Ramosaj: Hoti da reši katastrofu u Dečanima; Janjić: Zaobilaznica jedino rešenje

FOTO: Eparhija Raško-prizrenska

Vest je ažurirana

Što je dosta, dosta je, poručio je gradonačelnik Dečana, Baškim (Bashkim) Ramosaj, u objavi na Fejsbuku nakon odluke kosovskog premijera, Avdulaha Hotija, da se obustave radovi na putu Dečani-Plav u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani. Od premijera je zahtevao rešenje za novonastalu situaciju, a kako kosovski mediji upravo javljaju, uputio je i pismo kosovskim zvaničnicima, sa 15 tačaka i dao svoje viđenje problema i rešenja za spor između opštine Dečani i Manastira. (O tome u posebnoj vesti).

„Kada se akcije obustave, dobro je dati odgovarajuća rešenja, gospodine premijeru. Žao mi je što u ovo vreme produžavate probleme stvorene pre 20 godina“, poručio je Ramosaj Hotiju.

Navodeći da danas samo šalje upozorenje, naznačio je da „država mora da reši katastrofu koju je stvorila u Dečanima“.

Ramosaj se obratio kosovskim zvaničnicima povodom spora sa manastirom

Ramosaj se, kako su danas preneli prištinski mediji, obratio kosovskom predsedniku, Hašimu Tačiju, predsednici skupštine, Vjosi Osmani i premijeru, Avdulahu Hotiju.

Naveo je Zakon o zaštićenim specijalnim zonama i odluku o vraćanju manastirske zemlje kao dva od četiri dokumenta zbog kojih se, kako kaže, opština Dečani našla u „katastrofalnoj situaciji“.

Više o tome u posebnoj vesti.

Janjić: Zaobilaznica jedino rešenje

Pre Ramosaja, na rešenje povodom izgradnje puta Dečani-Plav u zaštićenoj zoni manastira, sinoć je još jednom podsetio iguman manastira Visoki Dečani, arhimandrit Sava Janjić.

„Zaobilaznica oko zaštićene zone bi omogućila nesmetan rad na magistrali Dečani-Plav, dok bi lokalni put u zaštićenoj zoni ostao posebnog karaktera sa restrikcijom za teški saobraćaj, brzinu itd. Ovo rešenje podržali su i međunarodni predstavnici, manastir, ali i premijer Tači 2014. godine. Ovo rešenje je jedino rešenje u okviru postojećeg zakona o Specijalnim zaštićenim zonama“, naznačio je Janjić.

Iguman manastira Visoki Dečani ponovio je da manastir nikada nije bio protiv izgradnje puta, ali da oni, kao i međunarodni predstavnici, nisu mogli da podrže kršenje zakona o zaštićenim zonama.

Odluke o izgradnji mogu biti donete samo uz saglasnost višečlane Komisije za implementaciju SZZ, a čiji su članovi predstavnici Kancelarije EU na Kosovu, Misije OEBS, kosovski ministri prostornog planiranja i kulture, kao i Episkop raško-prizrenski. U slučaju magistralnog puta Dečani – Plav, saglasnost Komisije za izgradnju tog puta ne postoji, umesto toga dogovorena je obilazna trasa oko SZZ.

„Optuživanje manastira da gradnja puta zavisi od nas je besmislena. Uostalom, reč je o zakonu koji je izglasala sama Skupština Kosova i lokalne institucije su dužne da ga sprovode, a ne da ga krše“, dodao je Janjić.

Podsetimo, kosovski premijer Avdulah Hoti (Avdullah Hoti), zatražio je juče da se obustave radovi na putu Dečani-Plav, u delu koji posebno utiče na zaštićeno područje manastira Visoki Dečani.

Povodom ove odluke kosovskog premijera reagovao je sinoć i pokret Samoopredeljenje, poručivši da „Vučić postavlja zahteve, a Hoti i njegovi partneri ih sprovode“.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić prethodno je osudio nastavak radova na putu Dečani-Plav u zaštićenoj zoni, uz naznaku da će na sledćem sastanku u Briselu tražiti trajnu obustavu radova.

Informacija je usledila nakon napisa u kosovskoj štampi o tome da je prvobitno KFOR zaustavio radove, a potom potvrde gradonačelnika Dečana da su obustavljeni na Hotijev zahtev, ali samo do ponedeljka.

