvo za zajednice i povratak

„Jedino prihvatiljivo rešenje kada je u pitanju izgradnja tranzitno-magistralnog puta Dečane-Plav, za nas predstavnike Srba u institucijama Kosova je u okviru zakona”, poručili su ministri u kosovskoj Vladi i predstavnici Srpske liste, Goran Rakić i Dalibor Jevtić, tokom današnjeg susreta sa vladikom raško-prizrenskim Teodosijem.

Ministri u kosovskoj vladi iz Srpske liste sastali su se danas sa vladikom Teodosijem u Gračanici, dva dana nakon što je potvrđeno iz kabineta kosovskog premijera da se obustavljaju radovi na putu Dečane-Plav u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani.

Rakić i Jevtić su pozdravili odluku o obustavi radova na putu u zaštićenoj zoni. Poručuju da veruju da će ona ostati na snazi do pronalaženja rešenja prihvatljivog za sve jer kako su istakli, rešenje postoji.

”Ne želimo da ugrožavamo bilo čija prava ali isto tako želimo da se prava Srba na Kosovu poštuju. Na tome radimo i za tako nešto ćemo se zalagati. U stalnoj smo komunikaciji sa predstavnicima međunarodnih institucija i organizacija, kako bi im predočili da borba srpskog naroda na očuvanju svojih svetinja i identiteta ne sme biti zanemarena”, dodaje se u saopštenju.

Podvukli su i da je „podrška predsednika Aleksandra Vučića i predstavnika institucija u Srbiji u rešavanju problema veoma značajna“.

Spomenuto je prošlonedeljno vraćanje vladike Teodosija sa kosovske strane prelaza Jarinje.

„Rečeno je da se ovakvi neprijatni događaji u budućnosti ne smeju dešavati“, navodi se u saopštenju.

Na sastanku se razgovaralo o pomoći SPC na svim poljima na kojima je potrebno, kako bi pozicija crkve bila još jača, saopštava dalje kosovsko ministarstvo za zajednice i povratak.

Vladika Teodosije je, dodaje se, istakao da je od suštinskog značaja zajednički rešavati probleme SPC na Kosovu i Metohiji.

„Što je sloga Srba veća, to je pozicija jača“, prenose se u saopštenju vladikine reči, i dodaje da je on takođe kazao i da je današnji susret značajan „zbog nekoliko razloga“.

„A osnovni je taj što se ovime jasno pokazuje da su Srbi i te kako odlučni da se izbore sa svime što stoji na putu njihovog opstanka i ostanka na Кosovu“, poručuje se u saopštenju.

Tokom današnjeg susreta zvaničnika Srpske liste sa episkopom, dogovorena je, kako je opisano, stalna komunikacija i koordinacija oko rešavanja svih problema, kao i održavanje sastanaka poput današnjeg na mesečnom nivou.

Iz Jevtićevog kabineta se još podseća i na prethodnu posetu ovih ministara u kosovskoj vladi manastiru Visoki Dečani – da su oni tada rekli kako su svetinje „stub ostanka i opstanka srpskog naroda“.

Ovo je novi susret zvaničnika Srpske liste u kosovskoj vladi nakon spomenute posete arhimandritu Savi Janjiću u Visokim Dečanima početkom jula, kada se takođe razgovaralo upravo o, kako su tada saopštili, nezakonitom otvaranju puta Dečani-Plav. Bio je to tada prvi direktni javni susret čelnika Srpske liste sa igumanom Savom Janjićem, od zaoštravanja odnosa u leto 2018, dok je put otvoren u prisustvu kosovskog premijera Avdulaha Hotija i njegovog koalicionog partnera Ramuša Haradinaja.

Eparhija raško-prizrenska saopštila je prošlog četvrtka da su nastavljeni radovi na magistralnom putu Dečani-Plav u blizini manastira Visoki Dečani, uprkos Zakonu o specijalnim zaštićenim zonama, kojim se zabranjuje izgradnja takvih puteva.

Radovi su potom, kako je saopšteno iz kosovske vlade, a nakon sastanka kosovskog premijera Avdulaha Hotija i gradonačelnika Dečana, Baškima (Bashkim) Ramosaja ove srede, obustavljeni do pronalaska rešenja između svih strana.

I dok Ramosaj, ali i lider AAK, Ramuš Haradinaj, kao rešenje vide nastavak radova na ovom putu kroz zaštićenu zonu manastira, iz Visokih Dečana poručuju da se ne protive povezivanju Dečana i Plava, već prolasku trase puta kroz SZZ uz podsećanje na odluku o izgradnji zaobilaznice koja je doneta još 2014, u vreme kada je premijer bio Hašim Tači.

