Otac Sava: Apsurdno je da monasi brane zakon od samih institucija

Bitno je da se u Briselu pokrene pitanje trajne zaštite srpske kulturne baštine na Kosovu i Metohiji nezavisno od političkih pitanja. Eparhija raško-prizrenska je pre svega zainteresovana za zaštitu srpskih svetinja i naroda. Na Kosovu ima dobrih zakona, ali su oni neprimenjivi zbog ponašanja lokalnih institucija i pretnji da ti zakoni budu pre ili kasnije ukinuti, poručio je u intervjuu za N1 iguman manastira Visoki Dečani, arhimandrit Sava Janjić. Komentarisao je navode pojedinih albanskih istoričara koji dovode u pitanje čije je nasleđe manastira Visoki Dečani, dodajući da ovakvim ponašanjem Kosovo  sebe „delegimitizuje“ kao stranu koja može da „zaštiti srpsku kulturnu baštinu“. Da se srpsko ministarstvo kulture obratilo UNESCO-u povodom nastavka izgradnje puta u zaštićenoj zoni dečanski monasi saznali su iz medija. Srpske institucije bi trebalo više da se angažuju jer je „to pitanje svih, a ne samo monaha manastira Visoki Dečani“, dodao je.

Janjić je za N1 izjavio da se radovi prema saznanjima manastira na putu unutar zaštićene zone ne sprovode – „makar ne u onom intenzitetu jer ne primećujemo teška vozila da prolaze pored manastira“, kazao je iguman.

Iznosi nadu da UNMIK i OEBS kontrolišu situaciju u zaštićenoj zoni.

Pitanje je koliki uticaj ima kosovska vlada na institucije u Dečanima

Janjić je podsetio na to da je predsednik opštine Dečane, Beškim Ramosaj, najavio da se neće obustaviti izgradnja puta, ali i da je kosovski premijer, Avdulah Hoti, prethodno zabranio nastavak radova, te dodao da manastir sada čeka da čuje stav i novu rekaciju kosovske vlade.

U međuvremenu je reagovao savetnik kosovskog premijera, Đavit Bećiri (Xhavit Beqiri), poručivši da nastavak radova na putu u zaštićenoj zoni predstavlja nepoštovanje odluke kosovske vlade.

„Ako on kaže da nastavljaju (radove), on nije poštovao odluku Vlade. Stav premijera je onaj iz saopštenja. Nijedan zarez se ne uklanja“, rekao je Bećiri za Gazeta Express.

Komentarišući više izjava kosovskog premijera u prethodnih nekoliko dana, a u vezi sa izgradnjom ovog puta, među kojima i onu da se obustave radovi na putu, Janjić kaže da Hoti pokušava da „smiri situaciju“.

Izjave su ohrabrujuće, potvrđuje otac Sava, dodavši i da postoje naznake da bi Hoti mogao da poseti opštinu Dečane, te da bi mu bilo drago da razgovara sa njim.

Međutim, postavio je i pitanje, koliki zapravo uticaj ima kosovska vlada na institucije u Dečanima – Kosovske policije itd.

Moram da napomenem da naša reakcija nije definisana samo našim interesima. Pre svega reč je o kršenju zakona – zato što je reč o zakonu koji je usvojila Skupština Kosova 2008. godine. Reč je o Zakonu o specijalnim zaštićenim zonama u kojem postoji tačno definisane zabranjene aktivnosti, među njima jeste i zabranja izgradnje magistralnih puteva kroz zaštićene zone, a taj put bi prošao praktično 50-ak metara od same crkve, čime bi se direktno ugrozio ovaj spomenik UNESCO i svetske kulturne baštine i naravno naš srednjevekovni manastir iz 14. veka

Novonastalu situaciju Janjić takođe tumači i kroz pokazatelj stepena postojanja vladavine prava na KiM-u.

„To će se pokazati upravo u rešavanju ovog pitanja, kao i pitanja registracije naše zemlje po odluci ustavnog suda. Nije reč o nečemu što manastir traži, nego ono šta su kosovske institucije dužne da urade po svojim zakonima, a isto tako i na osnovu onoga što međunarodni predstavnici na Kosovu stalno insistiraju, a to je da mora da se poštuje vladavina prava“.

