O. Sava: Ohrabren sam današnjim sastankom, postoji volja da se nađe rešenje u skladu sa zakonom


Iguman manastira Dečani, Sava Janjić, izjavio je danas da postoji dobra volja za trajno rešenje pitanja magistralnog puta Dečane-Plav koje će biti u skladu sa zakonom i zadovoljiti i ekonomske interese opštine i interes manastira za mirnim životom.

Otac Sava se u zajedničkom obraćanju medijima ispred zidina manastira zahvalio kosovskom premijeru, Avdulahu Hotiju, ali i komandantu KFOR-a Mikeleu Riziju i gradonačelniku Dečana, Baškimu Ramosaju na današnjoj poseti i rekao da je nakon sastanka „ohrabren“.

„Mi podržavamo izgradnju puteva koji povezuju ljude i podržavamo ekonomski razvoj opštine. S druge strane, veoma je važno imati u vidu da postoji Zakon o specijalnim zaštićenim zonama koji ne dozvoljava da se magistralni put gradi kroz zaštićene zone, a ovo bi bio put magistralnog i međunarodnog karaktera“, podsetio je iznova Otac Sava.

Otac Sava nije sada precizirao o kojim se mogućnostima razgovaralo, ali se jutros obratio javnosti video porukom na albanskom jeziku gde je podsetio na rešenje dogovoreno 2014. a koje podrazumeva izgradnju zaobilaznice van specijalne zaštićene zone kroz Loćansku dolinu.

Hoti iz manastira: Rešenje za nekoliko nedelja

Tokom posete manastiru Visoki Dečani, kosovski premijer, Avdulah Hoti, poručio je da će rešenje između svih strana u vezi sa izgradnjom puta Dečane-Plav biti pronađeno u roku od nekoliko dana do nekoliko nedelja, prenosi Gazeta Express.

„Razgovarali smo kako bismo pronašli rešenje koje sigurno uzima u obzir interese građana Dečana, ali i potrebe za očuvanjem ove baštine“, objasnio je Hoti.

Najavio je dalje razgovore u narednim danima u prisustvu i međunarodnih predstavnika za koje kaže da su zainteresovani da se ovo pitanje takođe reši na zadovljstvo svih strana.

Uoči posete manastiru, najpre su se sastali nasamo sam Hoti i Ramosaj. U izjavi za medije ispred opštine Hoti je ponovo poručio da Kosovo ima „institucionalnu kulturu poštovanja zakona“ dok je Ramosaj insistirao na tome da će put biti izgrađen, ali da će se najpre razrešiti sporna pitanja.

„Imali smo sastanak, posetićemo i manastir, na putu smo da nađemo rešenje. Naći ćemo zajedničko rešenje. Neslaganja su brojna ali je rešenje samo jedno – put će definitivno biti izgrađen“, rekao je Ramosaj, prenosi Koha.

Upravo na relaciji manastira i opštine Dečani godinama već postoje tenzije koje su javnosti najvidljivije bile u sporu upravo oko ovog puta, ali i nesprovođenju odluke kosovskog Ustavnog suda o potvrđivanju vlasništva nad gotovo 24h zemljišta, koju opština Dečani odbije da sprovede, i upiše zavanično imovinu u katastar. Tenzije su još jednom naglo skočile ovog meseca nakon što su monasi alarmirali javnost i međunarodne predstavnike u vezi sa nastavkom radova kroz SZZ, kada je gradonačelnik Dečana arhimandrita Savu Janjića nazvao „ludim“, premda, ne imenujući ga.

Podsećamo, tada se nakon reakcije bratstva i Eparhije kosovska vlada oglasila stavom da će poštovati zakone i zatražila obustavu radova od lokalnih vlasti.

Gradonačelnik Dečana, Baškim Ramosaj, s druge strane protivio se takvoj odluci vlade kojoj je uputio niz zahteva koji se odnose upravo na ukidanje restrikcija u Zakonu o SZZ i Zakonu o nacionalnim parkovima koje, kako on to vidi, ugrožavaju ekonomski razvoj opštine Dečane i koji su navodno stvorili „katastrofalnu situaciju u ovoj opštini“.

Pored ovih zakonskih akata, Ramosaj se protivi i odluci kosovskog Ustavnog suda kojom se potvrđuje odluka kosovskog Vrhovnog suda o potvrđivanju vlasništva manastira Dečani nad 24 ha zemlje u blizini manastira.

Povezani članci:

Hoti danas u Dečanima

O.Sava predložio rešenje za Dečani-Plav: Tranzitni put van granica specijalne zaštićene zone i obnovljeni lokalni put u zoni

Jevtić i Rakić posetili Vladiku Teodosija: Za put Dečane-Plav jedino rešenje je u okviru zakona.

