Hoti: Zaštita verskih mesta obaveza ukorenjena u našoj tradiciji

FOTO: Avdulah Hoti/ Sajt kosovskog premijera
FOTO: Avdulah Hoti/ Sajt kosovskog premijera

Verska i kulturna mesta na Kosovu vekovima opstaju jer ih štiti narod Kosova koje predstavlja mozaik različitih kultura i religija, tvrdi kosovski premijer Avdulah Hoti.

Poruka stiže usred tenzija u Dečanima nakon što je nastavljeno sa izgradnjom puta Dečane-Plav kroz Specijalnu zaštićenu zonu oko manastira Visoki Dečani, čemu se suprotstavljaju monasi. Oni su upozorili međunarodne predstavnike, nakon čega su radovi na zahtev Hotija i zaustavljeni.

„Kosovo je mozaik različitih kultura i religija. Verska i kulturna mesta svih nacionalnosti i vera na Kosovu zajednička je vrednost i pamćenje našeg društva. Opstali su vekovima zbog zaštite naroda Kosova. To je obaveza ukorenjena u našoj tradiciji“, poručio je Hoti preko svoje Fejsbuk stranice.

Samo par sati ranije dečanski gradonačelnik Baškim Ramosaj, upravo nakon Hotijeve odluke da se obustave radovi, kazao je: „Što je dosta, dosta je“. Od kosovskog premijera zahtevao je rešenje za spor i, kako je istovremeno opisao, „nesreću“ i „mnogo nepravde“ koja je zadesila Dečane, i zbog čega, tvrdi, ovo mesto ne može da se ekonomski razvija.

U pismu od 15 tačaka koje je uputio kosovskim zvaničnicima, dao je svoje viđenje problema i rešenja za spor. Između ostalog, tvrdi da je upravo Zakon o Specijalnim zaštićenim zonama, na koji se poziva crkva, ali koji sada brani i Hoti, uz odluku Ustavnog suda iz 2016 – o vraćanju 24ha zemlje manastiru, uzrok za „spor“ i „nesreću“. Takođe je pozvao vladu da prihvati predlog o tome da manastir Visoki Dečani više ne čuva KFOR, već Kosovska policija, čemu se takođe protive monasi.

Arhimandrit Sava Janjić, kojeg je Ramosaj pre dva dana nazvao „ludim“, premda ne saopštivši njegovo ime, aktivno objašnjava ovih dana stav crkve i manastira.

Crkva se ne protivi izgradnji puta, već prolasku trase puta kroz SZZ. Podseća na odluku o izgradnji zaobilaznice koja je doneta još 2014, u vreme kada je premijer bio Hašim Tači.

„Ovo rešenje je jedino rešenje u okviru postojećeg zakona o Specijalnim zaštićenim zonama“, naznačio je Janjić.

Šta se dešavalo prethodnih dana i proteklih godina, čitajte u:

Ramosaj: Hoti da reši katastrofu u Dečanima; Janjić: Zaobilaznica jedino rešenje

Samoopredeljenje o prekidu radova na putu Dečane-Plav: Hoti sprovodi Vučićeve zahteve

Hoti potvrdio zahtev za obustavu radova u delu puta Dečane-Plav; Iguman: Nikada nismo bili protiv puta, već kroz trasu u SZZ

Risi obišao SZZ u Dečanima; Ramosaj – radovi obustavljeni do ponedeljka na Hotijev zahtev

Gradonačelnik Dečana igumana Savu Janjića nazvao „ludim“, ne odustaje od gradnje puta

Vučić: Tražiću u Briselu trajno obustavljanje radova u zaštićenoj zoni Visokih Dečana

Otac Sava: Zakon je prekršen, radovi na putu u SZZ moraju da se obustave

Beograd osudio nastavak radova u zoni manastira Visoki Dečani, Ministarstvo kulture se obratilo UNESCO

Eparhija upozorava: Nastavljeni radovi na putu Dečani-Plav kroz zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani

Otvorena još jedna deonica puta Dečani – Plav; Srpske institucije upozoravaju na kršenje Zakona o specijalnim zaštićenim zonama

„Visoki Dečani sprečavaju izgradnju puta do Plava“. Manastir: Podržavamo gradnju ali van zaštićene zone, opština da poštuje zakon i odluku Vlade Kosova

Kosovska vlada započela radove u zaštićenoj zoni oko Visokih Dečana. ERP KiM: Krše sopstvene zakone, anticivilizacijski čin, put će naneti nepopravljivu štetu

OEBS i Eparhija potvrdili da su radovi unutar zaštićene zone Visokih Dečana zaustavljeni, Apostolova i Delavi podržali

Radovi u zaštićenoj zoni Visokih Dečana: Neodgovorno ponašanje prema UNESCO-ovoj svetskoj baštini, međunarodne institucije da spreče nezakonito ugrožavanje

RADOVI NA PUTU: „Odron“, „dezinformacija“, „antialbanska politika“, UNESCO i dečanska zaštićena zona

Ovo nije jedini nesporazum između manastira Visoki Dečani i kosovskih institucija. Opština Dečani već četvrtu godinu odbija da ispoštuje odluku kosovskog Ustavnog suda i 24 ha manastirske zemlje upiše u katastar. O tome više:

Ambasade podsetile na to da ni 4 godine od odluke Ustavnog suda zemlja nije vraćena manastiru Dečani

Tri godine se ne sprovodi odluka o potvrđivanju vlasništva manastira Dečani nad 24ha manastirske zemlje

Kosnet kritikovao Vladu zbog nesprovođenja odluke suda o imovini manastira Dečani

Do kraja februara 2016. obustavljeni svi sudski postupci u slučaju zemljišta Visokih Dečana

Eparhija Raško-prizrenska zabrinuta: Vrhovni sud Kosova slučaj zemlje Visokih Dečana vratio Osnovnom sudu u Peći

Kosovski ustavni sud konačno: Visokim Dečanima vlasništvo nad 24 ha zemlje

O vraćanju zemlje Visokim Dečanima: „Sramnu odluku“ nećemo sprovesti!; Tači, Delavi i Rakić pozdravljaju odluku Ustavnog suda

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.