Risi obišao SZZ u Dečanima; Ramosaj – radovi obustavljeni do ponedeljka na Hotijev zahtev

Manastir Visoki Dečani
Foto: Lazar Rakić

Komandant KFOR-a, Mikele Risi (Michele Risi) boravio je danas u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani, gde je na odvojenim sastancima razgovarao sa arhimandritom Savom Janjićem i gradonačelnikom Dečana, Baškimom (Bashkim) Ramosajem. Poseti je prethodio još jedan zahtev Eparhije raško-prizrenske o obustavi radova na izgradnji puta Dečani-Plav, ali i upozorenje gradonačelnika Dečana da se „ni po koju cenu izgradnja neće obustaviti“.

Risi se prvo sastao sa gradonačelnikom Dečana. Sastanak je, kako saopštava KFOR- održan u Ramosajevoj kancelariji, a na poziv ove opštine.

Nakon toga u Visokim Dečanima komandant KFOR-a, sastao se sa arhimandritom Savom Janjićem.

„I na jednom i na drugom sastanku razgovarano je o sveukupnoj situaciji u okolini, posebno u pogledu uticaja na bezbednost radova na putu R108 koji se proteže u blizini manastira Visoki Dečani“, navodi se u saopštenju KFOR-a.

Poručuju da je general-major Risi „potvrdio nepristrasnu posvećenost KFOR-a da nastavi da doprinosi sigurnom i bezbednom okruženju i slobodi kretanja za sve zajednice na Kosovu, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine“.

Eparhija raško-prizrenska saopštila je u četvrtak da su, uprkos zabrani gradnje magistralnih i tranzitnih puteva kroz specijalne zaštićene zone na Kosovu, nastavljeni radovi na magistralnom putu Dečani-Plav u blizini manastira Visoki Dečani.

Naveli su da unutar zaštićene zone aktivno rade teške mašine, da se put znatno proširuje u rangu magistralnog puta prve kategorije, te dodali da su moguća statička oštećenja na samoj crkvi i manastirskim objektima zbog prolaska velikog broja teških građevinskih vozila.

U toku jučerašnjeg dana oglasio se i iguman manastira Visoki Dečani, Sava Janjić, poručivši da se radovi na putu Dečani-Plav moraju obustaviti.

Danas se ujedno oglasio gradonačelnik Dečana, Baškim (Bashkim) Ramosaj iz AAK, sa upozorenjem da se ni po koju cenu izgradnja neće obustaviti, istovremeno iznevši uvredu na račun igumana Visokih Dečana, rekavši da „kada ‘ludi’ upravlja Manastirom Dečani, ludosti se uvećavaju u našoj opštini“.

U međuvremenu su prištinski mediji saopštili da su radovi na putu Dečani-Plav zaustavljeni od strane KFOR-a, pozivajući se na nezvanične navode.

Potom se ponovo oglasio gradonačelnik Dečana, saopštivši da su radovi obustavljeni do ponedeljka, ali na zahtev kosovskog premijera.

„Videvši lažne vesti na različitim portalima, obaveštavam vas da smo na zahtev premijera, gospodina Avdulah Hotija do početka sledeće nedelje obustavili radove na putu R-108. Sutra je nedelja – neradan dan! Nastavljamo u ponedeljak“, poručio je Ramosaj.

Šta se prethodno dešavalo, čitajte u:

Gradonačelnik Dečana igumana Savu Janjića nazvao „ludim“, ne odustaje od gradnje puta

Vučić: Tražiću u Briselu trajno obustavljanje radova u zaštićenoj zoni Visokih Dečana

Otac Sava: Zakon je prekršen, radovi na putu u SZZ moraju da se obustave

Beograd osudio nastavak radova u zoni manastira Visoki Dečani, Ministarstvo kulture se obratilo UNESCO

Eparhija upozorava: Nastavljeni radovi na putu Dečani-Plav kroz zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani

Otvorena još jedna deonica puta Dečani – Plav; Srpske institucije upozoravaju na kršenje Zakona o specijalnim zaštićenim zonama

„Visoki Dečani sprečavaju izgradnju puta do Plava“. Manastir: Podržavamo gradnju ali van zaštićene zone, opština da poštuje zakon i odluku Vlade Kosova

Kosovska vlada započela radove u zaštićenoj zoni oko Visokih Dečana. ERP KiM: Krše sopstvene zakone, anticivilizacijski čin, put će naneti nepopravljivu štetu

OEBS i Eparhija potvrdili da su radovi unutar zaštićene zone Visokih Dečana zaustavljeni, Apostolova i Delavi podržali

Radovi u zaštićenoj zoni Visokih Dečana: Neodgovorno ponašanje prema UNESCO-ovoj svetskoj baštini, međunarodne institucije da spreče nezakonito ugrožavanje

RADOVI NA PUTU: „Odron“, „dezinformacija“, „antialbanska politika“, UNESCO i dečanska zaštićena zona

Ovo nije jedini nesporazum između manastira Visoki Dečani i kosovskih institucija. Opština Dečani već četvrtu godinu odbija da ispoštuje odluku kosovskog Ustavnog suda i 24 ha manastirske zemlje upiše u katastar. O tome više:

Ambasade podsetile na to da ni 4 godine od odluke Ustavnog suda zemlja nije vraćena manastiru Dečani

Tri godine se ne sprovodi odluka o potvrđivanju vlasništva manastira Dečani nad 24ha manastirske zemlje

Kosnet kritikovao Vladu zbog nesprovođenja odluke suda o imovini manastira Dečani

Do kraja februara 2016. obustavljeni svi sudski postupci u slučaju zemljišta Visokih Dečana

Eparhija Raško-prizrenska zabrinuta: Vrhovni sud Kosova slučaj zemlje Visokih Dečana vratio Osnovnom sudu u Peći

Kosovski ustavni sud konačno: Visokim Dečanima vlasništvo nad 24 ha zemlje

O vraćanju zemlje Visokim Dečanima: „Sramnu odluku“ nećemo sprovesti!; Tači, Delavi i Rakić pozdravljaju odluku Ustavnog sudaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.