Apsurdno je da monasi brane zakon od samih institucija

Vraćajući se na sam početak, Janjić navodi da je sve počelo još 2013. godine kada je i pokrenuta ideja o izgradnji magistralnog puta.

„Mi smo više puta rekli da mi nemamo ništa protiv izgradnje puta i povezivanja Dečana i Plava i infrastrukturnih radova, da to pre svega nije naš posao. Međutim, ukoliko takav put prolazi pored samog manastira i kroz zaštićenu zonu, naravno da nam nije svejedno jer će to povećati saobraćaj, zagađenje, buku i čitav niz elemenata će biti koji će učestvovati i uticati na celu okolinu“, navodi.

Kaže da je i do sada napravljena veća šteta proširivanjem puta koji prolazi tik pored samog manastira, te da je neophodno hitno naći rešenje i da se sanira učinjena šteta. Potvrdio je da probijeni put u zaštićenoj zoni nije asfaltiran.

„Da postojeći put kroz zaštićenu zonu bude lokalnog karaktera kao što je i ranije bilo, a da magistralni put Dečane-Plav ide zaobilaznim putem“, ponovio je još jednom iguman manastira Visoki Dečani, podsetivši da je plan o izgradnji zaobilaznice predložen od strane međunarodne zajednice, a da ga je odobrila kosovska vlada još 2014. godine.

„Tada je (nekadašnji) premijer Tači bio u Vašingtonu, mislim da je razgovarao sa potpredsednikom Bajdenom tada, koji je isto pokrenuo pitanje važnosti zaštite srpskih pravoslavnih crkava na Kosovu, na čemu inače međunarodni zvaničnici insistiraju, pošto je to jedna od vrlo važnih obaveza proizašlih iz Ahtisarijevog plana koji je veoma važan za međunarodne predstavnike, pošto su na osnovu tih obećanja kosovske vlade, te zemlje svojevremeno i priznale Kosovo“.

„Ne znamo kakva je igra u pitanju, ali ovo u velikoj meri slabi kredibilitet institucija“

Izgradnja zaobilaznice ubrzo je potom i obustavljena, da bi se krenulo sa izgradnjom puta u zaštićenoj zoni, objasnio je otac Sava, ali i ocenio da je izgradnja zaobilaznice jedino rešenje koje je u skladu sa zakonom.

Najave gradonačelnika Dečana da se nastavlja sa izgradnjom puta u ovoj zoni tumači kao „politički govor“ ili „izjave za unutrašnju političku upotrebu“.

„Ne znamo kakva je igra u pitanju, ali ovo svakako u velikoj meri slabi kredibilitet kosovskih institucija. Jer ako se ne može sprovesti sopstveni zakon, postavljam pitanje, kako se može bilo šta drugo dogovoriti i sprovesti“.

„Navodi da je manastir protiv razvoja opštine apsolutno besmislen argument“

Komentarisao je i kritike na njegov račun i račun manastira, od strane lokalne vlasti u Dečanima, koje su ga optuživale da želi da onemogući ekonomski razvoj opštine time što zabranjuje izgradnju puta, ali i uvrede koje je na njegov račun izneo gradonačelnik Dečana.

„To je apsolutno besmislen argument. Ja naravno ne želim da se spuštam na nivo rečnika gradonačelnika. Poznato je da put lokalni postoji, ja ponavljam da tim putem vrlo često šetaju stari ljudi, imamo bicikliste, ljude koji džogiraju, to je put rekreativnog karaktera, a ne jedan magistralni put sa teškim transportom koji bi onemogućio korišćenje puta kao rekreativnog puta“.

Poručio je da manastir Visoki Dečani predstavlja glavnu znamenitost kraja a opštini preporučio da razmisli o razvoju turizma i postavi znak koji signalizira put ka manastiru.

„Kada dođete u Dečane vi ne možete da vidite znak prema manastiru, turističke agencije imaju problem da nađu put do manastira“.

Tvrdi da iako se radi o tako znamenitom spomeniku, na tablama u gradu, nema preporuke za odlazak.

Pitanje ‘čiji je ovo manastir’ nije postavljeno nikada sve do sada

Povodom navoda pojedinih albanskih istoričara koji dovode u pitanje čije je nasleđe manastira Visoki Dečani, iguman manastira poručuje da se često čuje izjave „kvazi istoričara“, ali da se ne obazire na to.