O tome šta se događalo u vezi sa putom Dečane-Plav pročitajte u:

Haradinaj za put Dečane-Plav: Projekat će se završiti, da se ne pravi veštačka politička tema

Daut Haradinaj gradonačelniku Dečana: Pozvan si da radiš, put treba da se završi!

Sava Janjić: Obustavljanje radova ohrabrujući gest kosovske vlade i opštine

Ramosaj se opet oglasio: „Biće ili ću napraviti“, sastanak 27. avgusta sa ambasadorima

Kosnet pozdravio odluku kosovske vlade da se zaustave radovi na putu Dečane-Plav

Hoti i Ramosaj: Obustavljaju se radovi u zaštićenoj zoni do pronalaska rešenja

Nora Veler: Kosovo mora da dokaže da su srpska zajednica i manastiri zaštićeni

Otac Sava: Apsurdno je da monasi brane zakon od samih institucija

Hotijev savetnik: Ukoliko se radovi na putu Dečane-Plav nastave, krši se odluka Vlade

Ramosaj: Zakon koji zabranjuje put Dečane-Plav diskriminatorski; otac Sava: Institucije moraju da štite zakon

 Italijani ponovo čuvaju manastir Visoki Dečani

Otac Sava za Kljan Kosova: Put Dečane-Plav trebalo bi da bude izgrađen na drugom mestu (VIDEO)

Hoti: Zaštita verskih mesta obaveza ukorenjena u našoj tradiciji

Ramosaj: Hoti da reši katastrofu u Dečanima; Janjić: Zaobilaznica jedino rešenje

Samoopredeljenje o prekidu radova na putu Dečane-Plav: Hoti sprovodi Vučićeve zahteve

Hoti potvrdio zahtev za obustavu radova u delu puta Dečane-Plav; Iguman: Nikada nismo bili protiv puta, već kroz trasu u SZZ

Risi obišao SZZ u Dečanima; Ramosaj – radovi obustavljeni do ponedeljka na Hotijev zahtev

Gradonačelnik Dečana igumana Savu Janjića nazvao „ludim“, ne odustaje od gradnje puta

Vučić: Tražiću u Briselu trajno obustavljanje radova u zaštićenoj zoni Visokih Dečana

Otac Sava: Zakon je prekršen, radovi na putu u SZZ moraju da se obustave

Beograd osudio nastavak radova u zoni manastira Visoki Dečani, Ministarstvo kulture se obratilo UNESCO

Eparhija upozorava: Nastavljeni radovi na putu Dečani-Plav kroz zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani

Otvorena još jedna deonica puta Dečani – Plav; Srpske institucije upozoravaju na kršenje Zakona o specijalnim zaštićenim zonama

„Visoki Dečani sprečavaju izgradnju puta do Plava“. Manastir: Podržavamo gradnju ali van zaštićene zone, opština da poštuje zakon i odluku Vlade Kosova

Kosovska vlada započela radove u zaštićenoj zoni oko Visokih Dečana. ERP KiM: Krše sopstvene zakone, anticivilizacijski čin, put će naneti nepopravljivu štetu

OEBS i Eparhija potvrdili da su radovi unutar zaštićene zone Visokih Dečana zaustavljeni, Apostolova i Delavi podržali

Radovi u zaštićenoj zoni Visokih Dečana: Neodgovorno ponašanje prema UNESCO-ovoj svetskoj baštini, međunarodne institucije da spreče nezakonito ugrožavanje

RADOVI NA PUTU: „Odron“, „dezinformacija“, „antialbanska politika“, UNESCO i dečanska zaštićena zona

Ovo nije jedini nesporazum između manastira Visoki Dečani i kosovskih institucija. Opština Dečani već četvrtu godinu odbija da ispoštuje odluku kosovskog Ustavnog suda i 24 ha manastirske zemlje upiše u katastar. O tome više:

Ambasade podsetile na to da ni 4 godine od odluke Ustavnog suda zemlja nije vraćena manastiru Dečani

Tri godine se ne sprovodi odluka o potvrđivanju vlasništva manastira Dečani nad 24ha manastirske zemlje

Kosnet kritikovao Vladu zbog nesprovođenja odluke suda o imovini manastira Dečani

Do kraja februara 2016. obustavljeni svi sudski postupci u slučaju zemljišta Visokih Dečana

Eparhija Raško-prizrenska zabrinuta: Vrhovni sud Kosova slučaj zemlje Visokih Dečana vratio Osnovnom sudu u Peći

Kosovski ustavni sud konačno: Visokim Dečanima vlasništvo nad 24 ha zemlje

O vraćanju zemlje Visokim Dečanima: „Sramnu odluku“ nećemo sprovesti!; Tači, Delavi i Rakić pozdravljaju odluku Ustavnog sudaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.