Kosnet kritikovao Vladu zbog nesprovođenja odluke suda o imovini manastira Dečani

Kosnet
Foto: KoSSev

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu, Filip Kosnet, na današnjem „Forumu-Govori otvoreno”, izjavio je da Kosovo ulazeći u drugu deceniju nezavisnosti ima još dosta toga da uradi. Pohvalio je „značajan napredak Kosova“ u mnogim oblastima, ali je i naglasio da još uvek postoje mnogi izazovi – među njima nesprovođenje odluke suda o imovini manastira Dečani, nepotizam u zapošljavanju. Izrazio je sumnju zbog „moguće manipulacije žrtvama seksualnog nasilja kao što je manipulisano sa listama veterana“.

Kosovo je ostvarilo značajan napredak, kada je reč o pristupu informacijama o političkom odlučivanju, transparentnosti u pogledu javnih nabavki i usvajanju mnogih zakona. Međutim, još uvek postoje mnogi izazovi, poručio je Kosnet.

“Kao prvo, slučaj manastira Dečani, gde je Ustavni sud potvrdio da manastir poseduje nekoliko parcela, ali zvaničnici u katastru na lokalom i centralnom nivou su odbili da sprovedu tu odluku. Nakon mesec dana će biti tri godine kako je Ustavni sud doneo tu odluku, i nije urađeno ništa po tom pitanju. Dok neki od vas misle da ih se to pitanje ne tiče. Ako verujete u jednakost i pravdu za sve, morate se posvetiti ovom slučaju, jer kada dođe vreme da se vi uzdate u odluku suda, da li ćete biti u stanju da to učinite, kada Vlada izbegava pojedine presude, a sprovodi ostale u poltičke svrhe”, rekao je Kosnet predstavnicima Vlade.

Ambasador je izrazio sumnju u vezi sa mogućnošću manipulisanja žrtvama seksualnog nasilja kao što je manipulisano i sa listama veterana.

“Zakonom o pravima preminulih boraca, invalida rata, članova OVK, određen je status i žrtvama seksualnog nasilja tokom rata na Kosovu. Preživeli su počeli da se javljaju 20 godina nakon rata, ali ovim amandmanom se onemogućava onima koji su žrtve nakon 1999. godine. Da li su poslanici poslušali one koji su najviše pogođeni ovim zakonom i da li će parlament dati ista prava kao i veteranima, jer se njihov broj izuzetno brzo povećao i to na veoma sumnjiv način”, rekao je Kosnet.

Kosnet je govorio i o partijskom zapošljavanju i nepotizmu.

“Ima puno izveštaja na Kosovu kojima se ukazuje da ljudi dobijaju zvanične pozicije, ne zato što su kvalifikovani nego zato što su u srodstvu. Jedna anketa je pokazala da 20% anketiranih misli da su zasluge te koje otvaraju nova radna mesta”, kaže Kosnet.

Tražite od svakog političara, policajca, tužioca odgovornost, budite aktivni u zakonskim procesima, investirajte u pravni sistem poručio je Kosnet.

„SAD su ponosne što su imale priliku da pomognu. Nemojte to pokvariti“

Kosnet je tokom diskusije na „Forumu-Govori otvoreno”, poručio da, prihvatajući pravdu sa jednakim pravima za sve građane Kosova, “zemlja pruža budućnost u kojoj niko nije iznad zakona i niko nije lišen prava”. On je dodao da će Sjedinjene Američke Države nastaviti da podržavaju Kosovo.

„Svaki građanin kao pojedinac igra ulogu u promociji i vladavini prava, uspostavljanje demokratije je veliko dostignuće“, rekao je Kosnet.

Kosnet je rekao da “Kosovo kao demokratska država ima mnoštvo raspoloživih sredstava, uključujući i proteste da se suprotstavi neslaganju kako bi se održao red i zakon”.

„SAD su ponosne što su imale priliku da pomognu u izgradnji demokratije na Kosovu. Nemojte to pokvariti“, poručio je Kosnet.

Na Forumu „Govori otvoreno“, koju je organizovao Pokret Folj nije bio obezbeđen prevod novinarima koji izveštavaju na srpskom jeziku, piše RTK2.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.