„Zato što su takve izjave u svetskim naučnim krugovima potpune nerelevantne, jer nisu zasnovane na nikakvim činjenicama. Manastir Visoki Dečani je objekat srednjevekovni koji ima najveću dokumentaciju i najviše istorijske građe o njegovoj istoriji. Ne samo iz srpskih izvora, nego i raznih izvora stranih – putopisaca britanskih, turskih izvora iz vremena Osmanskog carstva i drugih… i tu je sasvim jasno da pitanje ‘čiji je ovo manastir’ nije postavljeno nikada do skorije vreme.

Navodi da takve izjave veoma štete, a posebno zbog toga što su prenete na javnom kosovskom servisu – RTK.

„To pokazuje da RTK služi zapravo isključivo širenju nacionalističke mržnje i jezika mržnje. Što je veoma opasno i nismo do sada čuli reakciju. Ovo je jedan objekat koji bi trebalo da bude ponos svih kulturnih ljudi“ – takođe je kazao.

Ovakvim ponašanjem, tvrdi da Kosovo ujedno sebe „delegimitizuje“ kao stranu koja može da „zaštiti srpsku kulturnu baštinu“

Iz medija sam saznao da je Ministarstvo kulture pisalo UNESCO-u

Kaže da je iz medija saznao da je Ministarstvo kulture Srbije pisalo UNESCO-u i dodaje da ih iz ministarstva niko nije pozvao da pita šta se dešavalo.

„Tako da ne znam šta su pisali, nisam dobio sadržaj pisma, pokušavao sam da uspostavim kontakt, ali su valjda svi na godišnjem odmoru. Nemamo direktan kontakt sa centralom Uneska. Evropa Nostra je vrlo zainteresovana za situaciju i sa njima sam u kontaktu, treba mobilisati sve ljude koji se bave kulturnom baštinom na prostoru Evrope da ukažu na razvoj događaja, jer retorika koja se koristi može izazvati nasilje, a ne smemo zaboraviti da je manastir četiri puta napadan, i da je jedini verski objekat na prostoru Evrope, a možda i šre, koji je pod zaštitom oružanih mirovnih snaga. Ovde je KFOR 20 punih godina zbog četiri oružana napada, artljerijska – granatama i drugih incidenata. To pokazuje da kosovske institucije nisu pokazivale prijateljski odnos prema manastiru“.

Dodaje da je imao kratkotrajnu razmenu mejlova sa Kancelarijom za KiM, ali i da bi voleo da se srpske institucije više angažuju jer je „to pitanje svih, a ne samo monaha manastira“.

Otac Sava Janjić navodi i da se za sada monasi osećaju bezbedno, ali i da će se to promeniti ukoliko KFOR bude prestao da obezbeđuje manastir.

„Dok su tu pripadnici KFOR-a osećamo se bezbedno. Međutim, bez njih i sa širenjem mržnje od strane pojedinih predstavnika kosovskih institucija i kvazi istoričara, naravno da se ne osećamo bezbedno, kao što se niko od Srba na KiM ne oseća tako, pošto smo punih 20 godina izloženi jednoj otvorenoj diskriminaciji i čestim incidentima“.

Jedan od zahteva gradonačelnika Dečana iznetih u pismu koje je nedavno uputio najvišim prištinskim zvaničnicima, a povodom rešavanja spora opštine sa manastirom Visoki Dečani, bio je i taj da KFOR u poslu obezbeđivanja manastira zameni Kosovska policija.

„U Briselu razgovarati o trajnoj zaštiti verskih objekata i Srba“

Komentarisao je i navode predsednika Srbije da će u Briselu pokrenuti pitanje izgradnje puta Dečane-Plav u zaštićenoj zoni, te da će tražiti obustavu izgradnje. Smatra da je bitno da se u Briselu pokrene pitanje trajne zaštite kulturne baštine nezavisno od političkih pitanja, ali da su stavovi SPC već poznati.

