OEBS i Eparhija potvrdili da su radovi unutar zaštićene zone Visokih Dečana zaustavljeni, Apostolova i Delavi podržali

„Zahvaljujući nizu međunarodnih inicijativa u toku dana kosovske vlasti su prestale sa nezakonitim radovima na putu u zaštićenoj zoni manastira Dečani i teška mašinerija je navodno povučena. Nadamo se da će kosovske vlasti ubuduće poštovati svoje zakonodavstvo i međunarodne obaveze,“ oglasila se ponovo večeras Eparhija Raško-prizrenska. Vest o zaustavljanju radova potvrdio je OEBS, na šta se i Eparhija takođe pozvala.

OEBS je pozdravio zaustavljanje radova i potvrdio da se radi o nezakonitim radovima a unutar Specijalne zaštićene zone.

„Pratimo sa zabrinutošću ono što izgleda da su nezakoniti radovi na putu, koji se od juče odvijaju unutar Specijalne zaštićene zone (SPZ) manastira Visoki Dečani. Pozdravljamo odluku od danas popodne da se zaustave radovi unutar SPZ-a. Misija OEBS-a za nadgledanje potvrđuje da su putni radovi zaustavljeni i da je iz SPZ-a uklonjena teška mehanizacija. Podsećamo da se za bilo koje radove na putu unutar SPZ-a mora dogovoriti preko Veća za implementaciju i monitoring. Pozivamo sve zainteresovane strane da traže uzajamno prihvatljivo rešenje u skladu sa kosovskim zakonom i međunarodnim obavezama,“ naveo je OEBS u saopštenju.

27. maj 2018. – Apostolova i Delavi podržali stav OEBS-a

Danas su se oglasili i drugi visoki međunarodni zvaničnici.

Objavljujući saopštenje OEBS-a, šefica EU na Kosovu Natalija Apostolova preko svog Tviter naloga poručila je:

„Izuzetno je važno da se striktno pridržava zakona o Specijalnoj zaštitnoj zoni manastira Visoki Dečani, a da bilo kakvu akciju odobri Savet za implementaciju i monitoring (IMC)“.

Ambasador SAD-a Greg Delavi je takođe preko Tvitera poručio:

„SAD se u potpunosti slaže sa izjavom OEBS-a.“

Kosovsko ministarstvo infrastrukture započelo je radove na izgradnji puta Dečani-Plav u okviru zaštićene zone manastira Visoki Dečani koji se nalazi pod UNESCO zaštitom, a koji su u suprotnosti sa Zakonom o zaštićenim zonama, javnost je obavestila Eparhija raško-prizrenska. Dečanska opština i ministar infrastrukture tvrde, međutim, da se raščišćava „planinski put usled erozije“, a da je kompanija koja izvodi radove zapravo „uklanjala odron“ koji se dogodio „usled izgradnje hidrocentrale u zaštićenoj zoni“ za čiju izgradnju je prethodno navodno dobijena saglasnost manastira.

Gradonačelnik Dečana, Baškim Ramosaj, tvrdi sledeće: „Ja sam garantovao i kompanija je garantovala i građani Dečana garantuju da neće  biti ulaska u ovu zaštićenu zonu bez prethodne dozvole“. Ministar Palj Ljekaj tvrdi da se radovi sprovode bez narušavanja zaštićene zone – 5 kilometara dalje od manastira Visoki Dečani. I Ljekaj takođe navodi da se radi o radovima usled erozije na postojećem planinskom putu i da su morali da to „raščiste“.

Sa druge strane, na fotografijama koje je objavila eparhija, vidi se tabla na kojoj piše da se izgrađuje put, a eparhija tvrdi da je ona postavljena 400 metara od manastira, dok se na video snimku vidi bager koji proširuje makadamski put.

Šta se događalo danas i kakve su reakcije bile čitajte u:

Radovi u zaštićenoj zoni Visokih Dečana: Neodgovorno ponašanje prema UNESCO-ovoj svetskoj baštini, međunarodne institucije da spreče nezakonito ugrožavanje

Kosovska vlada započela radove u zaštićenoj zoni oko Visokih Dečana. ERP KiM: Krše sopstvene zakone, anticivilizacijski čin, put će naneti nepopravljivu štetu

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.