Haradinaj za put Dečane-Plav: Projekat će se završiti, da se ne pravi veštačka politička tema

Daut Haradinaj gradonačelniku Dečana: Pozvan si da radiš, put treba da se završi!

Sava Janjić: Obustavljanje radova ohrabrujući gest kosovske vlade i opštine

Ramosaj se opet oglasio: „Biće ili ću napraviti“, sastanak 27. avgusta sa ambasadorima

Kosnet pozdravio odluku kosovske vlade da se zaustave radovi na putu Dečane-Plav

Hoti i Ramosaj: Obustavljaju se radovi u zaštićenoj zoni do pronalaska rešenja

Nora Veler: Kosovo mora da dokaže da su srpska zajednica i manastiri zaštićeni

Otac Sava: Apsurdno je da monasi brane zakon od samih institucija

Hotijev savetnik: Ukoliko se radovi na putu Dečane-Plav nastave, krši se odluka Vlade

Ramosaj: Zakon koji zabranjuje put Dečane-Plav diskriminatorski; otac Sava: Institucije moraju da štite zakon

 Italijani ponovo čuvaju manastir Visoki Dečani

Otac Sava za Kljan Kosova: Put Dečane-Plav trebalo bi da bude izgrađen na drugom mestu (VIDEO)

Hoti: Zaštita verskih mesta obaveza ukorenjena u našoj tradiciji

Ramosaj: Hoti da reši katastrofu u Dečanima; Janjić: Zaobilaznica jedino rešenje

Samoopredeljenje o prekidu radova na putu Dečane-Plav: Hoti sprovodi Vučićeve zahteve

Hoti potvrdio zahtev za obustavu radova u delu puta Dečane-Plav; Iguman: Nikada nismo bili protiv puta, već kroz trasu u SZZ

Risi obišao SZZ u Dečanima; Ramosaj – radovi obustavljeni do ponedeljka na Hotijev zahtev

Gradonačelnik Dečana igumana Savu Janjića nazvao „ludim“, ne odustaje od gradnje puta

Vučić: Tražiću u Briselu trajno obustavljanje radova u zaštićenoj zoni Visokih Dečana

Otac Sava: Zakon je prekršen, radovi na putu u SZZ moraju da se obustave

Beograd osudio nastavak radova u zoni manastira Visoki Dečani, Ministarstvo kulture se obratilo UNESCO

Eparhija upozorava: Nastavljeni radovi na putu Dečani-Plav kroz zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani

Otvorena još jedna deonica puta Dečani – Plav; Srpske institucije upozoravaju na kršenje Zakona o specijalnim zaštićenim zonama

„Visoki Dečani sprečavaju izgradnju puta do Plava“. Manastir: Podržavamo gradnju ali van zaštićene zone, opština da poštuje zakon i odluku Vlade Kosova

Kosovska vlada započela radove u zaštićenoj zoni oko Visokih Dečana. ERP KiM: Krše sopstvene zakone, anticivilizacijski čin, put će naneti nepopravljivu štetu

OEBS i Eparhija potvrdili da su radovi unutar zaštićene zone Visokih Dečana zaustavljeni, Apostolova i Delavi podržali

Radovi u zaštićenoj zoni Visokih Dečana: Neodgovorno ponašanje prema UNESCO-ovoj svetskoj baštini, međunarodne institucije da spreče nezakonito ugrožavanje

RADOVI NA PUTU: „Odron“, „dezinformacija“, „antialbanska politika“, UNESCO i dečanska zaštićena zona

Ovo nije jedini nesporazum između manastira Visoki Dečani i kosovskih institucija. Opština Dečani već četvrtu godinu odbija da ispoštuje odluku kosovskog Ustavnog suda i 24 ha manastirske zemlje upiše u katastar. O tome više:

Ambasade podsetile na to da ni 4 godine od odluke Ustavnog suda zemlja nije vraćena manastiru Dečani

Tri godine se ne sprovodi odluka o potvrđivanju vlasništva manastira Dečani nad 24ha manastirske zemlje

Kosnet kritikovao Vladu zbog nesprovođenja odluke suda o imovini manastira Dečani

Do kraja februara 2016. obustavljeni svi sudski postupci u slučaju zemljišta Visokih Dečana

Eparhija Raško-prizrenska zabrinuta: Vrhovni sud Kosova slučaj zemlje Visokih Dečana vratio Osnovnom sudu u Peći

Kosovski ustavni sud konačno: Visokim Dečanima vlasništvo nad 24 ha zemlje

O vraćanju zemlje Visokim Dečanima: „Sramnu odluku“ nećemo sprovesti!; Tači, Delavi i Rakić pozdravljaju odluku Ustavnog sudaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.