O.Sava predložio rešenje za Dečani-Plav: Tranzitni put van granica specijalne zaštićene zone i obnovljeni lokalni put u zoni


Uoči današnje posete kosovskog premijera, Avdulaha Hotija manastiru i opštini Dečani, kosovskoj javnosti se na albanskom jeziku obratio iguman manastira Visoki Dečani, Sava Janjić. On je iznova ukazao na nezakonitost izgradnje tranzitnog puta kroz specijalnu zaštićenu zonu oko manastira i ukazao na rešenje kosovske vlade o izgradnji zaobilaznice, koje je dogovoreno 2014. a koje je u skladu sa zakonom. Istovremeno predložio je završetak postojeće trase proširivanja puta koji je lokalnog karaktera – po završetku obilaznice i zadržavanju lokalnog karaktera puta.

Otac Sava se u poruci kojom je kako navodi, želeo da se obrati građanima koji i dalje imaju, kako je naveo, nedoumice u vezi sa problemom puta Dečani-Plav, a koji prolazi, podsetio je, kroz zaštićenu zonu manastira.

„Najpre bih želeo da vas uverim da mi kao građani u potpunosti podržavamo ekonomski razvoj naše opštine i izgradnju puteva koji povezuju ljude. Međutim, Zakon o Specijalnim zaštićenim zonama, koji je usvojila Skupština Kosova zabranjuje gradnju magistralnih puteva kroz takve zone“, istakao je arhimandrit.

On je podsetio i na odluku kosovske vlade iz 2014. da napravi put od Dečana do Crne Gore koji zaobilazi SZZ, prateći delom Loćansku dolinu i povezujući se sa putem uz Dečansku Bistricu, na kraju zaštićene zone.

Istakao je da je to najbolje rešenje kojim bi se onemogućio težak saobraćaj u blizini manastira i narušavanje prirode i mira.

Istovremeno, iguman je predložio da se postojeći put koji prolazi pored manastira i koji je lokalnog karaktera, a čije proširenje i pretvaranje u magistralni put je iznova počelo ovog meseca, završi kasnije, ali da on ostane lokalni put – sa odgovarajućom širinom, ograničenjem brzine i zabranom za teška vozila.

„Siguran sam da bi bilo moguće da se ovaj lokalni put završi čim se sagradi put koji zaobilazi zaštićenu zonu. Oko tog puta može se posaditi vise vegetacije, kako bi se očuvao karakter zone, koja se takođe nalazi i u nacionalnom parku Prokletije“.

Izrazio je čvrsto uverenje da će Vlada Kosova i opština Dečani podržati ovo rešenje koje su, podsetio je na kraju obraćanja, takođe predložili i međunarodni predstavnici.

„Istovremeno ovo rešenje bi bila dobra osnova za izgradnju poverenja i promociju manastira Dečani kao Svetske kulturne baštine UNESCO sa potpuno očuvanim prirodnim ambijentom, bez buke, turbulencija i gužve na putu. Lokalni put kroz zonu ostao bi dostupan za rekreaciju i turizam, kao i postojeći put koji vodi do manastira“, predložio je iguman Visokih Dečana uoči današnje posete kosovskog premijera manastiru.

Do posete dolazi nakon više dana napetosti između bratstva manastira i lokalnih vlasti koje insistiraju na izgradnji tranzitnog puta u neposrednoj blizini manastira što, kako su više puta upozoravali iz Eparhije raško prizrenske, nije u skladu sa Zakonom o specijalnim zaštićenim zonama, kakva je ona oko manastira Dečani, koji eksplicitno zabranjuje takvu aktivnost.

Nakon reakcije bratstva i Eparhije koji su nakon nastavka radova apel uputili najpre međunarodnoj zajednici, kosovska vlada se oglasila sa stavom da će poštovati zakone i zatražila obustavu radova od lokalnih vlasti.

Gradonačelnk Dečana, Baškim Ramosaj, protivi se takvoj odluci vlade kojoj je uputio niz zahteva koji se odnose na ukidanje restrikcija u Zakonu o SZZ i Zakonu o nacionalnim parkovima koje, kako on to vidi, ugrožavaju ekonomski razvoj opštine Dečani i koji su navodno stvorili „katastrofalnu situaciju u ovoj opštini“.

Pored ovih zakonskih akata, Ramosaj se protivi i odluci kosovskog Ustavnog suda kojom se potvrđuje odluka kosovskog Vrhovnog suda o potvrđivanju vlasništva manastira Dečani nad 24 ha zemlje u blizini manastira.

O tome šta se događalo u vezi sa putom Dečane-Plav pročitajte u:

Jevtić i Rakić posetili Vladiku Teodosija: Za put Dečane-Plav jedino rešenje je u okviru zakona.

