Radovi u zaštićenoj zoni Visokih Dečana: Neodgovorno ponašanje prema UNESCO-ovoj svetskoj baštini, međunarodne institucije da spreče nezakonito ugrožavanje

Nakon što je kosovsko ministarstvo infrastrukture, suprotno zakonu o zaštićenim zonama, započelo radove na izgradnji magistralnog puta Dečani-Plav u ovoj zoni manastira Visoki Dečani, usledile su reakcije. Za sada, međutim, samo sa srpske strane. Institucije, politički predstavnici, ali i nevladine organizacije pozivaju kosovsku vladu da prekine radove i kršenje zakona, a međunarodnu zajednicu da reaguje i „iskoristi sve poluge moći i uticaja“ da spreči uništavanje kulturne i verske baštine. „Vladavina prava je osnova svake demokratije i gde nje nema, tamo nastaje haos“ – takođe je jedna od poruka.

Ministarstvo kulture: Međunarodne konvencije treba da važe za sve podjednako

Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Srbije zahteva da se prekinu svi radovi koji narušavaju zaštićenu zonu, a od UNESCO-a i međunarodnih predstavnika očekuju da, kako navode, energično spreče slične akte na ovom i drugim mestima gde se javljaju nasilni gestovi.

Ovaj čin pokazuje da je manastir Visoki Dečani s pravom na listi ugrožene svetske kulturne baštine, kao i drugi srpski spomenici na Kosovu i Metohiji, naveli su, dodajući:

“Međunarodne konvencije treba da važe za sve podjednako, pa i za takozvane kosovske vlasti, a međunarodni činioci su u obavezi da ih primoraju na njihovo poštovanje.“

Đurić: Hitno sprečiti anticivilizacijsko ugrožavanje manastira

„Zahtevamo od međunarodnih institucija na Kosovu i Metohiji da hitno spreče protivzakonito i anticivilizacijsko ugrožavanje manastira Visoki Dečani, izgradnjom magistralnog puta u neposrednoj blizini tog srpskog srednjovekovnog bisera,“ poručio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije, Marko Đurić.

Nevladine organizacije sa Severa: Podrškom izgradnji puta Vlada Kosova i Ministarstvo infrastrukture poručuju da institucije nisu posvećene izgradnji poverenja na Kosovu

„Očekujemo da će srpske i međunarodne vlasti upozoriti UNESCO zbog potpuno neodgovornog i nezakonitog ponašanja kosovske vlade prema UNESCO-ovoj svetskoj baštini. Nije bez razloga naš manastir takođe na UNESCO-ovoj listi ugroženih lokacija svetske baštine,“ poručio je iguman manastira Visoki Dečani, Sava Janjić, na svom Twitter nalogu.

Najoštrije osude stigle su i od 13 nevladinih organizacija sa Severa Kosova, koje su takođe zatražile reakciju međunarodne zajednice i da izvrše pritisak na kosovske institucije da odustanu od, kako je istaknuto – „grubog kršenja zakona“:

„Svojom podrškom izgradnji ovog puta, Vlada Kosova i Ministarstvo infrastrukture poručuju da institucije nisu posvećene izgradnji poverenja na Kosovu, niti zaštiti prava verskih zajednica. Zakon o Specijalnim zaštitnim zonama je donet na insistiranje međunarodne zajednice upravo da bi se zaštitila kulturna i identitetska baština, a trebalo je da doprinese upravo očuvanju najvažnijih spomenika kulture, u koje spadaju i Visoki Dečani, kao jedan od najznačajnih UNESCO spomenika svetske kulturne baštine na Balkanu.“

„Ovakvo arbitrarno kršenje zakona i korišćenje sile, uprkos jasnom stavu međunarodne zajednice da to ne čine je još jedan dokaz da osnovni postulati na kojima su institucije Kosova trebalo da budu izgrađene, a to je pre svega vladavina prava, apsolutno ne funkcionišu. Mi se sa pravom pitamo, šta možemo da očekujemo onoga trenutka kada se međunarodna zajednica povuče sa Kosova? Na koji način će tada, oslobođena od svih stega Vlada Kosova i kosovske institucije tretirati prava nevećinskih zajednica?“ – upitao je dalje nevladin sektora sa Severa.

Istovremeno uputili su poziv kosovskim institucijama i Vladi Kosova da odustanu od „pogubnog ponašanja i vrate se na put dijaloga sa predstavnicima međunarodne zajednice i Srpske pravoslavne crkve“ i poštuju preuzete obaveze i obećanja da neće graditi put kroz zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani.

Od međunarodne zajednice – Specijalnog predstavnika EU, OEBS-a, UNMIK-a, ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Nemačke, Francuske i Italije zatražili su da jasno osude ovakvo ponašanje kosovskih institucija i „iskoriste sve poluge moći i uticaja“ da spreče uništavanje kulturne i verske baštine.

Na kraju poruku i svim organizacijama i institucijama koje se, dodaju, predstavlјaju za čuvare civilizacijskih i građanskih vrednosti, a posebno albanskim kolegama iz civilnog društva da:

„Osude ovakvo ponašanje Vlade Kosova i zaštite Visoke Dečane kao najvažniji UNESCO spomenik kulturne baštine“.

„Vladavina prava je osnova svake demokratije, i gde nje nema, tamo nastaje haos. Gde pravo ustupa mesto sili, i kada sila ostaje neukroćena, pitanje je vremena kada će doći do masovnog kršenja lјudskih prava,“ zaključuje se u saopštenju nevladinih organizacija sa Sever.

Trajković: O stanju poštovanja ljudskih prava Srba na Kosovu govore ova uznemirujuća vest i slika

„Poštovanje zakona prvi je i osnovni korak ka poštovanju ljudskih prava. A o trenutnom stanju poštovanja ljudskih prava Srba na KiM dovoljno govori ova uznemirujuća vest i slika,“ navela je srpska političarka sa Kosova, Rada Trajković, na svom Twitter nalogu.

Da je kosovsko ministarstvo započelo radove uprkos tome što je, prema kosovskom zakonu o specijalnim zaštićenim zonama, najstrože zabranjena izgradnja tranzitnih puteva kroz zone najvažnijih kulturno-istorijskih spomenika među kojima je i UNESCO-ov spomenik manastir Visoki Dečani, saopštila je danas Eparhija raško-prizrenska. Tabla sa nazivom projekta postavljena je na 400 metara od manastira, a na putu su teške mašine i bageri. Episkop Teodosije o tome je obavestio predstavnike Evropske unije, OEBS-a i KFOR-a, a zaštićenu zonu su posetili i predstavnici OEBS-ovog monitoring tima i evidentirali štetu koja se nanosi radom bagera i uništavanjem prirodne sredine prostora koji, pored toga što je zaštićena zona, pripada i Nacionalnom parku Prokletije.

Takođe, timovi Kancelarije EU na Kosovu i OEBS-a koji čine Komisiju za specijalne zone, kao i predstavnici zemalja Kvinte, čvrstog su stava da je gradnja ovog magistralnog puta protivzakonita i da nanosi štetu Kosovu, poručili su takođe iz eparhije, navodeći da je ovaj stav više puta ponovlјen kosovskom premijeru Ramušu Haradinaju od najviših međunarodnih predstavnika na Kosovu. Detaljnije u vesti:

Kosovska vlada započela radove u zaštićenoj zoni oko Visokih Dečana. ERP KiM: Krše sopstvene zakone, anticivilizacijski čin, put će naneti nepopravljivu štetuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.