„Mi smo pre svega zainteresovani za zaštitu srpskih svetinja i naravno – našeg naroda. I to su potpuno legitimna pitanja o kojima treba razgovarati, s obzirom na to da postoje zakonske regulative na Kosovu, među kojima ima i dobrih zakona. Ali su jednostavno neprimenljive zbog ponašanja lokalnih institucija i mogućnosti da ti zakoni budu pre ili kasnije ukinuti, s obzirom na to da postoje izvesne političke snage koje su za potpuno ukidanje zaštitnih mera za naše objekte i čak koji smatraju da se takvi objekti trebaju nacionalizovati i pretvoriti u državno vlasništvo“, zaključio je iguman manastira Visoki Dečani.

Povezane vesti:

Hotijev savetnik: Ukoliko se radovi na putu Dečane-Plav nastave, krši se odluka Vlade

Ramosaj: Zakon koji zabranjuje put Dečane-Plav diskriminatorski; otac Sava: Institucije moraju da štite zakon

 Italijani ponovo čuvaju manastir Visoki Dečani

Otac Sava za Kljan Kosova: Put Dečane-Plav trebalo bi da bude izgrađen na drugom mestu (VIDEO)

Hoti: Zaštita verskih mesta obaveza ukorenjena u našoj tradiciji

Ramosaj: Hoti da reši katastrofu u Dečanima; Janjić: Zaobilaznica jedino rešenje

Samoopredeljenje o prekidu radova na putu Dečane-Plav: Hoti sprovodi Vučićeve zahteve

Hoti potvrdio zahtev za obustavu radova u delu puta Dečane-Plav; Iguman: Nikada nismo bili protiv puta, već kroz trasu u SZZ

Risi obišao SZZ u Dečanima; Ramosaj – radovi obustavljeni do ponedeljka na Hotijev zahtev

Gradonačelnik Dečana igumana Savu Janjića nazvao „ludim“, ne odustaje od gradnje puta

Vučić: Tražiću u Briselu trajno obustavljanje radova u zaštićenoj zoni Visokih Dečana

Otac Sava: Zakon je prekršen, radovi na putu u SZZ moraju da se obustave

Beograd osudio nastavak radova u zoni manastira Visoki Dečani, Ministarstvo kulture se obratilo UNESCO

Eparhija upozorava: Nastavljeni radovi na putu Dečani-Plav kroz zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani

Otvorena još jedna deonica puta Dečani – Plav; Srpske institucije upozoravaju na kršenje Zakona o specijalnim zaštićenim zonama

„Visoki Dečani sprečavaju izgradnju puta do Plava“. Manastir: Podržavamo gradnju ali van zaštićene zone, opština da poštuje zakon i odluku Vlade Kosova

Kosovska vlada započela radove u zaštićenoj zoni oko Visokih Dečana. ERP KiM: Krše sopstvene zakone, anticivilizacijski čin, put će naneti nepopravljivu štetu

OEBS i Eparhija potvrdili da su radovi unutar zaštićene zone Visokih Dečana zaustavljeni, Apostolova i Delavi podržali

Radovi u zaštićenoj zoni Visokih Dečana: Neodgovorno ponašanje prema UNESCO-ovoj svetskoj baštini, međunarodne institucije da spreče nezakonito ugrožavanje

RADOVI NA PUTU: „Odron“, „dezinformacija“, „antialbanska politika“, UNESCO i dečanska zaštićena zona

Ovo nije jedini nesporazum između manastira Visoki Dečani i kosovskih institucija. Opština Dečani već četvrtu godinu odbija da ispoštuje odluku kosovskog Ustavnog suda i 24 ha manastirske zemlje upiše u katastar. O tome više:

Ambasade podsetile na to da ni 4 godine od odluke Ustavnog suda zemlja nije vraćena manastiru Dečani

Tri godine se ne sprovodi odluka o potvrđivanju vlasništva manastira Dečani nad 24ha manastirske zemlje

Kosnet kritikovao Vladu zbog nesprovođenja odluke suda o imovini manastira Dečani

Do kraja februara 2016. obustavljeni svi sudski postupci u slučaju zemljišta Visokih Dečana

Eparhija Raško-prizrenska zabrinuta: Vrhovni sud Kosova slučaj zemlje Visokih Dečana vratio Osnovnom sudu u Peći

Kosovski ustavni sud konačno: Visokim Dečanima vlasništvo nad 24 ha zemlje

O vraćanju zemlje Visokim Dečanima: „Sramnu odluku“ nećemo sprovesti!; Tači, Delavi i Rakić pozdravljaju odluku Ustavnog sudaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.