Premijer Kosova, Avdulah Hoti, zatražio je obustavu radova, jer se navodi da deo ovog puta utiče na specjalno zaštićeno područje manastira Visoki Dečani. Ova odluka je naišla na kritiku.

„Na snazi mora biti poštovanje zakonodavstva koje je usvojila Skupština Republike Kosovo, kao i odluka Ustavnog suda Kosova“, navela je vlada u Prištini u jučerašnjem saopštenju, istovremeno naglasivši i da Hoti takođe „ceni vitalnu važnost puta“ za građane.

Eparhija raško-prizrenska saopštila je u četvrtak da su, uprkos zabrani gradnje magistralnih i tranzitnih puteva kroz specijalne zaštićene zone na Kosovu, nastavljeni radovi na magistralnom putu Dečani-Plav u blizini manastira Visoki Dečani. Radovi se izvode uz podršku opštine Dečani i centralnih kosovskih institucija. Delu izgradnje ovog puta koji bi kako eparhija upozorava, prolazio upravo kroz SZZ oko Visokih Dečana, dečanski monasi se suprotstavljaju već šest godina. Eparhija je još jednom pokrenula apele kod međunarodnih predstavnika i zvaničnog Beograda.

O tome šta se dešavalo prethodnih dana, kao i u prošlosti, čitajte u:

Samoopredeljenje o prekidu radova na putu Dečani-Plav: Hoti sprovodi Vučićeve zahteve

Hoti potvrdio zahtev za obustavu radova u delu puta Dečani-Plav; Iguman: Nikada nismo bili protiv puta, već kroz trasu u SZZ

Risi obišao SZZ u Dečanima; Ramosaj – radovi obustavljeni do ponedeljka na Hotijev zahtev

Gradonačelnik Dečana igumana Savu Janjića nazvao „ludim“, ne odustaje od gradnje puta

Vučić: Tražiću u Briselu trajno obustavljanje radova u zaštićenoj zoni Visokih Dečana

Otac Sava: Zakon je prekršen, radovi na putu u SZZ moraju da se obustave

Beograd osudio nastavak radova u zoni manastira Visoki Dečani, Ministarstvo kulture se obratilo UNESCO

Eparhija upozorava: Nastavljeni radovi na putu Dečani-Plav kroz zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani

Otvorena još jedna deonica puta Dečani – Plav; Srpske institucije upozoravaju na kršenje Zakona o specijalnim zaštićenim zonama

„Visoki Dečani sprečavaju izgradnju puta do Plava“. Manastir: Podržavamo gradnju ali van zaštićene zone, opština da poštuje zakon i odluku Vlade Kosova

Kosovska vlada započela radove u zaštićenoj zoni oko Visokih Dečana. ERP KiM: Krše sopstvene zakone, anticivilizacijski čin, put će naneti nepopravljivu štetu

OEBS i Eparhija potvrdili da su radovi unutar zaštićene zone Visokih Dečana zaustavljeni, Apostolova i Delavi podržali

Radovi u zaštićenoj zoni Visokih Dečana: Neodgovorno ponašanje prema UNESCO-ovoj svetskoj baštini, međunarodne institucije da spreče nezakonito ugrožavanje

RADOVI NA PUTU: „Odron“, „dezinformacija“, „antialbanska politika“, UNESCO i dečanska zaštićena zona

Ovo nije jedini nesporazum između manastira Visoki Dečani i kosovskih institucija. Opština Dečani već četvrtu godinu odbija da ispoštuje odluku kosovskog Ustavnog suda i 24 ha manastirske zemlje upiše u katastar. O tome više:

Ambasade podsetile na to da ni 4 godine od odluke Ustavnog suda zemlja nije vraćena manastiru Dečani

Tri godine se ne sprovodi odluka o potvrđivanju vlasništva manastira Dečani nad 24ha manastirske zemlje

Kosnet kritikovao Vladu zbog nesprovođenja odluke suda o imovini manastira Dečani

Do kraja februara 2016. obustavljeni svi sudski postupci u slučaju zemljišta Visokih Dečana

Eparhija Raško-prizrenska zabrinuta: Vrhovni sud Kosova slučaj zemlje Visokih Dečana vratio Osnovnom sudu u Peći

Kosovski ustavni sud konačno: Visokim Dečanima vlasništvo nad 24 ha zemlje

O vraćanju zemlje Visokim Dečanima: „Sramnu odluku“ nećemo sprovesti!; Tači, Delavi i Rakić pozdravljaju odluku Ustavnog sudaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.