Haradinaj za put Dečane-Plav: Projekat će se završiti, da se ne pravi veštačka politička tema

Daut Haradinaj gradonačelniku Dečana: Pozvan si da radiš, put treba da se završi!

Sava Janjić: Obustavljanje radova ohrabrujući gest kosovske vlade i opštine

Ramosaj se opet oglasio: „Biće ili ću napraviti“, sastanak 27. avgusta sa ambasadorima

Kosnet pozdravio odluku kosovske vlade da se zaustave radovi na putu Dečane-Plav

Hoti i Ramosaj: Obustavljaju se radovi u zaštićenoj zoni do pronalaska rešenja

Nora Veler: Kosovo mora da dokaže da su srpska zajednica i manastiri zaštićeni

Otac Sava: Apsurdno je da monasi brane zakon od samih institucija

Hotijev savetnik: Ukoliko se radovi na putu Dečane-Plav nastave, krši se odluka Vlade

Ramosaj: Zakon koji zabranjuje put Dečane-Plav diskriminatorski; otac Sava: Institucije moraju da štite zakon

 Italijani ponovo čuvaju manastir Visoki Dečani

Otac Sava za Kljan Kosova: Put Dečane-Plav trebalo bi da bude izgrađen na drugom mestu (VIDEO)

Hoti: Zaštita verskih mesta obaveza ukorenjena u našoj tradiciji

Ramosaj: Hoti da reši katastrofu u Dečanima; Janjić: Zaobilaznica jedino rešenje

Samoopredeljenje o prekidu radova na putu Dečane-Plav: Hoti sprovodi Vučićeve zahteve

Hoti potvrdio zahtev za obustavu radova u delu puta Dečane-Plav; Iguman: Nikada nismo bili protiv puta, već kroz trasu u SZZ

Risi obišao SZZ u Dečanima; Ramosaj – radovi obustavljeni do ponedeljka na Hotijev zahtev

Gradonačelnik Dečana igumana Savu Janjića nazvao „ludim“, ne odustaje od gradnje puta

Vučić: Tražiću u Briselu trajno obustavljanje radova u zaštićenoj zoni Visokih Dečana

Otac Sava: Zakon je prekršen, radovi na putu u SZZ moraju da se obustave

Beograd osudio nastavak radova u zoni manastira Visoki Dečani, Ministarstvo kulture se obratilo UNESCO

Eparhija upozorava: Nastavljeni radovi na putu Dečani-Plav kroz zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani

Otvorena još jedna deonica puta Dečani – Plav; Srpske institucije upozoravaju na kršenje Zakona o specijalnim zaštićenim zonama

„Visoki Dečani sprečavaju izgradnju puta do Plava“. Manastir: Podržavamo gradnju ali van zaštićene zone, opština da poštuje zakon i odluku Vlade Kosova

Kosovska vlada započela radove u zaštićenoj zoni oko Visokih Dečana. ERP KiM: Krše sopstvene zakone, anticivilizacijski čin, put će naneti nepopravljivu štetu

OEBS i Eparhija potvrdili da su radovi unutar zaštićene zone Visokih Dečana zaustavljeni, Apostolova i Delavi podržali

Radovi u zaštićenoj zoni Visokih Dečana: Neodgovorno ponašanje prema UNESCO-ovoj svetskoj baštini, međunarodne institucije da spreče nezakonito ugrožavanje

RADOVI NA PUTU: „Odron“, „dezinformacija“, „antialbanska politika“, UNESCO i dečanska zaštićena zona

Ovo nije jedini nesporazum između manastira Visoki Dečani i kosovskih institucija. Opština Dečani već četvrtu godinu odbija da ispoštuje odluku kosovskog Ustavnog suda i 24 ha manastirske zemlje upiše u katastar. O tome više:

Ambasade podsetile na to da ni 4 godine od odluke Ustavnog suda zemlja nije vraćena manastiru Dečani

Tri godine se ne sprovodi odluka o potvrđivanju vlasništva manastira Dečani nad 24ha manastirske zemlje

Kosnet kritikovao Vladu zbog nesprovođenja odluke suda o imovini manastira Dečani

Do kraja februara 2016. obustavljeni svi sudski postupci u slučaju zemljišta Visokih Dečana

Eparhija Raško-prizrenska zabrinuta: Vrhovni sud Kosova slučaj zemlje Visokih Dečana vratio Osnovnom sudu u Peći

Kosovski ustavni sud konačno: Visokim Dečanima vlasništvo nad 24 ha zemlje

O vraćanju zemlje Visokim Dečanima: „Sramnu odluku“ nećemo sprovesti!; Tači, Delavi i Rakić pozdravljaju odluku Ustavnog sudaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.