Ambasade podsetile na to da ni 4 godine od odluke Ustavnog suda zemlja nije vraćena manastiru Dečani

Manastir Visoki Dečani
Foto: Lazar Rakić

Vest je ažurirana

„Četiri godine je previše dugo. Poštovanje sudskih odluka nije pitanje izbora. Institucije odmah moraju da izvrše odluku o zemlji manastira Dečani“, ovom porukom danas se na Tviteru oglasio američki ambasador u Prištini, Filip Kosnet (Philip S. Kosnett). Reagovala je i britanska ambasada.

U međuvremenu, večeras su u zajedničkoj izjavi reagovali i šefica Kancelarije EU na Kosovu, ambasadorka Natalija Apostolova i šef misije OEBS-a na Kosovu, Jan Bratu.

„EU i OEBS kao članovi Saveta za sprovođenje i praćenje apeluju na kosovske vlasti da sprovedu presudu Ustavnog suda od 19. maja 2016. u slučaju spora u vezi sa zemljištem u Dečanu. EU i OEBS pozivaju opštinu Dečani i sve kosovske institucije da podrže vladavinu zakona kao jedan od stubova slobodnog i demokratskog društva“ navodi se u zajedničkoj izjavi.

Kosnet je uz objavu podelio i svoj prošlogodišnji tvit na današnji dan, podsetivši da je tri godine od neuspeha tadašnje vlade da vrati manastirsku zemlju „udarac jednakosti i pravdi“.

„Može li se bilo koji građanin ili potencijalni strani investitor uzdati u kosovske sudove kada vlada bira da ignoriše autoritet suda“, napisao je Kosnet prošle godine na Tviteru.

Britanska ambasada se ove godine oglasila preko Fejsbuka.

„Na godišnjicu odluke Ustavnog suda od maja 2016. kojom se potvrđuje vlasništvo manastira Visoki Dečani nad zemljom u okolini, još jednom pozivamo vlasti Kosova da ovu odluku sprovedu. Vladavinu zakona moraju da primene svi bez obzira na njihovu političku ill bilo koju drugu pripadnost“, navodi se u objavi britanske ambasade.

Reagovao je i iguman manastira Visoki Dečani, otac Sava Janjić.

„Neizvršavanje ove odluke tužan je primer nepoštovanja vladavine prava. Očekujemo od vlade da upiše zemlju u katastar“, poručio je otac Sava Janjić.

Iguman je ujedno na nalozima svojih društvenih mreža preneo reakciju međunarodnih zvaničnika.

Podsetimo, maja 2016, nakon 16 godina sporenja oko vlasništva nad manastirskom zemljom u opštini Dečani, Ustavni sud Kosova doneo je odluku kojom je potvrdio prethodnu odluku Vrhovnog suda iz 2012. o potvrdi vlasničkog prava manastira Visoki Dečani nad 24 hektara sporne zemlje.

Odluka je tada dovela do oprečnih reakcija u kosovskom društvu, najnegativnijih od strane rukovodstva opštine Dečani, koja do danas odbija da primeni odluku suda i zemlju u katastru zavede kao manastirsku.

Liga istoričara Kosova Ali Hadri iz Dečana je među onim najglasnijima koja se protive ovoj odluci. Više puta su održavali proteste i blokadu puteva uz incidente takođe, a početkom ove godine tada izabranom predsedniku parlamenta Gljauku Konjufci, jedan od prvih zahteva stigao je iz ovog udruženja.

Kao što su to činili i sa prošlim zakonodavcima, zatražili su od Konjufce da donese poseban zakon koji bi, prema njihovom mišljenju, proglasio ništavnim odluke, zakone i druge akte iz perioda između 1990-1999., kada je Jugoslaviju vodio Slobodan Milošević.

Tokom proteklih godina međunarodni zvaničnici upućivali su apel kosovskim vlastima da sprovedu odluku Ustavnog suda Kosova iz 2016. kojom se potvrđuje vlasništvo manastira Dečani nad 24 hektara zemlje koju manastir koristi.

Manastiru 1946. oduzeto 700 ha

Manastiru Visoki Dečani je 1946. godine oduzeto 700 hektara zemlje. Međutim, država Srbija 1997. godine vraća manastiru 24 hektara, što zajedno sa dvadesetak hektara, koliko je manastir imao do tada – čini 55 hektara zemlje.

Vraćenih 24 hektara je redovno ubeleženo u katastar, ali ih nakon 1999. lokalna kosovska vlast ne priznaje. Iako manastir i dalje koristi tu zemlju, opštinske vlasti počinju da osporavaju vlasništvo manastira nad tih 24 hektara.

UNMIK je tada odlučio da Manastir nastavi da koristi ovo imanje sve do rešavanja spora na sudu.

Povezani članci:

Tri godine se ne sprovodi odluka o potvrđivanju vlasništva manastira Dečani nad 24ha manastirske zemlje

Do kraja februara 2016. obustavljeni svi sudski postupci u slučaju zemljišta Visokih Dečana

Eparhija Raško-prizrenska zabrinuta: Vrhovni sud Kosova slučaj zemlje Visokih Dečana vratio Osnovnom sudu u Peći

Kosovski ustavni sud konačno: Visokim Dečanima vlasništvo nad 24 ha zemlje

O vraćanju zemlje Visokim Dečanima: „Sramnu odluku“ nećemo sprovesti!; Tači, Delavi i Rakić pozdravljaju odluku Ustavnog sudaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.